Ekspertene tipser: Slik dekker du et lekkert 17. mai-bord

FARGER: Krukker med roser og hortensia prydet bordet hos Andreas Antonsen på 17. mai i fjor. Foto: Andreas Antonsen

Norske flagg og bjørkeris er ikke det eneste som kan gjøre 17.mai-bordet fint. Her deler to interiøreksperter noen inspirerende tips. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Selv om årets feiring blir noe annerledes og gjerne i mindre skala enn hva mange er vant til, er det lov å samles opp til 20 mennesker hjemme så lenge man er frisk, passer på å holde avstand og opprettholder god hygiene.

Les også: Dette er 17. mai-reglene

17. mai er favorittdagen til Andreas Antonsen, som jobber med interiørdesign for Poppe Design. Han samler årlig venner til frokost, og er derfor også en erfaren mann hva gjelder dekorasjon på nasjonaldagen.

Dette er hans beste tips:

VASER: Fjorårets 17. mai-frokost hos Andreas Antonsen. – I fjor var bordet mitt inspirert av gamle Chinoiserie krukker som jeg samler på. Foto: Andreas Antonsen

Blomster og frukt

– Blomster kjøper jeg bestandig fire–fem dager før slik at de er i «full bloom» på selve dagen. Jeg har fortsatt mareritt om den første 17. mai feiringen jeg arrangerte, sier Antonsen og fortsetter:
– Da hadde jeg gått «all in» på Peoner dagen før feiringen. Disse blomstret da ikke før 20. mai.

På bordet får både urter og ulike blomster plass.

– Favoritt blomsten min er Hortensia og den faller jeg ofte tilbake på når det kommer til blomsteroppsatser. Jeg har også blitt fan av å dekorere bordet med frukt og urteplanter.

DEKOR: Andreas Antonsen anbefaler bordkort for selskap med mer enn seks gjester. Foto: Andreas Antonsen

– Bordkort er et must

Hjemme hos Antonsen, som hos mange andre, samles flere seg rundt bordet på 17. mai enn til vanlig. Derfor kan både innleid servise og bordkort bli essensielt.

– Bordkort er et must på en dag som 17. mai. Med så mange rundt samme bord er det enklere for gjestene å bli fortalt hvor de skal sitte.

– Bordkort er også en fin måte å vise gjestene at du har tenkt på dem under selve prosessen med å dekke bordet. Har jeg over seks personer på middag benytter jeg bestandig disse. Dette er også en morsom måte å splitte gruppen på slik at nye relasjoner oppstår.

For å unngå 20 potetsalater, spleiser Antonsen og vennene på catering den store dagen. For at alle gjestene skal få nyte maten fra samme type tallerken, bestilles ekstra servise inn.

– Alt dette er selvsagt et spleiselag mellom alle gjestene, og er en ordning som vi har benyttet oss av i mange år.

HØYDE: Bygg i høyden for et mer levende bord, og dekorer med frukt, tipser Antonsen. Foto: Andreas Antonsen

Videre tipser Antonsen om å dekorere i høyden, med lysestaker og vaser.

– Ved hjelp av høye lysestaker, vaser eller annet dekor man har hjemme kan man lett skape høyde rundt bordet. Det er bare viktig å passe på at man ser personen som sitter på andre siden av bordet, avslutter han.

BLOMSTER: Blomstrene trenger ikke stå i vase, strø dem rundt på bordet som dekor. Foto: Andreas Antonsen

Legg det lille ekstra i borddekkingen

Interiørstylist Rikke Bye-Andersen sier til MinMote at gjester synes det er ekstra stas når verten eller vertinnen har lagt det lille ekstra i borddekkingen.

Her er hennes 17. mai-tips:

– Det er jo mai og våren er her for fullt, det er bare å nyte alle de fine sommerblomstene som er kommet i butikkene eller hagen din, sier Bye-Andersen. Interiørstylisten sier at man ikke skal være redd for å bruke farger som rosa på 17. mai.

– Det finnes mange blomster man kan spise, så hva med å pynte velkomstdrinken litt, enten det er eplemost eller litt bobler?

FARGER: Duse toner i blått og rosa med blomster som passer til, og mange små vaser fordelt utover bordet, hos Rikke Bye-Sondresen. Foto: Rikke Bye-Sondresen
DRINK: Putt spiselige blomster i drinken. Foto: Rikke Bye-Sondresen

Bye-Sondresen har valgt å bruke hvitt, enkelt servise som passer til det meste.

– Pynt servietten på tallerken med søte små blomster, det gir et deilig og sommerlig uttrykk, og løfter en ellers enkel borddekking, tipser hun.

EKSTRA: Det lille ekstra løfter en enkel borddekking. Foto: Rikke-Bye Sondresen
SØTT: Bye-Sondresen pynter her med brudeslør og prestekrager. Foto: Rikke Bye-Sondresen
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: