La deg inspirere av julen hos interiørentusiast Victoria Dam
Vintergrønt, olivengrener og rød frukt er noe av det som skaper den gode, nostalgiske følelsen når Victoria Dam pynter til jul.
@hagebyen
@hagebyen
Victoria Dam elsker interiør, hagearbeid og all estetikken som følger med. Til daglig jobber hun som markedsansvarlig i mediabyrået Wavemaker, men på fritiden driver Instagramkontoen @hagebyen hvor hun deler inspirerende bilder fra hjemmet og hagen sin i Ullevål Hageby i Oslo.
Derfor bør du pynte tidlig til jul
Dam elsker å ta med naturen inn når hun pynter til høytider, så i år er julehjemmet hennes inspirert av naturen.
– Å pynte sammen, bake og kose seg er tradisjoner fra barndommen jeg har videreført til døtrene mine. Mye av min interesse for det estetiske kommer nok mest fra mormor og morfar som var veldig kreative og praktiske anlagt. Mormor tilbrakte all tid i hagen, sydde og bakte, og morfar tegnet og bygget hus, og lagde egne møbler og armaturer.
– Hva er jul for deg?
– For meg handler julen om å være sammen å ta være på øyeblikkene. Jeg vokste opp i India og i julen var vi ofte rundt på barnehjemmene og delte ut små gaver vi hadde samlet inn. Hjemme hos oss pyntet vi en sypresstre i mangel på juletre, sier Dam og fortsetter:
– De årene vi reiste hjem fra India for å besøke mormor og morfar hjemme i Sverige var kontrasten stor. Å ha en familie å få komme hjem til, bake og pynte og forberede til jul er noe jeg ikke tar som en selvfølge, og er veldig takknemlig for.
INTERIØRTIPSENE SOM GJØR DET EKSTRA HYGGELIG HJEMME
– Hvor tidlig begynner du å pynte?
– Jeg begynner med å lage et grønt inngangsparti allerede i slutten av oktober. Denne årstiden kan jo være ganske grå, så da er det viktig å lyse opp med friske, vintergrønne planter. Jeg lager forskjellige kranser med halm i bunn og pynter med buksbom, tyttebærblader og gran ute. Jeg har kjøpt noen fine eiketønner brukt, sagd dem i to og plantet tulipanløk i dem. Jeg dekker dem med putemose og stikker ned noen grener med røde nyper i. Veldig enkel dekorasjon, samtidig som det gir tulipanløkene litt beskyttelse i vinter.
– Det blir ikke julestemning uten ...?
– Svensk julmust (julebrus) og lussekatter med safran.
– Hva har du latt deg inspirere av når du har pyntet til jul i år?
– Naturen. Jeg elsker det naturlige og liker når jeg nesten kan spise pynten.
Grønnkål, granatepler, appelsiner og nyper er super pynt. Og så synes jeg det er så fint å kunne gå ut i skogen eller i hagen å plukke inn grener, kongler og rognebær som kan brukes til dekorasjon.
INSTAGRAM-KONTOENE MED DEN BESTE INTERIØR-INSPIRASJONEN
– Har du noen gode tips til enkel julepynt som gjør mye ut av seg?
– Å kle inn et trapperekke, både inne eller ute med grønt er veldig fint. Ekstra effektfullt blir det å plukke noen røde nyper og style kombinert med det grønne. En hjemmelaget girlander med eukalyptus og olivenblader rundt vinduet gjør mye ut av seg. Pluss at et minijuletre av frukter er et fint stilleben på julebordet.
– Hvordan skal dere feire jul i år?
– Vi blir bare nærmeste familien her hjemme i år. Vanligvis går jo desember til mye sosialt, men sånn blir det ikke i år. Derfor blir det fint å bruke juleferien til å hente seg inn – det blir mer tid med de nærmeste uten å «måtte» gjøre ditt og datt. I år, kanskje mer enn noensinne er det viktig å gjøre det ekstra koselig hjemme.
– Hvordan går du frem når du skal dekke et hyggelig julebord? Er det noen ting du bare må ha?
– Jeg begynner med å ta frem en av mine linduker og lager en girlander av olivenkvister og eukalyptusblader til vinduskarmene ved spisebordet. Så pynter jeg lysekronen over bordet med håndstøpte lys og einer. Det skaper en fin innramming, sier Dam og fortsetter:
– Så er det frem med juletallerkenene og krystallglassene som jeg har arvet av mormor og morfar. Tallerkener og boller stables og bygges opp, og til slutt legger jeg en tilfeldig knytt linserviett på toppen med en olivenkvist. Igjen så elsker jeg å pynte bordet naturlig og jeg bruker gjerne grønnkål som jeg henter fra kjøkkenhagen.
PLUKK FRA HAGEN: Det meste Victoria Dam pynter med finner hun i egen hage. Foto: @hagebyen
TØRKET APPELSIN: Tørk appelsin på lav varme i stekovnen og sett det sammen til en krans. Dekorativt og enkelt. Foto: @hagebyen
– Jeg liker at borddekkingen bygger i forskjellige høyder og at man lager stilleben av naturen. En tradisjon som vi har er et mini-juletre av frukter som får stå på midten av bordet, sier Dam.