Teppet som garanterer en lekker stue

FARGESPRAK: Ingen håndvevde, marokkanske tepper er like. Alle har hvert sitt unike mønster. Foto: Hege Aasgaard

Synes du det er vanskelig å fargesette og skape god atmosfære i hjemmet? La gulvteppet gjøre jobben. 

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

Fra hjemmet sitt i selvtegnet funkishus på Gimlekollen i Kristiansand, driver Hege Aasgaard (46) Cosa.no. Firmaet importerer håndvevde tepper og andre interiørprodukter fra kvinnekooperativer i Marokko, og videreselger dem via egen nettbutikk og ulike pop-up butikker.

Interessen, spesielt for de fluffy teppene, som mange kjenner som «Beni Ourain»-tepper, er økende.

– I løpet av de snart to årene jeg har drevet Cosa, har vel salget av slike tepper økt med cirka førti prosent. Kanskje er det en trend at vi ønsker oss mer unike og bærekraftige interiører nå, sier Aasgaard til MinMote.

I MAROKKO: Hege Aasgaard drar til Marokko flere ganger i året for å velge ut tepper laget i kvinnekooperativer på landsbygda. Foto: Privat

Hun ønsker å bedre kvinners rettigheter og levekår ved hjelp av firmaet sitt.

– Jeg er opptatt av å vedlikeholde gamle håndverkstradisjoner og å sikre kvinner på landsbygda i Marokko et levebrød. I tillegg formidler jeg etter min mening verdens vakreste tepper til det norske markedet, sier hun.

INTERIØR

SYV NETTBUTIKKER MED INTERIØR OG INSPIRASJON

Teppene er opp til 40 år gamle

Privat har Aasgaard, i likhet med mange nordmenn, lyse farger på veggene, og moderne, stramme rammer i interiøret. Hver tredje måned drar hun til Marokko og henter hjem flere tepper. Noen av dem havner på egne gulv. Hun kan ikke få nok av dem.

– Denne typen tepper har vært populære i motemetropoler som Paris, New York og København, for den saks skyld, i flere tiår allerede. De går ikke av moten og er ekstremt bærekraftige, sier hun.

Mange av teppene hun plukker med seg er vintage, og kan være så mye som 30 eller 40 år gamle.

– De er lette å holde rene, fordi de er av ren ull. Griseri trenger ikke inn i dem, men legger seg på toppen. Det er lett å holde dem fine år etter år. Og går man lei av dem et sted, kan man flytte dem til et annet rom. Marokkanske tepper er en livstidsinvestering, sier hun.

MOTE

SLIK FÅR DU EN UTEPLASS DU ALDRI VIL FORLATE

De mest populære teppene er «Beni Ourain»-teppene.

– Disse såkalte nomadeteppene er lyse og fluffy. De fleste er hvite og svarte, men enkelte har også innslag av andre farger, spesielt de som er laget i nyere tid. Det er også tradisjon at de kun har frynser i den ene enden, forklarer hun.

LYSER OPP PÅ KJØKKENET: Flatvevde tepper (ikke fluffy), som for eksempel «kelimer» tåler godt smuss. – I Marokko legger de teppene ut på bakken i solen og spyler dem rene. Jeg støvsuger bare mine, eller tørker bort smuss med en fuktig klut, sier Hege. Foto: Hege Aasgaard

– Et teppe kan endre et helt rom

Interiørekspert Tone Kroken, en av Norges fremste interiørstylister, deler Aasgaards begeistring for de marokkanske teppene.

– Marokkanere er historiefortellere. Hver teppe har sin unike historie, hver by og hver vever har sin egen identitet, sier Kroken til MinMote.

Hun har lagt merke til at mange av kjedebutikkene nå selger rimeligere kopier av marokkanske tepper, ofte av syntetiske materialer.

– Men i et masseprodusert samfunn, er et håndvevd teppe det som gir et hjem det personlige preget vi alle ønsker oss. Et teppe kan alene endre et helt rom, sier Kroken.

Det er tyve år siden hun selv kjøpte sitt første marokkanske teppe, etter at hun falt pladask for et på et marked i Marokko. Siden har hun brukt dem i styling av norske hjem landet rundt.

– De har en dusty fargepatina som du bare ikke får noen andre steder og de er ekstremt holdbare. Jeg har fortsatt det første teppet jeg kjøpte for tyve år siden, og de går aldri av moten, sier hun.

INTERIØR

ÅTTE SKULPTURELLE OG MORSOMME VASER

Interiørstylist, Tone Kroken. Foto: Privat

Kroken kaller de marokkanske teppene for «museumstepper».

– Nordmenn har ikke den samme kulturen for tepper som de har i Marokko. Jeg pleier å kalle de håndvevde teppene for «museumstepper», fordi de er så vakre at du like godt kan henge dem på veggen. De er også like verdifulle som gode kunstverk, og er trygge investeringer, sier hun.

Teppene er ofte litt usymmetriske i mønstrene. De begeistrer interiørstylisten.

– Vi skal være så ordentlige i Norge, alt skal gjerne matche. Men først når noe bryter med symmetrien blir det spennende. Det er dette som gir hjemmet personlig preg, sier hun.

Publisert: