Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Slik får du orden i garderoben på 1–2–3

ORDEN: Med full oversikt i garderoben er det enklere å ha oversikt over det du har.

Ifølge ryddeekspertene skal det bare tre steg til for å få en oversiktlig garderobe.

Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

Det å rydde ut av skapet kan fort føles overveldende og som en massiv jobb. Og det er nok fordi det rett og slett er det. Og dessverre finnes det ingen snarveier. Silje B. Garder ryddeekspert og daglig leder av firmaet Rydd Hjemme er helt tydelig når vi spør.

– Det er ingen vei utenom! Alt må tas ut. Da må du fysisk ta i hver ting for å bli mer bevisst på hva du skal legge tilbake. Jeg har opplevd flere ganger at kunder sier «i den skuffen bruker jeg alt, så den trenger vi ikke ta». Når jeg likevel går raskt igjennom, finner kunden alltid noe å kvitte seg med.

RYDDEEKSPERT: Silje B. Gaarder jobber til daglig med rydding og organisering. Hun er helt tydelig på at det ikke finnes noen snarveier.

Men om det virker alt for overveldende har Garder et lite smutthull, nemlig at man kan ta ut en og en kategori. Men det er bare hvis du vet at du ikke har gensere noe annet sted enn i akkurat den ene skuffen.

– Et annet aspekt ved å ta alt ut, er at du ser mengden du har. Det blir fort et lite fjell med klær. Da er det ofte lettere å kvitte seg med plagg når du ser hvor mye du faktisk har, forteller den profesjonelle rydderen.

1. Planlegg

Men før du begynner med å rive ut bomkjøp, utslitte plagg og glemte skatter er det et par ting som må på plass.

– Sett av et tidspunkt, kjøp inne søppelsekker og sørg for at du umiddelbart kan få kjørt det som skal ut av huset til gjenbruk. Det siste er særlig viktig.

Det forteller Eva Isachsen, som driver interiørfirmaet Rom for sjelen AS og har skrevet boken «Ryddeglede».

BRUTALT ÆRLIG: Man må være helt ærlig med seg selv når det gjelder klærne man har i skapet, selv om det kan gjøre litt vondt, mener Eva Isachsen.

Så er det viktig å rydde plass på gulvet så du har oversikt over rotet i prosessen, påpeker Garder.

– Lag plass til tre hauger. En for behold, en for doner og eventuelt en for klær du vil selge.

– Gå igjennom ett og ett plagg. Tenk hva du vil bruke fra nå og fremover, fortsetter hun.

3. Sorter

Det er Isachsen helt enig i. Hun mener man rett og slett må være beinhard.

– Det kan være fristende å beholde den lekre kjolen du kjøpte for 10 år siden som var litt for trang, men hvis den ikke har passet på ti år – vil den noen gang gjøre det?

– Vær også ærlig med deg selv når det gjelder klær som må repareres eller har flekker du ikke har fått fjernet: Kommer du noen gang til å gjøre det?

Så er det en ting ryddeekspertene er helt tydelig på og det er at posene må ut med en gang. Sett de ved døren slik at du tar de med deg neste gang du skal ut. Eller så kan du fort falle for fristelsen å legge ting tilbake igjen.

For å slippe å ta en sånn stor sjau har Garder et godt tips så du kan ta prosessen med deg i det daglige livet.

– Ha et område i garderoben, enten en skuff, boks eller kurv hvor du legger klær som du av ulike grunner vil kvitte deg med. Når boksen er full tar du med deg posen til Fretex ved neste handletur.

Hun er tydelig på at man hele tiden må vurdere hva man trenger, bruker og har behov for.

3. Organiser

– Det er smart å organisere klærne etter hvordan du bruker dem. Trener du mye, må garderoben tilpasses denne livsstilen. Treningstøyet må være lett tilgjengelig og få nok plass. Har du behov for å være velkledd på jobb, sørg for god plass til oppheng, slik at klærne ikke krøller seg, tipser Isachsen

– Heng opp klærne på smale hengere med stofftrekk, de tar mindre plass enn tradisjonelle kleshengere i tre eller plass, og gjør det enklere å få klærne å henge pent, fortsetter hun.

Så må du faktisk bruke systemet

Når skapet er organisert og kun fylt med ting du bare bruker er det jo viktig å holde det sånn også.

– Kanskje må du øve deg på å bli flinke til å henge klær på plass – ikke bare slenge de inn i skapet. Unngå «stolen i hjørnet» som vi finner på mange soverom, og hvor klær veldig ofte bare havner i en haug, sier Isachsen litt strengt.

Ifølge Garder er det en ting som er ekstra viktig for å forhindre at skapet blir kaos igjen.

– Tenk deg om en ekstra gang før du handler nytt. Har du plass til det eller blir det for fullt i skapet? Har du en som ligner fra før?

– Kjøp heller færre ting av god kvalitet, enn mange ting av dårlig kvalitet. Har du spart litt ekstra til en genser du ønsker deg, blir den som oftest satt mer pris på og brukt mer enn om du handler en på impuls, fortsetter hun.

Ta en årlig gjennomgang

– Du må innse at behovet for å gå igjennom garderoben må gjøres årlig. Ifølge Marie Kondo og andre ryddeguruer skal du kunne rydde én gang – og så være ferdig med jobben for alltid. Det er et urealistisk mål, sier Isachsen bastant.

– Så det er veldig viktig at man får det man ikke trenger fort ut av huset, uavhengig om det skal selges, kjøres til gjenvinningsstasjonen, gis til Fretex eller doneres til andre, avslutter hun.

Ekspertenes favoritter

Under finner du noen av ryddeekspertenes favorittprodukter for å holde orden i garderoben.

Praktiske skuffavdelere

Praktiske skuffavdelere

Produsert i plexiglass slik at de gir en ren look i skuffen.

299,-hos Staples
Gå til butikk
Klesoppbevaring

Klesoppbevaring

Oppbevaring med glidelås som kan stables.

199,-hos IKEA
Gå til butikk
Smale kleshengere

Smale kleshengere

Denne 10-pakningen er i fløyel slik at plaggene ikke sklir av.

49,-hos Europris
Gå til butikk
S-krok

S-krok

Disse krokene i kan brukes til å henge både belter og vesker.

39.90hos H&M
Gå til butikk
KLÆR

5 moteprofiler: Plagget vi aldri kvitter oss med

HJEMME HOS

Hjemme hos Ema Bihor

KLÆR

Kronikk: 9 enkle tips for en grønnere garderobe

Publisert:

Finn mer innhold om: