Interiørekspertene: Enkle tips til oppussing hjemme

Interiørsak

MinMote har spurte en fargeekspert og to interiørstylister om hvilke farger som gjelder nå, hvilke grep du kan gjøre for å friske opp interiøret, og hvilke trender du bør styre unna. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Interiørsak

Rikke Bye-Sondresen sin stue. Foto: Privat

Interiørsak

Tone Kroken. Foto: Annette Nordstrøm

Interiørsak

Dagny Thurmann-Moe. Foto: Koi Fargestudio

Mange av oss tilbringer mer tid hjemme enn noen gang i disse dager, og da kan det klø i fingrene etter å gjøre endringer hjemme.

Du er kanskje allerede ferdig med å sortere boden, rydde og vaske, men vil starte på et nytt prosjekt som ikke er for vanskelig? Men hvilken farge skal du gå for hvis du skal male? Er det andre ting som får stua eller soverommet til å føles nytt og fint ut?

MinMote har spurt tre interiørekspert om deres beste tips til å enkelt pusse opp hjemme.

– Det som er veldig enkelt, som mange gjør i disse dager, er å male. Vi trenger lyse og gode farger å se på nå, det gjør noe med humøret vårt også. Vi er ferdige med den mørke, kalde vinteren og ser mot sommeren, sier interiørstylist Tone Kroken.

STOFFSTYKKE SOM SENGETEPPE: – Soverommet har jeg forandret fra beige og ton i ton til en liten fargebombe med rosa sengetøy, et gammelt blomstrete stoff jeg hadde liggende i en skuff og rosa gulvteppe. Planter og blomster gjør rommet levende, og Uggs-tøflene mine passet plutselig helt perfekt til å stå fremme, sier interiørstylist Tone Kroken. Foto: Yvonne Wilhelmsen

– Hvilke farger er det som gjelder nå?

– Korall, lyserosa, lyseblått og litt mer støvete/skitten lys blå, kamelfarger og brente toner er kjempepopulært akkurat nå. Bort med grått og sort, som mange har på veggene sine, og inn med glade farger, sier Kroken og fortsetter:

– Et godt tips kan være å male hjemmekontoret i en ny farge. Jeg prøvde å ha kontor på soverommet hvor jeg har en dyp aubergine-tone, og det gjorde meg så trøtt og sliten, så nå har jeg flyttet kontoret mitt ut i stuen og malt veggen lys blå. Vi får energi av farger, sånn er det bare, sier hun.

TRENDY KORALL: – Kontoret er forfriskende med neonrosa, korall og blått - det gir meg energi og masse arbeidsglede. Jeg må ha det ryddig, praktisk og koselig. Da går arbeidet så mye lettere, tipser Kroken. Foto: Tone Kroken

Ny fargeepoke i anmarsj

Kroken får støtte av Dagny Thurmann-Moe, fargeekspert og daglig leder i Koi fargestudio. Hun forteller at den upersonlige katalogstilen er på vei ut av de tusen hjem, og at det personlige og koselige er på vei inn.

– Vi går fra ingen farger til alle farger. Alt er lov. Ha din egen stil, bland nytt og gammelt, mal veggene i farger du liker og la ting du er glad i ligge fremme for et personlig og lunt hjem, tipser Thurmann-Moe.

PERSONLIG STUE: Tercottafarget vegger, innslag av sterke farger som blått, grønt og rødt kombinert med naturmaterialer som flettet strå og solid treverk gjør den personlige uttrykket balansert. Foto: Lars Arthur

Hun forteller at fargeepoker for interiør pleier å vare i mellom ti og tjue år, og nå ser vi en markant endring.

– Siden tidlig 2000-tallet har det vært grått og fokus på kalde farger hjemme, og nå er denne trenden på vei ut, og erstattes med en motpol. Gulfarger i ulike toner, både sterk- og duse terrakotta-toner og masse rosa og rødt, sier fargeekspert Thurmann-Moe.

toppbilde digge klær
KLÆR

Kasjmir, økologisk bomull og mykt undertøy: Koseklær du føler deg fin i

Slik velger du farge på veggene

– Hvordan skal man klare å velge i fargeprøve-jungelen?

– Det viktigste er å gjøre en selvanalyse av hva du tror du vil trives med over tid. Vær opptatt av bærekraft også her, og ikke tenkt at du skal male veggene en gang i året. Lag deg en oversikt over hvilke farger du har likt lenge. Da kan du se i klesskapet ditt, på bilder du har på veggene, dill og dall som du liker, eller objekter du har hjemme med affeksjonsverdi. Finn likhetene mellom disse og se om det er noen farger som går igjen hos deg, tipser hun.

VARME TONER: Grått og kalde farger som gir katalog-følelsen hjemme er på vei ut, forteller fargeekspert Dagny Thurmann-Moe. – Det er vitenskapelig bevist at gult gjør oss glade og lette til sinns, sier hun. Foto: Lars Arthur

Oppdater sofaen med puter og pledd

Hvis du ikke vil driste deg ut med malingspannet er det flere småting du kan gjøre for å oppdatere interiøret hjemme, ifølge interiørstylist Kroken.

– Puter og pledd i sofaen eller i godstolen gjør mye ut av seg, og er enkelt å forandre. Jeg fant et stykke stoff i en skuff som jeg nylig la i fotenden av sengen. Et så enkelt grep kan gjøre at soverommet får et løft, sier Kroken som har flere triks i ermet:

– Kanskje du vil skaffe deg et nytt bilde på veggen? Eller få en ny følelse i stuen med et nytt gulvteppe i farger du liker å se på. Rosa og blått, og rosa og korall er veldig lekkert sammen, sier Kroken og legger til:

– Husk å tenke kortreist. Mange butikker tilbyr hjemlevering i disse tider, så bruk de små butikkene rundt deg, det er ekstra viktig nå.

HINT AV STERKE FARGER: Stuen min er i utgangspunktet harmonisk og rolig, men puffen og puta i korall gir rommet et deilig hint av vår og lysere tider. Husk at naturlige toner, marmor, skinn og myk velour er fine kontraster, sier Kroken. Foto: Tone Kroken

Mal frontene på kjøkkenet

Rikke Bye-Sondresen, interiørstylist og designer, tipser om å lete på bruktnettsteder for å finne unike skatter. Man skal heller ikke undervurdere et enkelt grep som å ommøblere, sier Bye-Sondresen. Og grønne planter og blomster er alltid en vinner.

– Siden man har litt tid til overs om dagen så er Finn, Tise og Etsy de perfekte nettstedene for å finne unike, brukte skatter. I disse tider kan det være fint å benytte seg av dette, da noen trenger å kvitte seg med ting og andre trenger nye ting til en billigere penge, sier hun og fortsetter:

Rikke Bye-Sondresen, interiørstylist og eier av merket Gudrun. Foto: Privat

– Store grønne planter frisker opp et hvert hjem, og gjør så mye med romfølelsen, samt inneklima. Fiolinfiken og monstera holder lenge, jo flere jo bedre! Skap en grønn, deilig oase inne, herlig nå som våren er i anmarsj. Snittblomster er også supert for å freshe opp. Jeg har alltid friske blomster på kjøkkenbordet, så det alltid er noe fint å hvile øynene på.

KLÆR

De beste vintagebutikkene på nett

Lag en bildevegg over sofaen i stuen. Det er dekorativt og gjør rommet nytt liv. Å gå løs med malekosten på et nattbord eller på frontene på kjøkkenet er og så superenkelt, og kan gjøre mye ut av seg.

– Du kan også male møbler, for eksempel en kommode, det er veldig enkelt og gjør veldig mye for interiøret. Velg en farge som er ton i ton med veggfargen, eller vær litt crazy og velg en aksentfarge som bryter og får møbelet til å poppe litt, sier Bye-Sondresen.

Dette er også kult å gjøre med bokhyller og nattbord.

– Hvis du ønsker å pusse opp mer en bare møbler kan man jo ta tak i kjøkkenet, og male om skapdører og sette på nye håndtak. Rydd bort overflødige ting som står på kjøkkenet, og kanskje trenger benkeplaten litt kjærlighet som å pusses ned, lakkes om på nytt, eller beise den i en mørkere tone, hvis du har treverk?

Publisert: