Interiørgrepene som gjør deg glad

interiør glad

– Gult har vært umoderne å ha hjemme i mange år, men nå har den kommet tilbake. Det er noe i oss som trekkes mot gult. Det er en motreaksjon til alt det beige og grå, mener fargeekspert Thurmann-Moe.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
interiør glad

@seachells.and.chandeliers

interiør glad

@rikkesroom

På mange måter føles det som at vi er tilbake i mars med tanken på de strenge restriksjonene som nylig ble innført for ti kommuner i Norge. Ellers i landet er det også tid hjemme uten så mye sosialt samvær som gjelder, og trangen til å freshe opp og oppgradere interiøret kan komme snikende.

Hvilke enkle grep kan man gjøre for å skape en oppløftende stemning hjemme? Hvilke farger har innvirkning på humøret? Og hvilke farger bør man styre unna?

Dagny Thurmann-Moe er fargeekspert og eier KOI Fargestudio. Hun forteller at fargesirkelen har positivt innvirkning på oss, og gråskalaen motsatt.

– Fargene i fargesirkelen er lysbølger med forskjellige lengder, og gråskalaen som er fra hvitt til grått og sort er fraværet av lys og farge. Dette er fargene som ikke finnes i naturen i sin reneste form, og derfor virker denne skalaen mer unaturlig på folk selv om grått, beige og sort har preget interiøret i Norge i over 20 år, sier Thurmann-Moe.

HJEMME HOS

Hjemme hos: Caroline Alvilde Kildebo

Dagny Thurmann-Moe, fargeekspert og eier av Koi Fargestudio. Foto: Margaret de Lange

Hun forteller at fargene som har korte lysbølger virker beroligende på oss, og fargene som har lengre lysbølger gir oss energi.

– Blått, grønt, blågrønt kan trekkes mot himmel, hav, skog, gress og grønne planter gir oss en følelse av ro. De varme fargene som rødt, oransje, gult, terrakotta og fersken gir oss energi og følelsen av glede. Det viktigste er at du stiller deg spørsmålet; hva trenger jeg i dette rommet og hvordan vil jeg føle meg her inne?

LYKKEFARGEN: Gult har stor innvirkning på humøret og energien vår, forteller fargeekspert Thurmann-Moe. Foto: Margaret de Lange. Stylist: Kirsten Visdal. Copyright: Oslo Design Fair. Fargekonsept og interiør: KOI Fargestudio

Gult gir lykkefølelse

En global fargestudie viste at jo lenger nord vi bor, jo mer intenst elsker vi gult, forteller Thurmann-Moe.

– Det som er i tiden nå er at vi i mye større grad sanser og føler. Tidligere har vi hatt en mer maskinell tilnærming til interiør, men det gjelder ikke lengre. Nå er det viktig å være mer selvstendig og personlig i valgene sine – å ha rom og hjem man elsker er viktigere enn før. Det er noe sunt og fint over det, synes jeg.

INTERIØR

Åtte lenestoler vi drømmer om å synke ned i

Hun trekker frem influencerne Cathrine de Lichtenberg og Pernille Rosenkilde på Instagram og den norske skribenten og moteviteren Ragnhild Brockmann som inspirasjonskilder når det gjelder fargebruk i hjemmet.

– Stuen til Ragnhild Brockmann pryder coveret til Oslo Design Fairs magasin denne måneden, og hun har valgt en intens sitrongul farge på én vegg. Hjemme hos Ragnhild føles det som at solen alltid skinner på den veggen, og det er jo veldig fint å tenke på, sier hun.

Friske blomster og dekket bord

Fotograf Camilla Andersen bak Instagram-kontoen @seashells.and.chandeliers mener et hyggelig dekket bord og blomster gjør mye for følelsen hjemme. Fine borddekkinger trenger absolutt ikke være forbeholdt de store anledninger, og er det noe denne pandemien har gjort oss smertelig klar over, er det vel at det er flest hverdager, mener Andersen.

– Friske blomster i flotte farger, gjerne i alle rom, og gode måltider er helt essensielt for mitt velvære. Vi trenger å bli minnet på at det kommer en ny vår, og hvem er vel bedre på akkurat det enn kirsebærgrener i knopp og crispy tulipaner?

– Hvordan dekker man et hyggelig bord?

– Frokostbord med det lille ekstra er en personlig favoritt. Jeg anbefaler ikke å skille mellom fin – og hverdagsserviset – igjen, det er tross alt flest hverdager. Videre liker jeg å mikse og matche ulike serviser, det gir en litt mindre formell feeling, sier Andersen og fortsetter:

– Jeg kjøper det meste brukt, og da er den tilnærmingen dessuten veldig praktisk. Det er ikke så nøye om du ikke har komplett av alt! Gammelt sølvbestikk, myke tøyservietter, levende lys, friske blomster og koselige duker er også med på å gjøre måltidet litt ekstra hyggelig. Ja, og så smaker juicen litt ekstra godt fra stettglass, sier hun.

Designer og interiørstylist Rikke Bye-Andersen tipser om at fargerike puter i sofaen, blomster, grønne planter og skulpturelle stearinlys kan lette på humøret på hjemmekontoret.

– Det er ikke som mye som skal til som for eksempel friske blomster og grønne planter, det er vårlig og ikke minst fint å se på. Nå har jo mimosa-blomsten kommet, den er så herlig og skaper garantert god stemning hjemme. Gult er jo en skikkelig oppkvikkende farge som kan lette på humøret!

– Tenn stearinlys hver dag og kjøp deg litt ekstra god kaffe og te, det kan man unne seg på hjemmekontoret. Pynt sofaen med fargerike puter og et fint pledd, det er jo ekstra kos å krype opp i sofaen da når kvelden kommer. Det har jo kommet så mye kule stearinlys nå i masse freshe farger, så noe sånt ville jeg investert i for å ha noe fint og litt annerledes å se på, tipser interiørstylist Bye-Andersen.

INTERIØR

LAG SPIRALLYS HJEMME MED DENNE ENKLE GUIDEN

– Omgi deg med ting som betyr noe

For humøret og stemningen i hjemmet spiller det også en rolle hvilke ting og møbler du omgir deg med. Naturmaterialer trumfer kunstige, det er en fin regel. Disse elementene har større betydning enn man tror, forteller fargeekspert Thurmann-Moe.

– Omgi deg med farger og ting som gjør deg optimistisk, gir velbehag og ro, og som betyr noe ekstra for deg. En arvet stol, et bilde du liker ekstra godt, noe du har funnet på loppis som du bare elsker. Noe som betyr noe for deg. Naturmaterialer som treverk og stein har også en positiv effekt på oss kontra plast og andre unaturlige materialer, sier fargeeksperten og legger til:

– Før gjaldt strenge regler for farger og materialer, men nå skal vi dra på og det kan være whatever the fuck you want. Lek, eksperimenter og gjør det du drømmer om!

Publisert: