MinInteriørstil: Patricia Rodi

LANDLIG IDYLL: Huset fra 1800-tallet ligger landlig til i Skottland.
LANDLIG IDYLL: Huset fra 1800-tallet ligger landlig til i Skottland.Privat

Ved en innsjø i Skottland, i et hus fra 1800-tallet, skaper svenske Particia Rodi sitt drømmehjem. Det fyller hun med personlige detaljer, antikviteter og barndomsminner.

I denne spalten stiller vi personer med unike og inspirerende hjem spørsmål om stil, innredning og gode interiørtips.

Patricia Amalia Rodi (32), innholdsskaper, politisk researcher og blogger på den svenske interiørnettsiden LoveliyLife.se, har slått seg ned på landsbygda i Skottland.

Sammen med partneren Patrick og labradoren Alva, renoverer hun et viktoriansk hus bygd i 1860. Prosessen og resultatene deler hun på Instagram-kontoen sin @PatriciaRodi.

Labradoren Alva på kjøkkenet.
Labradoren Alva på kjøkkenet.Privat

– Hvordan endte du opp i Skottland?

– Jeg har alltid lengtet etter å bo på landet, og ønsket noe nytt. Da jeg møtte partneren min Patrick, som kommer fra England og også ville flytte et nytt sted, bestemte vi oss for Skottland. Vi deler en felles kjærlighet for naturen, antikviteter og gamle hus, så vi kjøpte et Viktoriansk hus fra 1860 med utsikt til en «wee loch», som Skottene kaller det, i et område kalt Argyll and Bute.

Privat

– Første gang vi gikk inn i huset visste jeg at vi måtte bo her. Lyset var fantastisk, takhøyden høy og luftig, og huset hadde en god følelse i seg. Jeg gikk gjennom de rolige rommene, dør etter dør, rom etter rom, til bakhagen som er fylt med nydelige planter og det vakreste Skjærsmin-treet. Jeg ble bare dratt mot huset og potensialet.

Privat

– Dere har renovert hele huset, hvordan har prosessen vært?

– Huset trengte en massiv renovering og det var en av hovedgrunnene til at vi kjøpte det. For oss var det viktig å ikke bare fylle huset med nye ting og gjøre det nytt, men også å restaurere det slik at huset fikk tilbake sin gamle ære. Selve huset hadde ikke blitt rørt på over 20 år, og selv om det var fylt med stygge tepper og plastgulv, var noen av de historiske og tradisjonelle aspektene fremdeles intakt og tilknytningen til fortiden er noe vi ville bevare.

Privat

– Renoveringen har tatt oss nærmest et år. Fordi vi ikke hadde budsjett til en stor ombygning, eller håndverkere til å gjøre jobben (foruten vår fantastiske snekker Gareth), har vi bevart det meste av husets originale utforming og bevart så mange funksjoner som mulig. Vi har selv fjernet de støvete, gamle teppene på gulvet, slipt gulv, lagt nytt gulv, sparklet og malt inne og ute.

Privat

– Hva har vært det mest utfordrende?

– Alt er veldig hardt arbeid, men det er likevel utrolig givende når du maler det siste strøket på veggen, tar et steg tilbake og innser at du har gjort alt selv.

– Hva har du lært av prosessen?

– Prosessen har lært meg å ikke forhaste det å skape et hjem. Ja, det kan være vanskelig å bo i noe uferdig og kaotisk, men jeg har lært at jeg må gi et hjem muligheten til å bli til over tid, slik at det rimer på, og endrer seg med, vårt liv og mønster.

Privat

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?

– Jeg er fra Sverige, eller ikke egentlig helt; min far er fransk og min mor er fra Tsjekkia og sammen bodde de i Sverige hvor jeg ble født og vokste opp. Jeg tilbrakte barndommen min mellom ulike land og steder, min far sin restaurant i Göteborg, på landet i Sør-Frankrike hvor jeg var hver sommer, og ved sjøen i Italia hvor jeg spiste for mye gnocchi og burrata. Og jeg tror det er nettopp det, min multikulturelle bakgrunn og barndomsminner om italienske fliser, franske antikviteter og skandinavisk modernisme, som virkelig preger min interiørstil.

Privat

– Hvilken stil ønsket dere å skape da dere renoverte?

– Jeg tror vi har blitt inspirert av jobbene våre innenfor ulike kunstarter. Patrick som fotograf og jeg som innholdsskaper. Vi ville skape et sted som føltes luftig og samtidig bevare husets karakter. Rommene fant hvert sine tema ganske organisk, egentlig. Vi prøvde å blande stilartene til nordiske gårdshus med engelsk eklektisisme, renessansedesign og franske antikviteter. Det høres ut som en salig blanding, men sammen har vi formet noe veldig vakkert.

Login • Instagram

– Har du et favorittrom i huset? Hvorfor?

– Kjøkkenet – et sted hvor jeg bruker så mye av min tid ved den alltid påskrudde Smeg-ovnen i hjørnet, den antikke ungarske kommoden full av tørkede urter og tallerkener. Og det er ikke tilfeldig at fargetonen jeg valgte til dette rommet - som er et sted for komfort og samvær, hvor vi lager mat, ler og drikker - er en soft hvit med en grå undertone. Den samme nyansen hadde min mor på sitt kjøkken i min ungdom.

Privat

– Hva er den beste investeringen dere har gjort til hjemmet?

– De små detaljene og grunnarbeidet. Jeg er ikke fan av fast fashion, og har derfor brukt mye tid og investering i å jakte møbler som jeg vet at kan eldes godt og ha en plass i hjemmet vårt for alltid. Og når det kommer til grunnarbeidet: ikke ta snarveier når det gjelder renovering og ikke alltid gå for den billigste løsningen.

Privat

– Hva inspirerer deg?

– Det høres kanskje «cheesy», og til og med banalt ut, men natur, venner og barndomsminner. Å løpe barbent i min tante Marias kjøkken med italienske fliser, middag rundt min mor sitt gamle, tsjekkiske kjøkkenbord i vår svenske stue og min far sin armoire (garderobeskap journ. anm) i gangen med steinheller.

– Hvordan gjenspeiler personligheten din seg i måten du dekorer hjemmet ditt på?

– Jeg tror personligheten viser i måten jeg kuraterer og designer mitt hjem. Alle de små og store vintage-objektene som jeg har samlet gjennom årene løfter designet til noe helt spesielt.

Privat

– Hva er dine beste tips for å møblere et hjem?

– En god start er å ta et steg tilbake når du velger hvilke objekter som skal bli med inn i hjemmet ditt, både ny og gammelt. Tillat deg selv tid til å finne hva du trenger, og liker, heller enn hva de nyeste trendene forteller at du skal ha. Neste steg er å finne fred med ideen om at et hjem alltid er i endring, og aldri blir ferdig når det kommer til dekorering. Det er slik livet er. Livet er i konstant utvikling, og vi som mennesker endrer oss i løpet av livet. Det samme gjelder et hjem, fordi vi som mennesker bor i det, tilbringer tid i det og utvikler oss i det. La hjemmet ditt vokse og utvikle seg over tid, akkurat som du selv gjør.

Login • Instagram

– Har du noe i hjemmet ditt som du vil beholde for alltid?

– Jeg er absolutt en samler! Da vi flyttet til Skottland tok jeg med meg alle møblene mine fra Sverige. For meg er objektene jeg har samlet opp igjennom årene, som teak-stolen jeg plukket med meg på et loppemarked eller min mors bord som hun arvet fra sin mor, det som gjør ordinært til spesielt. Men når alt kommer til alt, vil jeg virkelig ikke kvitte meg med Patrick, så alle tingene i verden kan erstattes, men menneskene du deler livet med er det som gjør alle tingene levende og spesielle.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– Louis XV-garderoben som var et skikkelig kupp på eBay, jeg ga meg selv faktisk en high five da jeg fant den. Jeg elsker den fordi den er et så solid møbel som rommer absolutt alt. Hvert eneste klesplagg. Og den er så enkelt å ta fra hverandre (ja, lettere enn hvilken som helst Ikea flatpakke). Det er en massiv bonus når du må bære det opp flere knirkete trapper.

– Har du noen gode råd for å spare penger når man renoverer eller innreder?

– Da vi først flyttet inn i huset satt vi oss ned og lagde en «ønskeliste» for å skissere hvordan vi ville at rommene skulle se ut og hvilke formål de skulle fylle. Det er et godt sted å starte fordi det gir deg muligheten til å finne ut hvilke stil, farge og designpreferanser du vil ha, og samtidig gir det en overordnet forståelse for hvordan du vil at det skal se ut. Da får du muligheten til å se hva som er viktigst for deg og objektene du kanskje vil eller ikke vil bruke penger på. Ved å skissere visjonen din, blir designprosessen lettere.

Login • Instagram

– Er det noe i et hjem du vil anbefale å investere/bruke ekstra penger på?

– God maling! Mengden penger jeg har brukt på maling er tullete. Å prøve å ta snarveier ved å gå for en billigere maling har alltid resultert i at jeg har malt over igjen malingen jeg originalt brukte. Så jeg kan ikke understreke nok: kjøp kvalitetsmaling som er vannbasert og miljøvennlig.

– Hvordan får du mer ut av tingene du allerede har hjemme, uten å kjøpe noe nytt?

– Flytt møblene rundt. Et møbel kan se totalt annerledes ut i et annet hjørne av huset og kan forvandle et rom uten at du bruker noe penger på det.

Privat

– Hva slipper aldri inn i hjemmet ditt?

– Dette spørsmålet er så vanskelig. Jeg tror genuint at det ikke er noe som jeg aldri ville hatt hjemme. Så mange ting jeg har sagt massivt «NEI» til, og så gitt videre til en venn, har alltid vært objekter som jeg har kommet tilbake til på et tidspunkt i livet. Men om jeg må velge er det antagelig en moderne svart kontorstol i stoff, de er utestengt fra dette huset.

– Hva står på toppen av ønskelisten nå?

– En vintage Bruno Mathssons-stol. Jeg har lett etter en i en evighet. Jeg kan se den for meg i stuen, med peisen tent, og jeg sittende i den mens jeg leser og hører på en god jazz-plate.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?