Amalie Fagerli om husbyttet: – Har gitt bånn gass

INTERIØRENTUSIAST: Amalie Fagerli inspirerer mange med sin unike interiørstil. Foto: Privat.

Amalie Fagerli (33) var 18 år og gravid da hun og mannen kjøpte livsprosjektet Svenngården. Nå har de solgt drømmehjemmet, og har ikke sett seg tilbake.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

For interiørentusiasten Amalie Fagerli (33) har mye av tiden dreid seg om interiør og oppussing de siste årene.

I 2006 kjøpte hun og mannen Ole Johnny (36) det som skulle bli livsprosjektet, et hus fra 1934. Amalie var 18 år og gravid med sitt første barn da de flyttet inn i huset i Eidsvika utenfor Ålesund. De har ikke tall på hvor mange tusen timer som ble lagt ned i «prosjekt Svenngåden».

DET GAMLE HUSET: Dette er huset Amalie og Ole-Johnny har lagt ned utallige arbeidstimer i.

I 2011 ble boligen deres, som da hadde kallenavnet Svenngården, kåret til «Norges vakreste hjem». Huset har vært avbildet i flere magasiner og vunnet flere interiørpriser.

GAMLE SVENNGÅRDEN: Slik så Fagerlis gamle stue ut. Nå har hun flyttet i leilighet. Foto: Privat.

Fagerli har også bygget opp en blogg, et konsulentfirma og en Instagramkonto med 40.000 følgere basert på lidenskapen for den gamle gården.

– Det er mange år med hardt arbeid. Vi er stolte av det vi har fått til, men vi var «ferdige» med plassen, og derfor føltes det riktig å gi det videre.

NYE OMGIVELSER: Her er Amalie Fagerli i sitt nye hjem. Foto: Privat.

I august i fjor var nemlig paret nede i naustet sitt for å fullføre en støping. Like bak står et nyere leilighetsbygg, hvor toppleiligheten var til salgs. Amalie ble tent av tanken på hvor lite jobb det ville være å bo i leilighet, og vips, en uke senere var kontrakten signert på en splitter ny leilighet.
Valget falt riktignok ikke på den de først hadde sett på, men en leilighet et steinkast unna.

– Det er helt nydelig, og vi angrer ikke, sier hun om overgangen.

Kvadratmeterne har gått fra over 200 til 100, og Fagerli kunne ikke vært mer fornøyd.

– Du kan tenke deg utfordringen å flytte til halve størrelsen når man jobber med interiør. Det var nøye utvalgte ting som fikk bli med videre. Jeg omgir meg med mye ting og greier hele tiden, så det var godt med en solid opprydning.

Mannen Ole Johnny har til og med gitt det nye prosjektet en egen hashtag: #DerIngenSkulleTruAtAmalieKunneBu.

DETALJER: Amalie Fagerli mikser og matcher for å skape et personlig uttrykk. Foto: Privat.

Selv om de solgte det gamle huset, eier de fortsatt selve Svenngården med en bolig de leier ut og en låve. Her vil de i fremtiden invitere til festlige lag, og ha låven som sitt neste store prosjekt.

– Vi har gitt bånn gass hele livet vi har hatt sammen. Vi jobber som rakkeren hele tiden. Vi har roet oss litt, men vi hadde nok ikke kunne hatt en liten leilighet og bare det. Vi er langt ifra tomme for prosjekter, sier Fagerli.

GOD STEMNING: Hvorfor ikke gjøre litt ekstra ut av borddekorasjonen? Foto: Privat.

Amalie og Ole Johnny har brukt nær all ledig tid på å flikke på den gamle boligen, og på å bygge hytte. Det har blitt malt i utallige runder, innredet på nytt og restaurert igjen. Derfor ble tanken om noe nytt og vedlikeholdsfritt fristende for dem.

I FARTA: Dette neonskiltet er en av Amalies favoritter. Foto: Privat.

Nå er utfordringen å få den rocka og bohemske Svenngården-stilen inn i leiligheten.

– Hvordan skal jeg klare å lage Svenngården i en firkantet kasse, spurte jeg meg. Gården er full av personlighet i seg selv. Utfordringen er å få det gjenkjennelig. Jeg har tatt med meg ting i leiligheten som jeg har hatt med meg siden jeg var 16 år, sier hun.

En av nøkkeltingene det var viktig for Amalie å få med seg, er et stort skap med glassdører. For å få inn skapet ofret hun å ha vedfyring.

– Vi har gulvvarme i stedet for. Jeg sa at skal vi se på peisen, får vi reise på hytta, sier hun.

OFRET PEISEN: For å få inn dette skapet valgte Fargerli å droppe peis i den nye boligen. Foto: Privat.

Ettersom de kjøpte leiligheten før den var helt ferdig, fikk de også være med på å gjøre endringer som gjorde at de kunne sette sitt eget preg på den.

– Det var uvant for oss å skulle kjøpe noe helt nytt. Også satte vi bort alt arbeidet. Det var helt magisk. En ferdig kasse i en tomannsbolig har vi aldri sett for oss at vi skulle bo i. Men vi digger det, sier hun og legger til:
– Vår yngste datter (11) spurte om vi fikk vanlige gulv, og hun syns det var stor stas. Hun ble helt i hundre.

BOHEMSK: Amalie Fagerli har ofte bohemske innslag i innredningen. Foto: Privat.

Og det har ikke manglet prosjekter for paret. På ni måneder tegnet og bygget de sin drømmehytte i fjellet i Skorgedal, 1,5 time unna Svenngården. Til sammen har hytta, som er på 150 kvadratmeter, sengeplass til 15 personer og etter hvert tre bad.

– Jeg spurte hvor stort det var lov å bygge, så tegnet jeg innsiden, han tegnet utsiden, og så bygget vi. At vi holdt ut det prosjektet er utrolig. Klarte vi det, så klarer vi alt. Stort sett så har vi jobbet døgnet rundt der oppe, sier Fagerli og legger til:

– Hytta ble bygget for fremtiden, men så kom plutselig fremtiden litt før vi hadde tenkt. Hytten er bygget vedlikeholdsfri, fordi den skal være fristed.

ELSKER HYTTA: Her er Amalie Fagerli i hytta hunog ektemannen nylig har bygd. Foto: Privat.
TID FOR AVSLAPPING: Stamp og kos hører med på hytta. Foto: Privat.
SKAL KUNNE SAMLES: Store sosiale rom var viktig på den nye hytta. Foto: Privat.

Det unge paret har flere ganger gått mot strømmen. Først da de kjøpte et renoveringsobjekt 18 og 21 år gamle.

– Folk sa vi var gale. Det var knallhard prioritering hele veien. Det føltes litt ensomt av og til. Jeg har vært et råskinn på å invitere, og vi fikk det til å fungere. Vi har gjort stikk i strid med det de på vår alder gjør. Vi var tidlig ute med barn og hus, og nå til å gå over til leilighet, sier hun.

LUNT: Her ser du detaljer fra det ene badet og soverommet på hytta. Foto: Privat.

Også denne gangen har det kommet noen reaksjoner på boligvalget, mens «overraskende mange» har sagt det høres deilig og befriende ut å gå til leilighet fremfor en stor enebolig.

– Dette er ikke noe vi har fått gratis. Vi er dritfornøyde. Vi er drømmere, og har alltid prosjekter på gang, sier hun.

I DEN NYE BOLIGEN: Badet går i samme fargetoner som kjøkkenet for å skape en helhet. Foto: Privat.

Gjennom egen blogg og Instagram har følgere fått være med på Amalie og Ole Johnnys mange prosjekter.

– Det var veldig mange trofaste følgere som ble lei seg da vi flyttet fra det gamle huset. Vi følger hjertet vårt, men det gikk faktisk litt innpå meg. Noen syns vi var gale, men andre syns det var fornuftig. Overraskende mange av de nære rundt oss, har sagt at det høres deilig ut.

EKSTRA KOS: Amalie elsker å invitere til sosiale lag. Foto: Privat.

Nå er hun takknemlig for mulighetene bloggingen har gitt, og vi satse for fullt fremover.

– Jeg har aldri kunnet gjøre dette uten bloggen. Den er en stor del av meg, som jeg ikke kommer til å kvitte meg med.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.