Flyttet fra 64 til 467 kvadratmeter

DRØMMEHUS: Den store villaen i Haugesund sentrum.
DRØMMEHUS: Den store villaen i Haugesund sentrum. Mari Staveland

Da Emilie Bersaas (29) og samboeren Truls (34) så det hvite drømmehuset på Finn, var det gjort.

Til høsten er det ett år siden den lille familien pakket sammen sitt urbane Oslo-liv og kjørte flyttelasset til Emilie Bersaas hjemby Haugesund.

Paret hadde et etablert liv i Oslo, hvor de hadde både studert, jobbet og fått sitt første barn, datteren Sonja (2). Bersaas hadde lagt ni år bak seg i hovedstaden, mens samboeren hadde bodd der i hele 15 år.

Bersaas tror ballen begynte å rulle da de fikk barn. Først så de på rekkehus innenfor bygrensene. Så lokket havet og enebolig på Nesodden. Men ting klaffet ikke, og de ble værende i den 64 kvadratmeter store leiligheten på sentrale Carl Berners plass.

Mari Staveland

Det var Emilies søster som først så den klassiske villaen i Haugesund på Finn.

– Hun sendte en lenke til huset på spøk, og jeg svarte at det var dumt jeg ikke skulle bo i Haugesund. Men innerst inne ble jeg forelsket med en gang.

Da hun viste huset til samboer Truls fikk han samme følelse.

– «Drømmehus, det gjør vi!» skrev han til meg da jeg sendte annonsen.

Privat

Deretter gikk det slag i slag.

– Det gikk ganske fort, og vi så heller ikke huset før vi kjøpte det. Så det vil nok noen si er litt spesielt.

Likevel var følelsen god hele veien. Emilies mor og tante ble sendt på visning i hemmelighet, og så vant det unge paret budrunden.

– Det var nervepirrende i at det ble en stor flytting. Det føltes veldig endelig. Vi har ikke angret, og det har føltes veldig riktig siden.

Det å gi opp det urbane Oslo-livet var ikke bare enkelt.

– Det er et vilt boligmarked i Oslo, men her kunne vi realisere drømmen, sier Emilie vel plassert i huset i Haugesund.

– Boligprisene i Haugesund er noe helt annet enn i Oslo, så her ble det mulig å realisere drømmen. Vi hadde ikke kunnet kjøpe noe i nærheten av dette huset i vår gamle hjemby, sier hun og legger til:
– Vi kikket på rekkehus og mindre boliger i Oslo, men her kunne vi kjøpe dette drømmehuset for rundt samme pris.

Privat
Privat
Privat

På folkemunne kalles den hvite villaen rett i utkanten av Haugesund sentrum for Evershuset. Huset er bygget i 1927 av skipsreder Tycho Evers, og tegnet av den anerkjente arkitekten Ole Halseid.

– Det er mange detaljer som er bevart, så det er vi takknemlige for. Det er for eksempel fremdeles originale vinduer, sier Bersaas og legger til:

– De som hadde det før oss har gjort mye, og har bodd her i over 30 år. De hadde åtte unger som vokste opp her. Det var stas å ta over og kunne fortsette på prosjektet. De har gjort mange av de store prosjektene, så for oss har det vært mest det estetiske for å gjøre det til vårt eget.

Privat
Privat

Så langt har paret malt og tapetsert i flere rom, og snart står stue og spisestue for tur. Her skal de bygge klassisk brystningspanel og legge tapet, blant annet. For Emilie og Truls har det vært viktig å bo seg skikkelig inn før de tok noen store valg.

– Jeg maler ikke bare for å male en ny trendfarge om et år. Jeg vil føle meg avslappet og trygg i det som er mitt hjem, sier hun og legger til:

– Det er et stort hus, så man må få bodd seg inn. Det er mange ting man finner ut av etter hvert, så det og oppleve huset litt før man gjør noe er viktig. Det er for eksempel et hus som utnytter lyset godt med vakre detaljer som for eksempel doble glassdører.

FAMILIEKLENODIE: Skjenken er designet og laget av Alf Aarseth, Truls sin farfar. Han var var arkitekt og møbeldesigner.
FAMILIEKLENODIE: Skjenken er designet og laget av Alf Aarseth, Truls sin farfar. Han var var arkitekt og møbeldesigner. Privat

I huset velger de en klassisk og herskapelig stil.

– Det blir en god miks, men i all hovedsak en klassisk og fargerik stil, sier hun.

Ingen av de to har bakgrunn fra hverken interiør, håndverk eller oppussing.

– Det er bare learning by doing og interesse. Begge er veldig glade i hage, så det koser vi oss veldig med. Med maling og sånt er det stort sett et one woman show, sier hun og legger til:

– Man må ha det som hobby.

FRA BEGYNNELSEN: Speilet har stått i huset siden det stod ferdig bygget i 1927.
FRA BEGYNNELSEN: Speilet har stått i huset siden det stod ferdig bygget i 1927.Privat

De vil også bruke brukte og arvede møbler for å skape en personlig stil.

– Truls sin farfar var møbelsnekker og designer, så det er stas å ha ting han har laget. Vi prøver å ha ting vi er glade i rundt oss. Det er en kjeller som blir full av ting som skal fikses, men nå har jeg et eget rom til sånne prosjekter, sier Emilie fornøyd.

– Hvor mange rom er det i huset?

– Oi, det vet jeg faktisk ikke, sier hun og ler.

– For oss er det litt «klyp meg i armen» at vi har hatt muligheten og kunne gjøre dette.

Klesrommet har fått en klarblå farge.
Klesrommet har fått en klarblå farge. Privat

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER? Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM!

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?