Dekk et vakkert bord til 17. mai

WOW-EFFEKT: Detaljene utgjør forskjellen på årets 17. mai-bord.

Friske blomster, dekorativt servise og farger – på 17. mai kan du pynte med mer enn flagg og bjørkeris.

Publisert:

Spør du oss hører en deilig stor frokost eller lunsj til på 17. mai. Og for å gjøre litt ekstra stas på nasjonaldagen er det hyggelig å gjøre litt ekstra ut av borddekningen.

MinMote har samlet inspirasjon og tips fra tre interiøreksperter som alle elsker å dekke et lekkert bord.

Fotograf og interiørkonsulent Camilla Andersen driver Instagram-kontoen @Seashells.and.chandeliers. Her deler hun glimt fra sin vakre leilighet, hvor dekkede frokostbord ofte er et viktig element.

– Jeg synes ofte det kan bli litt formelt og stramt med dekkede festbord, og liker derfor å rampe det til litt. Bruktfunn er i så måte mitt aller beste tips, uavhengig av hvilken anledning det er snakk om, tipser hun.

Miks og match det du liker best.
Et dekket bord setter en staselig stemning.

Her er noen av hennes beste tips til årets 17. mai-bord.

– En farget duk vil være en god start. Lin er vel det eneste stoffet som faktisk kommer unna med å være krøllete, og er i så måte et strålende alternativ. Miks og match med ulike serviser vil være en god fortsettelse. Har du noe i både, rødt, hvitt og blått er jo 17. mai en ypperlig anledning for å ta frem dette.

Bruktfunn er perfekte på 17. mai-bordet.
– Fyll stolene med de deiligste menneskene du har i livet ditt, syng nasjonalsangen for full hals, send en takknemlig tanke til dem som kjempet for friheten og spis så mye kake du bare orker, sier Andersen.

På en dag som 17. mai utgjør blomster og detaljer som tøyservietter den store forskjellen.
– Sesongens blomster som bugner og vokser vilt fra bordet vil være en naturlig prikk over i-en. Blomstene man kan plukke selv, vil alltid bidra til å gi et mer avslappet uttrykk.

– La gjerne tøyserviettene ligge litt «henslengt» ved siden av tallerkenen, disse skal uansett ideelt sett være i gamle engelske blonder. Finner du en fin kvadratisk duk på loppis, kan du bare klippe den opp i fire, og voila! Tenk helhetlig – ulike mønstre, farger, tekstur og høyde er med på å skape noe interessant, sier Andersen.

Gamle tøyservietter er prikken over i-en.
Nasjonaldagen er dagen for å la det bugne.
HJEMME HOS

Hjemme hos: Camilla Andersen

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen sier til MinMote at gjester som regel synes det er ekstra stas når vertskapet har lagt det lille ekstra i borddekkingen.

Her er hennes 17. mai-tips:

– Det er jo mai og våren er her for fullt, det er bare å nyte alle de fine sommerblomstene som er kommet i butikkene eller hagen din, sier Bye-Andersen. Interiørstylisten sier at man ikke skal være redd for å bruke farger som rosa på 17. mai.

– Det finnes mange blomster man kan spise, så hva med å pynte velkomstdrinken litt, enten det er eplemost eller litt bobler?

Skap spenning med ulike høyder og teksturer.
Fargerike blomster og tøyservietter setter farge og høytidelig stemning på et enkelt dekket bord.

Bye-Andersen bruker gjerne et hvitt, enkelt servise som passer til det meste.

Maten i seg selv kan være dekorativ på bordet, lek deg med farger og spiselige elementer som pynt.

Influencer Maren Baxter, som har 167.000 følgere på Instagram og driver sin egen blogg, elsker også å dekke vakre bord. Her har hun latt seg inspirere av sine siste bruktfunn til et maksimalistisk og fargerikt bord.

– Se den lekre duken og blomsterserviset jeg fant på den lokale bruktbutikken! Elsker slike funn, og sammen med moderne elementer blir det skapt et unikt og spennende uttrykk, sier hun.

– Jeg har blandet et enkelt moderne servise sammen med et nydelig bruktfunn og en dekketallerken og en skål jeg har laget selv av leire. Som prikken over i-en og for å gjenta fargene rundt på bordet, har jeg laget en liten bukett i fargerike tørkede blomster og strå, sier Baxter.
Baxter har satt sammen en blomsterbukett på sin lokale blomsterhandel. Ved å ha blomster i vaser i ulike høyde skaper du bevegelse og spenning.

Selv om Norge feires i rødt, hvitt og blått trenger du ikke holde deg til kun det når du dekker ditt 17. mai-bord.

– Jeg har valgt å lage en styling som ikke er typisk 17. mai med kun rødt, hvitt og blått, men med små innslag av 17. mai i farger og elementer. En enkel sløyfe og noen små flagg er alt som skal til for å skape den riktige stemningen, råder Baxter.

MIKS OG MATCH: Ved å kombinere ulike serviser skaper du et personlig uttrykk.
DETALJER: Knyt sløyfebånd rundt en tøyserviett for å samle bestikket og skape et dekorativt uttrykk sammen med en liten blomsterkvist.
Publisert:

Finn mer innhold om: