Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Potter og planter som pynter uteplassen

LIVET ER BEST UTE: Endelig er våren her, og snart bugner det av grønne planter og friske blomster på uteplassene. Foto: Victoria Dam/@hagebyen
LIVET ER BEST UTE: Endelig er våren her, og snart bugner det av grønne planter og friske blomster på uteplassene. Foto: Victoria Dam/@hagebyen

Potteplanter mestrer de fleste – grønne fingre eller ei. Nå er tiden inne for å plante ute, her er 14 blomsterpotter du kan starte våren med.

Planter i potter pynter opp balkongen, utenfor døren og i hagen – jo flere planter jo bedre, tenker vi. Man blir jo så glad av blomster! Flere potter på balkongen gir en opplevelse av blomstereng hjemme, selv uten hage.

Heng pottene opp, eller sett dem på små hyller, og plutselig er du omringet av grønt. Bare kreativiteten setter grenser for å realisere hagedrømmen.

potte1

Sett med fire terracotta-potter hos Godvår. Foto: Produsenten

potte1

To potter fra Ellos. Foto: Produsenten

Margeritt og lavendel kan stå ute allerede nå, så lenge nattefrosten er over der du bor, men lavendel kan like seg under et pledd eller inne på kalde netter.

Stemorsblomster kan også med trygghet stå ute nå, da de tåler ned mot fem minusgrader. Både tusenfryd og ranunkler tåler også kjølige vårnetter.

Det som er fint med potter, er at om det blir for kaldt på nattestid så kan pottene flyttes inn i varmen om kvelden, og ut igjen på dagtid.

Potte5

Keramikkpotte fra Ikea. Foto: Produsenten

Potte5

Krukke fra Serax hos Annikas Hus. Finnes i tre str, pris for medium. Foto: Produsenten

Husk å ha stor nok krukke til det du planter, noen planter trenger mer rom en andre. Spør gjerne din lokale gartner for råd om riktig type jord.

Om du vil kan du fint begynne å så frø i potter nå, men sjekk på pakken om frøene tåler å stå ute og hva som helst må plantes i drivhus eller inne.

Keramikk-potter med glasur i friske farger er perfekt med for eksempel små urter eller margeritt.

potte4

Potte fra Bordallo Pinheiro. Foto: Produsenten

potte4

Potte fra Arket. Foto: Produsenten

potter3

Vintage potter fra Etsy. Lignende kan du finne på bruktmarkeder i Norge. Foto: Produsenten

potter3

Blomsterurne hos Landromantikk.no. Foto: Produsenten

Om det rykker i reisefoten, kan du begynne å planlegge å lage Sør-Europa hjemme i sommer. Middelhavsplanter som fiken, oliven og sitrustrær passer fint på en solrik balkong, og trives ute i solen om sommeren.

Terrakottapotter med lavendel, oliven- eller sitrustrær (obs, vent til det er varmere med å sette dem ut) får oss til å drømme oss til syd ligere strøk.

Med riktig jord, nok lys og i en god potte kan de vokse seg store og vare lenge.

potte4

Potte fra Plantasjen. Foto: Produsenten

potte4

Potte fra House Doctor hos Nordic Nest. Foto: Produsenten

Potter og kasser kan man finne brukt, terrakotta eldes for eksempel veldig fint med patina, og gamle eplekasser kan bli til fine urte- eller blomsterbed.

Urter og krydder passer perfekt i potte, eller hva med en mini grønnsakshage i en blomsterkasse?

Potte2

Potte fra Bergs hos Rum21. Foto: Produsenten

Potte2

Potte fra Ikea. Foto: Produsenten

Designer og hageentusiast Ron Finley delte forresten også et godt tips på Instagram: bruk gamle kommodeskuffer, ha i jord og så planter og vips så har du et lite bed.

krukk

Krukker fra Krukkegården, pris og info på forespørsel. Foto: Produsenten

krukk

Håndmalt krukke i terrakotta fra Muubs hos Six Bond Street. Foto: Produsenten

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?