Ekspertene: Dette er høstens interiørtrender

toppbilde

Dette skal du satse på om du vil oppdatere interiøret ditt i høst.

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:
toppbilde

Foto: @rikkesroom

toppbilde

Caladium med rosa blader hos Mester Grønn. Foto: Produsenten

350,-
Gå til butikk

Hos Ramsøskar interiørarkitekter i Karl Johans gate i Oslo, vandrer fagansvarlig Trond Ramsøskar rundt blant fargesterke møbler med organiske former. Det bugner av grønne planter.
– Vi har masse ekte planter på kontoret, men stadig flere benytter seg nå av kunstige planter. Kopiproduktene er blitt så gode at du ikke lenger ser forskjell på dem, sier han til MinMote.

Kortreist natur

Og planter i interiøret fortsetter som en sterk trend. Men nå er det stadig mer kortreist natur, mener Ramsøskar.

– Vi snakker ikke lenger bare palmer, som har vært ekstremt populært de siste fem årene, men flere typer grønne vekster. Skandinaviske vekster og plantemotiv dukker opp på tapet og tekstil, på absolutt alt. Så vi skal fortsette med å dra naturen inn, men den skal gjerne være nærnaturen, sier han.

Trond Ramsøskar, fagansvarlig interiørarkitekt hos Ramsøskar interiørarkitekter. Foto: Gry Traaen

På fargefronten mener han vi fjerner oss stadig mer fra det helhvite.

– Det legges fortsatt stor vekt på jordtoner og dempede farger, men i kombinasjon med mer sterke farger, for eksempel brente farger, eller klar blått, dyp rød og sterk grønn. De sterke fargene får jordtonene til å poppe, sier han, og trekker frem et bilde fra malingsprodusenten Jotun som eksempel:

FARGENE POPPER UT: Sterkere farger mot dempede jordfarger er en trend. Her er det rødnyansene Jotun LADY 20143 Lively Red og 20144 Grounded Red. FOTO: Jotun

Dette synes Ramsøskar er et forfriskende stemningsskifte.

– Hvis alt i interiøret er i en veldig dempet fargeskala, så sklir ting inn i hverandre, og det visuelle uttrykket blir flatt og kjedelig. Høstens fargepalett har mer trøkk, sier han.

Organiske former

Ellers tror han på den kontinentale Art Deco-stilen, med organiske former og store, grafiske mønstre.

– Vi reiser for øyeblikket mindre, men storbyer er fortsatt til inspirasjon. En god stund fremover må vi antagelig belage oss på å drømme oss tilbake til London og Paris via våre egne stuer, sier Ramsøskar.

Eksempel på aktuell Art Deco-stil, ser du her:

Fokus på bærekraft er også en økende trend.

– Ja, hvis du ikke tenker på bærekraft i dag, så er du helt gammeldags. Jeg blir provosert når det kommer privatkunder som sier de skal kjøpe alt nytt, da sier jeg at det får de ikke lov til, sier Ramsøskar.

Han mener miljøaspektet handler om mye mer enn gjenbruk og god økonomi.

– Man kan ikke lage et personlig hjem uten personlige ting. I et nytt interiør må du må ta med deg noe som betyr noe for deg, og det må gjerne være noe helt utenom det vanlige. Det behøver ikke være sofaen, men du skal kunne lese personen som bor i hjemmet ut fra møblering og farger. Det går ikke hvis alt er nyinnkjøpt, sier han.

FARGERIKT: Rosa holder seg i trendbildet, særlig som kontrastfarge. Tapet med mønster er fotogent, og en favoritt på sosiale medier som Instagram. Foto: Rikke Bye-Sondresen


Sosiale medier påvirker

Vi fortsetter også å la oss inspirere av sosiale medier.

– Det med økt mønsterbruk, handler mye om at mønster gjør seg på Instagram. Sosiale medier påvirker veldig, og vi bruker ikke mindre tid på dem om det blir utvidet tid i karantene, sier Ramsøskar.

Terrazzo er en mønstertrend som nettopp er i ferd med å ta av på nettopp Instagram. Se eksempel under.

– Betongstilen, med rene betongflater er nok på vei ut, men ikke terrazzo. Det vil si støpte flater med slipte, små stein som er i et spettet mønster. De tror jeg vil bli stadig mer populære på kjøkkenbenker og som fliser på badet, sier han.

