Naturlig jul med historisk sus

RENOVERT: Camilla Andersen har renovert leiligheten sin på Bislett i Oslo. Nå er hun klar for jul. Foto: Privat
RENOVERT: Camilla Andersen har renovert leiligheten sin på Bislett i Oslo. Nå er hun klar for jul. Foto: Privat

– Jeg synes det er fint å tenke at jul er i de små tingene, sier Camilla Andersen. Bli med inn i hennes julehjem. 

Camilla Andersen, som til daglig jobber som fotograf og psykolog, har sammen med mannen sin totalrenovert en leilighet fra 1800-tallet på Bolteløkka i Oslo. Nylig startet hun kontoen @seashells.and.chandeliers på Instagram, hvor hun deler bilder fra det unike hjemmet. Andersen er glad i å ta naturen med inn året rundt – også i julen.

– Fortell om leiligheten og interiørstilen du har valgt.

– Dette er en klassisk leilighet fra slutten av 1800-tallet med like mye sjel som gulvene er skjeve. Her er stor takhøyde, originale fløydører, rosetter, stukkaturer og en gjennomgående planløsning med lysinnslipp fra alle rom. Det vil si, den er det nå, etter at vi har totalrenovert den! Den er fylt med franske lysekroner, marokkanske tekstiler, italiensk marmor, engelske serviser, danske stoler, svenske krukker, norsk hygge, dype farger, sesongens blomster og en ganske stor samling med skjell i ulike former og fasonger.

To stuer på rad gjør at juletreet kan nytes fra begge rom. Foto: Camilla Andersen
To stuer på rad gjør at juletreet kan nytes fra begge rom. Foto: Camilla Andersen

– Hva inspirerer deg?

– Jeg blir veldig inspirert av å reise, og tiltrekkes av gamle steder med historie i veggene, kulturer som er opptatt av å bevare, og folk som ikke er redde for å bruke masse farger! Enten det er hoteller, restauranter eller bare generelt en stemning, vil jeg alltid foretrekke sjarm og skjeve tak fremfor strøkne skyskrapere.

Et minijuletre skaper hygge på hjemmekontoret. Foto: Camilla Andersen
Et minijuletre skaper hygge på hjemmekontoret. Foto: Camilla Andersen

– Jeg har også vokst opp i et hjem som har bugnet av engelske magasiner og kjøkkenskap fulle av krystallglass, damaskduker og fine serviser. Mine foreldre inspirerer meg nok den dag i dag, fordi de ikke er opptatt av å følge trender, men heller bevarer. I peisestuen har de fortsatt to Ektorp-sofaer fra da jeg var liten, som de har fått trukket om to ganger, etter hvert som det har blitt helt nødvendig. Garantert ikke lønnsomt, men jeg synes holdningen er helt nydelig!

Kongler og einebær er faste innslag til jul. Foto: Camilla Andersen
Kongler og einebær er faste innslag til jul. Foto: Camilla Andersen

– Hva er jul for deg?

– Jul for meg er en veldig fin, men også litt vemodig høytid. Det er en tid for takknemlighet over det man har og de menneskene man har rundt seg, samtidig som det også er en påminner om dem eller det man savner. Det er virkelig kontrastenes høytid. Mange snakker om hvor annerledes alt blir denne julen, men jeg synes det er viktig å huske på at for veldig mange så blir den ganske lik det den var i fjor, og året før der, og året før der igjen. Det er ikke alle som må frem med «meteren» og måle om de får plass rundt bordet.

Adventsfrokost med pepperkaker, blåmuggost og fiken. Foto: Camilla Andersen
Adventsfrokost med pepperkaker, blåmuggost og fiken. Foto: Camilla Andersen

– Jeg synes det er fint å tenke at jul er i de små tingene. Litt mer blikkontakt og et «god jul!» når man er på butikken, julestjerner i vinduene når du rusler rundt i byen, og gleden av å finne frem favoritt-albumet som du aldri hører på ellers.

– Hvor tidlig begynner du å pynte?

– Jeg er veldig glad i advent, og begynner derfor alltid å pynte til jul allerede i begynnelsen av desember. Den første helgen i advent pleier vi å dra til torpet i Sverige og finne det perfekte treet, som skal være så høyt at det akkurat går, i underkant av tre meter. I år fikk vi nøye oss med et selvhogstområde i Asker.

Fra juletrehugst i Sverige i fjor. Foto: Privat
Fra juletrehugst i Sverige i fjor. Foto: Privat

– Advent er fortsatt jul, men med færre forventninger, lavere skuldre og flere muligheter til å skape sine egne tradisjoner. Det er julebord med gode venner (sukk, som jeg savner akkurat det!), konserter (sukk, som jeg savner det, også), pepperkaker, gløgg og forhåpentligvis den første snøen.

– Det blir ikke julestemning uten ...?

– Å være sammen med dem man er glad i, spise uforholdsmessig store mengder pinnekjøtt og marsipan, se på «Love Actually», «The Holiday» og «Hjemme Alene», spille «kramgoda» julesanger på repeat, gå med pysj og kjenne duften av granbar.

Et juledekket bord. Foto: Camilla Andersen
Et juledekket bord. Foto: Camilla Andersen

– Hva har du latt deg inspirere av når du har pyntet til jul i år?

– Jeg er veldig glad i å bringe naturen inn, uavhengig av sesong. Å være tro mot årstiden utenfor skaper harmoni og en følelse av balanse. Duften av einer og svibler gir meg like sterke assosiasjoner til jul, som det å nyte den tradisjonelle julematen. Jeg pynter derfor alltid med masse typiske juleblomster, grønne kranser og minijuletrær rundt omkring, og lager gjerne små stillebener med hint av jul.

Andersen pynter med små stilleben i leiligheten. Foto: Camilla Andersen
Andersen pynter med små stilleben i leiligheten. Foto: Camilla Andersen

– Jeg elsker å plukke ting, enten det er skjell, bær, sopp eller kongler til jul, da. På høsten leter jeg derfor alltid etter den perfekte lerkegrenen, og saumfarer parkene med barnlig lyst. I år har jeg også latt treet få skinne for seg selv, kun iført julelys, en stjerne i toppen og noen løse krystallprismer fra gamle lysekroner. Det høres kanskje ikke så koselig ut, og jeg er stor fan av juletrepynterne som virkelig går all in. Jeg synes bare treet er så innmari i fint i seg selv, der det står, så i år ble det mer naturell. Under treet ligger det gaver som er møysommelig pakket inn, så fint jeg bare klarer. Dette blir litt som med borddekkingen for meg, en måte vise at jeg ønsker å gjøre litt ekstra stas på dem som skal få dem!

Juletreet får skinne alene uten pynt i år. Foto: Camilla Andersen
Juletreet får skinne alene uten pynt i år. Foto: Camilla Andersen

– Hva er ditt beste interiørtips?

– Dette er et spørsmål som krever atskillig større spalteplass, så jeg får nøye meg med det korte svaret denne gangen – tenk at det er en kontinuerlig prosess, der reisen er målet! Gi deg selv tid, følg magefølelsen, blås i trendene, kjøp og selg brukt, spar heller til en klassiker du vil ha hele livet fremfor å kjøp noe du blir halvveis fornøyd med og dermed kommer til å bytte ut innen kort tid, uansett, miks materialer, våg farger, ha friske planter, bygg en bokhylle, ikke glem punktbelysning, ha levende lys på bordet og ta med deg skatter hjem fra reiser når du finner noe du liker. Du får med deg flere lysekroner enn du tror, på flyet hjem!

En lerkegren vitner om jul på badet. Foto: Camilla Andersen
En lerkegren vitner om jul på badet. Foto: Camilla Andersen

– Hvordan skal dere feire jul i år?

– I år skal vi feire med mine foreldre, og så nærmeste familie de påfølgende dagene. Vi isolerer oss derfor de ti siste dagene nå før jul, da mine foreldre er i risikogruppen. Vi har ikke kunnet besøke dem på veldig lenge nettopp av den grunn, og det blir derfor utrolig godt å endelig få se dem igjen.

Små juletrær i alle rom, og pent innpakkede julegaver. Foto: Camilla Andersen
Små juletrær i alle rom, og pent innpakkede julegaver. Foto: Camilla Andersen

– Hvordan går du frem når du skal dekke et hyggelig julebord? Er det noen ting du bare må ha?

– More is more! Jeg elsker virkelig å dekke fine bord, og det spiller ingen rolle om det er frokost, brunsj eller middag. Dette er et av kjærlighetsspråkene mine, og en måte for meg å vise at jeg virkelig setter pris på dem rundt meg, og at jeg ønsker å gjøre stas på dem og varte dem opp. Crispy linduker og servietter, gamle engelske serviser, sølvtøy, kandelabere og krystallglass er alltid et must. Til jul er det i tillegg masse grønt som gjelder – kongler, einerbærgrener, helleborus og mørke stearinlys i ulike høyder. Og så tenker jeg vel at antall gjester bør være omvendt proporsjonalt med mengder blomster og pynt.

Jo færre gjester, jo mer bordpynt hos Andersen. Foto: Camilla Andersen
Jo færre gjester, jo mer bordpynt hos Andersen. Foto: Camilla Andersen

– Et lite snapsvisehefte under hver tallerken er heller aldri feil. Hvis man ikke rekker dette, og likevel har lyst til å plinge i det lille glasset, kan man alltids lene seg på den finske klassikeren som går som følger: «NU!».

Hvordan var din opplevelse i dag?