Interiør

Rester av terrasse ble kult peisbord

KOSELIG: Kalde kvelder på terrassen blir ekstra fine rundt et hjemmesnekret peisbord. Foto: Therese Duedahl

Therese Duedahl fant ikke et peisbord i riktig høyde. Derfor bygget hun et selv, av rester fra husets gamle terrasse.

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

Oppe i åsen på Lillehammer med utsikt utover Mjøsa, bor Therese og Marius Duedahl. I år bestemte de seg for å oppgradere uteplassen.

– Marius er veldig handy, så det blir ofte sånn at jeg peker og han snekrer. Men akkurat peisbordet har vært mitt prosjekt i corona-tiden, sier Therese Duedahl til MinMote.

Hun brukte omtrent en uke på å lage det. Til daglig jobber hun i IT-avdelingen i Statens veivesen. Mannen jobber i Nye Veier.

– Men hobbymennesket i meg liker å drive med små byggeprosjekter på si. En snekker ville nok ha gremmet seg om han inspiserte bordet. Men det er stabilt og trygt etter brannforskriftene, sier hun.

Bilder av peisbordet dukket først opp på Therese Duedahls instagramkonto, hvor det høster godt med oppmerksomhet:

INTERIØR

POTTER OG PLANTER SOM PASSER UTE NÅ

Ikke minst fordi peisbordet er stemningsskapende. Duedahl hadde lenge sett etter et slikt bord, både på nett og hos lokale hagemøbelforhandlere. Hun fant dessverre bare bord som hun syntes var for lave eller for høye.

GJENBRUK: Rester fra den gamle terrassen ble vasket, pusset, målt opp og kappet opp etter Theres Duedahls tegninger. Foto: Privat

– Jeg ville ha et bord som vi også kan spise ved når vi er i et chillaxing mood. Da jeg ikke fant et som passet som var ferdig i noen butikk, tegnet jeg et selv, sier hun.

Den innfellbare gassbrenneren, kjøpte hun i den størrelsen hun ønsket hos en lokal forhandler. Gassbrenneren ble solgt med monteringsanvisninger for brannsikkerhet, og disse har Duedahl fulgt til punkt og prikke.

RIKTIG HØYDE: – Har du allerede et bord i riktig høyde, kan du skjære hull i det og montere gassbrenneren etter forskriftene rett i bordet, tipser Therese Duedahl. Selv laget hun bord fra grunnen av. Foto: Privat

Få med deg: TI ENKLE TING DU KAN GJØRE SELV FOR Å ØKE VERDIEN PÅ BOLIGEN DIN

– Det må være glassbeskyttelse hele veien rundt. Og jeg ville ha bordet i slike dimensjoner at avstanden fra glasset til bordkanten ble symmetrisk, sier hun.

I tillegg var hun opptatt av å skjule gasstanken som gassbrenneren er koblet til. Det måtte også være plass til beina til de som sitter ved bordet, så gasstanken måtte ikke være for stor.

BEISET: Før gassbrenneren ble endelig montert, beiset Therese Duedahl bordet i fargen Aske, slik at det skulle passe til resten av møblene på uteplassen. Foto: Privat

– Glasset blir varmt å ta på, men ikke selve bordet. Akkurat nå fyrer vi for kråkene, men etter hvert er planen å bygge en pergola over spiseplassen her. Da vil vi på kalde kvelder dra god nytte av varmen bordet avgir, sier Duedahl.

At materialet ble limtredragere, er tilfeldig.

GLASSBESKYTTELSE: Brannforskrifter krever at det må være glassbeskyttelse hele veien rundt gassbrenneren, ifølge Therese Duedahl. Foto: Privat

– Vi hadde dem liggende etter en gammel terrasse. Mye fikk vi solgt på Finn, men fortsatt hadde vi igjen. Jeg heier på gjenbruk, derfor brukte vi akkurat limtredragere til peisbordet vårt. Men man kan få billigere materiale hos byggvarehus, påpeker hun.

Publisert:

Les også

 1. MOTE

  SLIK FÅR DU EN UTEPLASS DU ALDRI VIL FORLATE

 2. INTERIØR

  Slik lager du ditt eget drivhus av gamle vinduer

 3. INTERIØR

  Teppet som garanterer en lekker stue

 4. INTERIØR

  Tipsene for et lekkert og behagelig soverom

Relaterte artikler

INTERIØR

«Nytt» hjemmekontor nesten gratis

INTERIØR

Raske grep til en bedre uteplass

GJØR DET SELV

Slik lager du en deilig dagseng

INTERIØR

Slik får du maks ut av uteplassen i høst

INTERIØR

Slik lager du ditt eget drivhus av gamle vinduer

HJEMME HOS

MinInteriørstil: Eva Næss

INTERIØR

Dekk et vakkert bord til 17. mai