Vinduskarmer i kontrastfarge

Rikke Bye-Sondresen, interiørdesigner og boligstylist i interiørdesigntjenesten Arkivet, tror vi vil bli modigere på fargebruk.

– Jeg ser at stadig flere får øynene opp for hvor hyggelig og lunende det er for rommet å sette farge på tak, listverk og vinduskarmer. Jeg har tro på jordfarger i beige og brunt på veggene, med for eksempel vinduskarmer i en sterkere nyanse av rosa, for eksempel, sier hun til MinMote.

Rikke Bye-Sondresen, interiørstylist og eier av merket Gudrun. Foto: Privat

Som Ramsøskar, ser hun en oppsving rundt bærekraft.

– Vi har hatt et grønt skifte og folk er mer bevisst på god kvalitet og design. Dette blir tydelig ved at flere produsenter relanserer eldre designikoner fra 1950, -60 og -70-tallet, sier hun.

INTERIØR

HYPET IKEA-SKAP UTGÅR: SELGES BRUKT FOR DOBBEL PRIS

Hun opplever større interesse for vedlikehold av møbler, og større trygghet rundt det å mikse både ulike stiler, og treverk i ulike farger i ett og samme interiør.

Planten Caladium er både karakteristisk og lett å pynte interiøret med. Denne er fra Mester Grønn og koster mellom 350-500 kroner. Foto: Produsenten

Materialmiks

– Jeg ser det for eksempel oftere at folk har stuegulv, skjenk, spisebord i ulike tresorter med ulik farge. Vi mikser det mørke med det lyse og det tunge med det lette, og gjør et stilpoeng ut av kontrastene, sier hun.

Som eksempel på denne trenden, viser hun til instagramkontoen til MØBELBUTIKKEN A. HUSEBY i Oslo.

Hun har også tro på store, fluffy 70-tallstepper, og mer utstrakt bruk av gardiner. Retro synes aldri å gå av moten, men det er sammensetningen av eldre stiler med nye, og satt inn i rom med nye fargekombinasjoner, som gjør den tidsaktuell, mener Bye-Sondresen.

«Rare» ting

Hun opplever at folk våger å eksperimentere mer enn før, og at vi våger å stole mer på egen smak.

– Jeg ser at figurativ kunst, morsomme, rare objekter som man pynter med, det fortsetter. Det er lite som er direkte feil på interiørfronten nå, vi er ikke lenger redde for å sette noe litt merkelig inn i interiørene våre. Det er måten vi setter alt sammen på som viser om det funker, sier Bye-Sondresen.

Et eksempel på «rar» pynt som er populær nå, er muselampene fra italienske SELETTI, se bildet under.

HUSMUS: Lamper som noen elsker og andre hater, fra italiensk produsent. FOTO: Seletti

Men er virkelig ingenting feil?

– Det er skummelt å si at noe er «feil», for plutselig er det tilbake på en måte som funker. Men du kan si at jeg opplever ikke lenger en etterspørsel etter monokrome interiører, altså dem i sort/hvitt og grått. Folk vil ha mer farge, og gjerne varmere nyanser, sier hun.

Trender kommer igjen

Og det er jo nettopp det, trendene endrer seg. Er det noen måte å forsikre seg mot at man ikke går for et rådyrt kjøp i en trend som er ut igjen om et år?

– Prøv å tenke at du investerer i noe. Ikke hopp på alt som er trendy, men velg en farge du liker godt, og som passer til stilen du allerede har. De møblene som koster mest, som for eksempel sofaen eller spisestuen, er trygge kjøp i for eksempel klassisk dansk, svensk eller norsk design, sier Bye-Sondresen.

Om du går lei av stilen din, råder hun deg til å heller bytte mindre detaljer som puter, vaser og pyntegjenstander. Og det kan være lurt å legge bort ting, og heller ta det frem igjen senere.

– Spør om hjelp i møbelforretninger om du er usikker. Men på den annen side, er det noe som viser seg gang på gang, så er det jo at alt kommer tilbake, sier hun.

Les også: KJØPE BOLIG? OMRÅDENE MED STØRST POTENSIAL FOR PRISVEKST

Publisert: