MinInteriørstil: Birthe Kildal

TOTALFORFORANDRING: Birthe og mannen har lagt ned tusenvis av arbeidstimer for å skape sitt drømmehjem Villa Kildal.

Interiørdesignerens impulskjøpte hus har med tusenvis av arbeidstimer blitt et prisbelønnet drømmehjem.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I denne spalten stiller vi personer med unike og inspirerende hjem spørsmål om stil, innredning og gode interiørtips.

Birthe Kildal bor i Bergen sammen med det hun omtaler som sin «kjære byggekyndige nordlending», to voksne barn og to Chihuahuaer. Hun er utdannet og jobber som interiørdesigner, interesserer seg for interiørfoto og deler sine bilder på Instagramkontoen @villakildal til over 68.000 følgere.

– Jeg elsker å bruke min kreativitet, så det foregår alltid mye idémyldring i topplokket, sier hun til MinMote.

– Fortell om huset ditt!

– Vi bor i et hus fra 1952, som jeg kjøpte på «impuls» på en tur til Bergen

vinteren 2013. Vi bodde i Nord-Norge på den tiden, og hadde i utgangspunktet kjøpt en tomt i nærheten av dette huset, der vi skulle bygge vårt nye drømmehjem. Hjemlengselen etter 25 år på landsbygda i Nordland ble for stor, så vi fant ut at vi skulle ta ungdommen med til storbyen sånn at de kunne få tatt utdannelse etter eget ønske, og ikke etter hva som var tilgjengelig på bygda.

Foto: Privat.

– Dette huset skulle bare være midlertidig, så det at det var både gammelt og upraktisk over 5 halvplan, spilte ikke så stor rolle. Vi hadde ikke bodd her lenge før vi falt til ro og savnet etter vårt nybygde hus i nord med åtte måls tomt, var glemt. Her var det også landlig og med romslige fem måls tomt og sentrum bare en ti minutter lang biltur unna. Vi skrinla drømmehuset og satset på en massiv renovering og utbygging av det gamle huset.

– Seks år senere er huset gjort om fra et lite trehus i foten av Fanafjellet, til et murhus i funkisstil med et uterom som vant «Årets uterom» under Gullfjæren 2020. Vi er veldig stolt over hvordan det har blitt, siden vi har gjort alt selv.

Foto: Privat.

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?

– Det er nok en kombinasjon av flere stiler. Kanskje moderne, sofistikert og litt mystisk. Jeg er ikke så opptatt av trender, men heller ha fager, møbler og ting JEG liker og som sier noe om oss, uavhengig av hva som er trendy nå eller «alle» andre har. Jeg er stadig på leit etter ting ingen andre har. Kan jeg lage det selv, er det er pluss.

Foto: Privat.

– Vi er nok ikke minimalister, til det er jeg altfor glad i puter, vaser og det andre kaller dilldall. Jeg er opptatt av harmoni i interiøret. Fargene går ton i ton og skaper en rød tråd gjennom hele huset. Jeg velger ut fra hvilken følelsen tingen gir meg mer enn merke og pris. Mørkt treverk i kombinasjon med messing er en favoritt, og jeg blir aldri lei den kombinasjonen.

Foto: Privat.

– Hva er ditt favorittrom, og hvorfor?

– Det er vanskelig å si et favorittrom fordi vi i utgangspunktet bare har ett rom. Da vi bygget på det gamle huset, var det viktig for oss at delen vi voksne skulle disponere var åpen og luftig. Ungdommen har hver sin boenhet i den gamle delen av huset. Dermed ble stue, kjøkken, spisestue og kontor bygget som et åpent landskap med gjennomgående lyslinje. Det vil si at uansett hvor du står i huset, ser du gjennom det på motsatt side. Vi har ingen dører, bortsett fra til soverom og WC. Så da blir vel kanskje svaret her at hele allrommet er min favoritt, men den store kjøkkenøyen på fire meter er rommets samlingspunkt. Alle de store vinduene gjør at vi kan nyte naturen og utsikten fra alle sonene.

Foto: Privat
Foto: Privat.

– Hvilke prinsipper tenker du på når du innreder?

– Når jeg innreder tenker jeg først og fremst på en enhetlig fargepalett, blande gammelt med nytt, mikse forskjellige stiler, våg å være personlig. Vi trives best med en bolig som er inndelt i soner og at sonene bør ha et fokuspunkt som et vakkert ildsted, et bilde, en hage eller havutsikt, altså noe å se på.

Foto: Privat.

– Har du ofte behov av å pusse opp eller gjøre om?

– Jeg kunne pusset opp hver uke. Jeg er veldig impulsiv og den kreative delen av hjernen jobber på høygir, men heldigvis har jeg en fornuftig mann som av og til setter foten ned. Sonene våre gir ikke mye spillerom for ommøblering, siden alt har sin faste plass, men jeg prøver å være flink til å bytte litt rundt på ting når jeg vasker til helgen. Det er ikke alltid så mye mer som skal til enn å bytte om på noen puter og eller fylle vasen med friske blomster. Vi har prøvd å tenke at huset skal oppfylle våre behov i mange år, at vi kan bli gamle her så vi har jobbet mye med de forskjellige løsningene før vi bygget.

Foto: Privat.

– Har du gjort noen interiørtabber du ser tilbake på?

– De største tabbene jeg har gjort er impulskjøp. Alt fra en dyr Ferm Living-stol, til en rådyr tapet til soverommet. Sistnevnte har jeg malt over to ganger allerede, og får vondt i magen bare med tanken. Jeg har fremdeles ikke funnet den rette fargen, så den må nok snart til pers igjen.

Foto: Privat.

– Hva er dine beste innredningstips?

– Mitt beste innredningstips er å følge din egen stil og magefølelse. Det som er «in» og moderne i dag, kan være helt motsatt i morgen. Våg å skille deg ut, og la hjemmet gjenspeile DERE, og ikke vennene dine. Er du veldig usikker, er mitt tips å bruke noen kroner på profesjonell hjelp. Det koster litt, men du slipper dyrebare feilkjøp. Tenk kvalitet og bærekraft.

Foto: Privat.

– Hva er dine beste tips til oppussing?

– Mitt beste oppussingstips er PLANLEGGING. Bruk tid på å innhente inspirasjon, enten fra magasin, Pinterest eller Instagram. Hvis du er lur, lager du deg et moodboard for å se hvordan ting passer sammen. Skal du male, kjøp små prøvebokser du maler opp på små lerret eller gips/sponplater. Disse kan du flytte rundt i rommet for å se hvordan fargen forandrer seg i løp av dagen. Tenk komfort, kvalitet, og langsiktighet. Ting trenger ikke være verken dyrt eller innviklet, men planlegging er nøkkelen til et godt resultat.

Foto: Privat.

– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?

– Det må være mannen! Hehe. Han er et unikum som har holdt ut med, og vært med på, alle mine påfunn i over 30 år. Når det gjelder materialistiske ting, lever alt farlig her siden jeg er så impulsiv, men Taccia og RAY lampene fra Flos, The Sejour Lounge Chair fra Gubi og mormors gamle pynting kommer jeg nok aldri til å bytte ut.

Foto: Privat.

– Er det noen egne løsninger du er ekstra fornøyd med?

– Litt selvskryt er vel lov her? Jeg er ekstra fornøyd med flere av mine DIY-bord. Salongbordet med støpte betongkuler og glassplate ble så kult og unikt. Ikke praktisk hvis man har små barn, men det er ikke et problem her hos oss. Så må jeg trekke frem konsoll- og sidebordene. Dem fikk vi laget etter mål hos Hjem Kjære Hjem her i Bergen da vi flyttet inn i 2016. Dem har jeg malt med bengalakk og fått tilpasset lekre Silestone-topplater. Dette er en enkel og miljøvennlig måte å oppgradere møbler på, og man slipper å kjøpe nytt. Sjekk gjerne med din lokal steinforhandler om de har kapp liggende du kan få kjøpe for en billig penge.

Foto: Privat.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Mitt beste vintage/second hand er ikke kjøpt, men arvet av oldefar. Han laget to «røkestoler» som svennebrev hos KNAG møbler på slutten av 1800 tallet. Jeg var så heldig å arve dem, og har hatt planer lenge om å få laget nye puter, men bevare de gamle sånn at stolen kan gå i arv til neste generasjon. De er ikke spesielt god å sitte i nå, med gammelt halmfyll, men jeg regner med at en dyktig møbeltapetserer kan lage noe som er mer komfortabelt og up-to-date.

Foto: Privat.

– Har du noen gode sparetips til innredning?

– Det beste sparetipset er å gjenbruke det du allerede har. Flytt rundt på ting, mal potter og interiør i en ny farge (test gjerne med litt bakepulver i malingen for en ny tekstur), og ikke minst kjøp brukt på din lokale bruktbutikk eller på nett. Utrolig mye flott folk selger for en billig penge. Kanskje du kan byttelåne interiørpynt med en venn, søster eller mor?

Foto: Privat.

– Er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?

– De siste årene har vi lagt ned tusenvis av timer (jeg våger ikke tenke penger) på uterommet vårt. Vi har bygget det med trinnløs overgang mellom inne og ute, med en stor foldedør som skiller allrommet fra uterommet. Den følelsen av å brette opp en hel glassvegg tidlig en sommermorgen og tusle barføtt ut, er ubeskrivelig deilig. Vi valgte å legge mye penger i hagemøblene fra Kartell. De kan stå ute hele året, men vi tar inn putene vinterstid. Det å slippe å ta inn puter hver kveld eller for hver lille skur, er en befrielse. Så et tips fra meg til deg som skal investerer i nye hagemøbler, legg i noen ekstra kroner og kjøp kvalitet. Det lønner seg over tid.

– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?

– Jeg kjøper ikke så mye nytt, og det er veldig lite hjemme hos oss som fremstår i original innpakning. Eilersen-sofaen er på trekk nummer tre, Ikea møbler er malt, lampeskjermer spraylakkert, gardiner blir til puter og pyntegjenstander skifter ofte farge.

– Hva kommer aldri inn i ditt hjem?

– Oi, sann. Jeg skal aldri si aldri, men jeg tror vi gjorde oss ferdig med furu, brystningspanel og disse tapetbordene på slutten av 80-tallet, så tror ikke vi kommer til å hoppe på den trenden om den skulle komme tilbake.

Foto: Privat.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.