Triksene for å holde møblene fine lenge

TA VARE PÅ: Sofaen din holder seg fin mye lenger, dersom du gjør den ren med jevne mellomrom. FOTO: Jotun

Med gode vedlikeholdsrutiner, ser møblene dine like fine og nye ut etter ti år, sier interiørarkitekt Trond Ramsøskar. Dette bør du gjøre som et minimum.

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

Forutsetningen for at møbler skal være lenge, er selvsagt at de er robuste, og i en stil som står seg over tid. Men om du først har investert i et godt møbel, bør du også sette seg inn i hvordan det skal vedlikeholdes.

– Stoffmøbler bør du gå over jevnlig med en ordinær støvsuger, sier Trond Ramsøskar, interiørarkitekt hos RAMSØSKAR INTERIØRARKITEKTER i Oslo.

Disse kommer med flere munnstykker, men mange av oss stuer alt annet enn standardmunnstykket bort i et skap.

– Folk må lære seg å behandle møbler. Det lille ekstramunnstykket som kommer med støvsugeren er designet for rengjøring av stoffmøbler, men det vet de færreste, sier han.

Det lille munnstykket

Men hvorfor er det viktig å bruke et spesielt munnstykke når man støvsuger møbler?

– Det er fordi at kroppene våre forurenser, og det gjør også støv og partikler. Små sandkorn legger seg inne i sofaen og sliter den innenfra. Det lille munnstykket er mer skånsomt mot tekstilene, enn om du kutter munnstykke helt på støvsugeren. Og standardmunnstykket kommer ikke ordentlig til, forklarer Ramsøskar.

Trond Ramsøskar, fagansvarlig interiørarkitekt i Ramsøskar Interiørarkitekter. FOTO: Gry Traaen

Han merker større vilje og ønske om å ta vare på og vedlikeholde interiøret enn tidligere.

– Tanken om å ta bedre vare på ting er der absolutt. Men det skorter nok fortsatt litt på kunnskapen hos mange, sier han.

Snu sofaputene

Sett av ti minutter ekstra når du kjøper et møbel. Be selgeren om informasjon om hvordan du best vedlikeholder det, råder Ramsøskar.

– Noen stoffsofaer skal også impregneres for å holde seg fine, og noen må renses fra tid til annen, sier han.

INTERIØR

TEPPET SOM GARANTERER EN LEKKER STUE

Trekk med borrelås er en god idé, mener han. Da kan du ta av trekket og vaske det i maskin, dersom det tåler dette. Men da hender det jo at det krymper og er umulig å få på igjen?

– Jeg har ikke opplevd den problemstillingen, men da er det kanskje en sofa hvor trekkene ikke tåler vanlig maskinvask, men må renses uansett. Sett deg inn i vaskeanvisningen før du tar av trekket, råder han.

untitled link

Også bør vi bli flinkere til å bytte om på ryggputene i sofaen.

– Ja, om du ikke kan snu putene, så bør du i hvert fall bytte plass på dem hver måned. Vi har det jo med å sitte på samme sted og på samme måte i sofaen. Bytter du ikke plass på putene, er det lett å få en kroppsformet bulk i dem, sier Ramsøskar.

Olje treverk

Interiørarkitekten råder oss også til å olje spisebord av treverk en gang i året.

– Treverk er et levende materiale som endrer farge over tid uansett hva du gjør med det. Men blir overflaten for tørr, kan det komme sprekker i den, og det vil vi unngå. Du får kjøpt de fleste produkter for møbelvedlikehold hos en god jernvareforhandler. Men igjen, sjekk at du har er et trebord som skal oljes, eller om det skal vokses i stedet. Feil produkt kan ødelegge møbelet, sier han.

Vær også klar over at kluter med møbelolje kan selvantenne. Disse må derfor kastes etter bruk.

Uansett bord, bør det tørkes av hver dag med en ren og fuktig klut. Det er også smart å verne overflaten på spisebord med spisebrikker.

– Bestemor hadde alltid coastere på bordet, og hun banket ut teppene sine med en teppebanker jevnlig. Den generasjonen var jo kjempeflink til å holde interiørene fine, sier Ramsøskar.

INTERIØR

SLIK GJØR DU KUPP PÅ BRUKT INTERIØR

Noen var kanskje også i flinkeste laget. Journalistens farmor hadde en finstue med møbler trukket med plast, som ingen noensinne fikk sitte i. I hvert fall ikke barnebarna.

– Da går det jo for langt, man skal bruke møblene. Men ved å følge bedre med på dem og gi dem litt ekstra omsorg og kjærlighet, varer de veldig mye lenger, sier han.

Flipp madrassen

På soverommet, bør du flippe madrassen en gang i halvåret, ifølge interiørarkitekten.

– Om det er en sånn madrass som er hard på en side og bløtere på den andre, så beholder du den siden du behøver opp, men snur hodeenden ned til fotenden. Bruk også overlaken på madrassen, da forlenger du livet til en god seng, sier han.

Selv har han en kjøkkenbenk i marmor som det mest vedlikeholdskrevende i hjemmet.

– Det tar litt tid å rense den steinen og det er et ork. Alle vil vi ha interiører med ekte naturmaterialer, men disse krever vedlikehold for å holde seg fine. Er du ikke villig til det, så bør du heller kjøpe rimeligere etterligninger. Jeg vil si det er på tide å kvitte seg med følelsesmessige anfektelser og revidere egne holdninger til materialbruk, sier Ramsøskar.

Kopiprodukter er blitt bedre

Som interiørarkitekt er han naturlig nok svært opptatt av forskjellen mellom ekte naturmaterialer og kopier av disse.

– Det siste er som regel langt enklere å ha med å gjøre enn det første, men skepsisen overfor kopiene er sterk. En hel industri er i dag bygget opp rundt etterligning av materialer. Og der vi tidligere gjorde narr av kopiproduktene, er kvaliteten nå så høy at selv fagfolk kan ha problemer med å se forskjellen, sier han.

Har du for eksempel hund, mener han du seriøst bør vurdere vinyl i stedet for parkett på gulvet.

– Slitasje synes lett på parkett, gulvet blir bleket av sol, og selv ved små skader må store flater rives opp. Vinyl har samme tekstur som tre og er langt mer slitesterkt. Det egner seg for hard bruk, for eksempel i korridorer, på kjøkken, i hytter og utleieboliger.

Kopiproduktene påvirkes nemlig i liten grad av søl og slitasje, ifølge interiørarkitekten.

– Et sølete rødvinsglass på en hvit benkeplate av marmor etterlater seg dessverre varige minner. Materialet trekker til seg væske som en svamp. Og messing er et vakkert metall som er godt å ta på, men det krever mye pussing for å holde seg fint. Metallaminat gir en følelse av børstet messing, og vedlikehold unngås, selv ved hard bruk. Det passer mye bedre for eksempel på kjøkkenet, enn flater av ren messing, sier han.

Les også: STOR GUIDE: BOBLEBADENE SOM PASSER FOR DEG

Publisert: