Jorun Stiansens nostalgiske jul

JULE-FAN: Jorun Stiansen elsker julen. Bli med til hennes julehjem. Foto: Sara Boquist.

Jorun Stiansen (36) sparer ikke på kruttet når julen nærmer seg. Allerede 1. november står juletreet pyntet og klart.

Sara Boquist
Publisert:

Er det én ting den tidligere «Idol»-vinneren Jorun Stiansen gleder seg til så er det jul, og hun begynner kanskje tidligere enn de fleste med julepyntingen. 1. november går startskuddet for pyntingen.

MinMote tok turen innom Stiansen for å høre hvordan juleentusiasten feirer en ordentlig «julete» jul.

– Ååå så koselig med besøk! roper Stiansen i det hun setter seg ned i sofaen. Ut av vinduet i stuen kan man se ut over Grimstad som er pyntet til jul. I en sort velurkjole, noen øredobber hun har arvet fra sin bestemor og matchende høyhælte glittersko, sitter Stiansen med en varm kopp gløgg i hånden.

INTERIØR

DERFOR BØR DU PYNTE TIDLIG TIL JUL I ÅR

– Det blir ikke jul uten?

– Jeg tenker snø, og hvis jeg ser bort ifra snø, så blir det ikke jul uten ... Åh jeg drikker jo altfor mye julebrus. Jeg drikker kanskje en sekser med det hver dag så jeg prøver å roe meg. Men det blir ikke jul uten familie og julemusikk!

NYTT HJEM: Stiansen flyttet inn i ny leilighet i høst. Foto: Sara Boquist.

Gledet seg siden august

Det har vært en høst preget av mye alenetid for 36-åringen. Med familie i risikogruppen må hun være ekstra forsiktig med hvem hun omgås, men tidlige juleforberedelser har gjort hverdagen lysere.

– Jeg har gledet meg til jul siden august. Hvis det er slik at man har levd tidligere liv, så tror jeg at jeg har vært en slags nisse. Det er et eller annet med jul. Pappa pleier å si at jeg er født i jul – jeg elsker julen! November er en ventemåned for meg, men i år begynte jeg med pyntingen allerede i oktober siden det ikke ble noe Halloween.

I februar i år flyttet Stiansen og samboeren til en ny leilighet. Det ble en kort flyttevei da de kjøpte leiligheten tvers over gangen.

– I år blir vår første jul i ny leilighet, og da jeg pakket opp julepynten ble jeg litt skuffet, for jeg trodde jeg hadde så mye. Det er fordi den forrige leiligheten var knøttliten, så det virket som jeg hadde mer. Jeg pleier å ha et juletema når jeg pynter til jul. I den forrige leiligheten fant jeg ut at teamet skulle være nisseskog. Så jeg stappet syv gigantiske juletrær inne i den lille leiligheten, også bar jeg inn en haug med drivved og lagde små bål rundt forbi.

Stiansens julepyntede stue. Foto: Sara Boquist.

Nostalgisk jul

Også i år har Stiansen sett for seg å ha et juletema, men ønsket å lære av sine tidligere feil og ikke gå på en shoppingsmell.

– Jeg vil ikke havne i en situasjon der jeg handler julepynt jeg tror vil passe, og så funker det ikke. Derfor har jeg begynt roligere i år. Jeg liker godt å få naturen inn i form av kranser og trær. Og jeg elsker å strekke ut tiden. For eksempel ved å henge noen julekuler på treet hver dag. Jeg bruker god tid på å planlegge og tenke hvordan jeg vil ha det.

Hun fortsetter:

– Jeg må alltid ha nostalgisk julepynt som gir gode minner fra da jeg var barn. For da betydde julen alt. Det var den største, varmeste, beste og fineste tiden som var. Jeg kjenner jeg lever litt i den ånden enda, og da må jeg ha noen av de tingene som minner meg på gode stunder.

Trenger et rolig hjem

Det er hjemme Stiansen lader batteriene og hun trives i et ryddig og rolig hjem som ikke består av mye ting.

– Jeg er mye som person – jeg føler mye, jeg tenker mye, jeg elsker å være aktiv og jeg elsker folk. Men det er her hjemme jeg finner min energi og min «zen».

Hun har fått flere meldinger der folk forteller henne at interiøret hun har ikke er henne.

– De sier at jeg må ha en rosa vegg og turkis plastsofa! Siden jeg er mye som person, så tror de at det reflekteres det over på interiøret. Hadde jeg hatt det sånn ville jeg lagt meg med en puls på 190 hver dag! Vi er så fornøyd med vi har fått den minimalistiske og rolige stilen vi har nå. Men misforstå meg rett; Julen er ekstra for meg. Mye er mer og bedre, men i år i en nyinnflyttet leilighet ble det riktig med en litt roligere jule-vibe slik vi har nå.

Pynten kommer opp litt og litt. Foto: Sara Boquist.
INTERIØR

SLIK LAGER DU SNURREDE LYS SELV

– Familie er alt

Julen har ikke vært det samme de siste syv årene etter at besteforeldrene til Stiansen gikk bort. Familie og venner er det viktigste for 36-åringen, og er noe hun setter enda mer pris på nå som besteforeldrene ikke lenger lever.

– Kan du beskrive den perfekte jul?

– Den perfekte jul for meg tror jeg at jeg allerede har opplevd, for det var da besta og far John levde. Å være samlet med hele familien er den perfekte jul for meg. Jeg husker spesielt at far John brukte så lang tid på å pakke opp julegavene han fikk. Og da han endelig hadde pakket opp gaven kikket han ikke på den en gang, men la den til side og brettet forsiktig sammen gavepapiret, sier Stiansen og ler.

NOSTALGI: – Dette treet kjøpt vi på G-sport da jeg var tretten år gammel. Foto: Sara Boquist.

Tenker på andre

Stiansen er takknemlig for at hun forbinder julen med gode minner, varme, trygghet og mors varme fang med kjeften full av riskrem. Hun kan ikke forestille seg hvordan julen er for dem som ikke er like heldig som henne selv. Spesielt i år.

– Jeg tror dette blir den verste julen på mange år for mange, på grunn av mangel på omsorg, hjem, trygghet og kontakt med familien. I år har ikke de frivillige organisasjonene lov til å arrangere jul for folk som ikke har noe eller noen. Den følelsen av å ikke ha noe sted å være på julaften er en følelse jeg ikke klarer å forestille meg.

Stiansen ser også det positive i den julen vi går i møte.

– Jeg tror for mange vil julen 2020 forhåpentligvis bli en tid der det som betydde noe var at vi var sammen, friske og hadde hverandre. Og jeg håper at for dem som føler på et forventningspress klarer å sette ting i tydeligere perspektiv. For når alt kommer til alt så er det hverandre, familien og vennene som betyr noe.

Les også: Julepynten alle må ha

Publisert: