MinInteriørstil: _husvika

Lekne detaljer setter prikken over i-en i Marte Schønning Stures lekre hjem.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Marte Schønning Sture (37) og samboeren Thomas Nesheim (42) bor i Tønsberg, sammen med barna Nora (6) Hermann (3,5), katten Tokyo og fire høner. Etter endt lege- og arkitektutdanning og over ti år på farten for paret, ønsket de å flytte hjem til familien i Tønsberg.

Tilfeldighetene ville ha det slik at også Martes foreldre var på leting etter en mindre bolig, ettersom fem barn hadde flyttet fra huset med tiden.

Da foreslo arkitekt Thomas at de skulle se etter en felles eiendom hvor de hadde flere muligheter, og tok samtidig på seg jobben med å tegne og prosjektere ved siden av arkitektutdannelsen.

Nå bor de derfor i en slags generasjonsbolig – tegnet av Thomas selv. Marte driver Instagramkontoen @_husvika hvor hun deler fargerike interiørglimt fra huset ved vannet.

– Fordelene med å bo sammen er mange, og det har ikke vært én dag der vi har angret på dette valget. Vi har to separerte hus atskilt av et åpent atrium i midten med mobile løsninger, og sammen deler vi en stor og flott hage med masse boltreplass til både to- og firbente. Noe av det første vi skaffet oss var høner og kaniner i hagen. Å skape litt landlig idyll i byen har vært en drøm som vi har jobbet aktivt mot.

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?

– Jeg har laget en hashtag på Instagram som heter #lekogfarger, og sammen med en blanding av brukt, nytt og masse DIY beskriver det definitivt vår stil. Et gjennomgående tema i huset vårt er at det er lekent og stimulerende for barna, både når det gjelder arkitektur, fargevalg og interiør.

– På en måte har vi bygd et stort åpent volum som vi dyrker små opplevelser i. Barna kan gå opp på hemsen, krabbe gjennom små kanaler til nye rom under taket der de kan bygge om rommene til den aktiviteten de ønsker. Dette tilrettelegges med skalert arkitektur og interiør på barnas premisser som eksempel små rom, åpne løsninger, lave vinduer, glade farger, lave bokhyller, naturlig belysning fra tak osv.

– Jeg liker «Japandi», men er alt for maksimalistisk og fargeglad til å kjøre denne stilen selv. Arkitekturen i huset bærer likevel preg av japanske tradisjoner som eks brent kledning, atrium og transparente løsninger.

– Hva er ditt favorittrom?

– Hjerterommet vårt er den åpne stuen og kjøkkenet. Her er det rom for å være sammen, men også små kroker å gjemme seg bort i med en bok. Den transparente skilleveggen som Thomas har laget mot sofakroken separerer kjøkkenet fra stua i akkurat passe grad, og den plassbygde lave skuffeseksjonen ved kjøkkenøya står barna ofte på når de hjelper til med matlaging.

– Vi har laget en kreativ vegg med kork- og krittavle med benk og skuffer under for oppbevaring av hobbysaker. Dette hjørnet er nok det mest aktive i huset, her er det tegning og skriving hver dag. Den er også vår temavegg for alle viktige hendelser i løpet av et år som eks bursdager, turer, høytider med mer.

– Hobbyveggen henvender seg mot kjøkkenbordet som ofte fungerer som et hobbyverksted, men viktigst av alt er det et daglig samlingspunkt for familien. Sist men ikke minst det store vinduet ut mot hagen som bringer naturen, været og skiftet i årstidene rett inn i stua. Vi har opplevd helt fantastiske naturopplevelser herfra som eks rådyrene som kommer helt inntil vinduet, reven som leker med lekene til nabohunden (til mine foreldre), hønsehauken som spiste et bytte i hagen (ikke hønene!) og svanene nede på vannet.

– Hva er ditt beste kjøp til hjemmet?

– Det må være spisebordet som vi kjøpte da vi hadde god råd, før husbygging og barn. Det er dansk design, tåler alt og er enkelt å rengjøre (bruker aldri voksduk) og kan utvides når vi har mange gjester. Under spisebordet har vi plassert et stort og fint uteteppe, superenkelt å fjerne alt som havner på gulvet, så det anbefales for alle småbarnsforeldre!

– Hvilke prinsipper tenker du på når du innreder?

– Innredningen trenger ikke være kostbar, men vi er opptatt av estetikk, funksjon og mobilitet. Det som vi liker over tid blir stående lenge, annet møblerer og flytter vi på hele tiden.

– Har du ofte behov av å pusse opp eller gjøre om?

– Huset og uteområdet er fortsatt ikke helt ferdig, så det er nok av prosjekter å ta seg til. Det er alltid gøy med forandring, og etter at man har bodd seg inn kan man jo oppleve at det er enkelte løsninger man kanskje ville gjort annerledes. Noen «feil» må man lære å bo med, imens andre kan man tilpasse etter behov. Thomas tegnet huset nettopp med hensyn til at utforming og funksjon vil forandre seg over tid og faser i livet, det som i dag er en lekehems kan i morgen bli en fin kontorplass, hobbyrom, TV-rom eller lignende.

– Har du gjort noen interiørtabber du ser tilbake på?

– Da jeg var yngre lot jeg meg lettere påvirke av trender og hva alle andre likte, i stedet for å kjenne etter hvilke farger og ting som ga meg en god følelse. Jeg hadde også en periode der jeg overmatchet alt til det kjedsommelige. I dag synes jeg jo det er mye mer spennende og interessant med variasjon i interiøret. Livet har mange faser og det som du elsket i går kan det hende du vil forandre i dag. Det er viktig at arkitekturen og behovet gir rom for dette.

– Hva er dine beste innredningstips?

– Først og fremst, dersom du bor sammen med noen, prøv å ta hensyn til alle i hjemmet. Ta dere tid til å bo dere inn og kjenn etter hvilke behov dere har, hva dere liker, og hvilke farger og objekter som gir dere litt lykke i hverdagen. Våg å være leken og vågal i form og uttrykk. Vi har gått for en behagelig fargepalett med gøye innslag i kriker og kroker. Dette sammen med å bruke ulike former og teksturer synes vi gir en fin variasjon.

– Planter og bøker skaper også liv og energi, samtidig som det viser en personlig stil. Ikke minst er det en enkel og rimelig måte å fornye hjemmet på.

– Jeg synes også det er fint å tilføre enkelte unike elementer til et rom, og la de skinne litt, som for eksempel en arvet vase eller en kul lampe som skiller seg ut.

– Hva er dine beste tips til oppussing?

– Alt kan males og bli flott med små og kostnadseffektive grep. Man kan til og med male baderomsfliser med grundig forarbeid og epoksymaling, noe vi gjorde i den gamle leiligheten vår. Vær nøye med maskering og sparkling da det vises lett om man tar snarveier. Gjenbruk gjerne noen gamle elementer, puss lakk eller mal de så blir de nye på en original måte. Planlegg godt, ta deg god tid til å visualisere hva eller hvilken følelse du vil at rommet skal gi deg. Kombiner kontraster, for eksempel farger mot mørke flater, harde materialer mot myke, store og små ting mot hverandre eller et lite lys i en mørk krok. Slike kontraster kan være veldig enkle, men ha stor effekt.

– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?

– To gamle stoler designet av Carl E. Matthews No. 33 A, noen bøker og en arvet vase.

– Er det noen egne løsninger du er ekstra fornøyd med?

– Thomas har lagd mye av inventaret og møbler, som for eksempel skyvedørene, bokhyllen i stuen, benker, sambatrappen til lekehemsen, kjøkkenhyller og knagger.

– Den kreative kork- og tavleveggen med hobbybenk er en favoritt! Den engasjerer også mye på Instagram-kontoen min, og det er allerede mange av følgerne mine som har sendt meg bilder av at de har kopiert løsningen vår. Det synes vi er gøy!

– Ellers er jeg veldig fornøyd med bokhyllen i stua og kjøkkenhyllen med kaffestasjon.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Lenestolene fra Carl Edward Matthes som vi fant på Finn. Med nytt trekk ble de god som nye. Det er en fin klassiker som også er skikkelig god å sitte i.

– Har du noen gode sparetips til innredning?

– Vi er nok ikke de eneste som har en bod full av ting som aldri blir brukt. I perioder tar jeg meg tid til å selge unna, og setter pengene av til noe vi ønsker oss. Prøver å unngå impulskjøp, og kjøper som regel brukt i stedet for nytt. Jeg har lagret mange søk på Finn som jeg slår til på når anledningen byr seg.

– Er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?

– Selve bygget, at vi har hatt fokus på et godt, pustende råbygg som er energieffektivt og har naturlige materialer som er holdbare. Av interiør er vi veldig fornøyd med lanternene fra HK Living som henger over spisebordet. Baderommene er også påkostet med fliser, armaturer og ikke minst badekaret.

– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?

– Ved å tilpasse og lage møbler/interiøret selv. Da får man det akkurat slik man vil uten å måtte kjøpe nytt. Ellers liker jeg å flytte rundt på gjenstander og møbler etter behov, slik at de får en ny plass og noen ganger en ny funksjon. Noen pyntegjenstander tar jeg frem etter sesong, for eksempel blomstrete og fargesterke vaser eller puter. Et nyvasket hus og friske blomster på en fredag gir meg også en «ny» og herlig følelse!

– Hva kommer aldri inn i ditt hjem?

– Skikkelig vanskelig spørsmål, er ikke så mye jeg har en stor aversjon mot, tror jeg. Sånne «nyttige» plastdingser som bare tar opp plass i kjøkkenskapene er imidlertid ikke noe som blir værende lenge.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: