Slik innreder du balkongen din nå

DET BLOMSTRER: Det finnes mange blomster du kan plante ute på balkongen allerede nå, eller rett etter påske. Foto: Privat

MinMote har snakket med to interiørstylister og to planteentusiaster om sesongens trender på balkongen, hva slags planter du kan ha ute nå og innredningstips.

Synne Krogstad Johnsen
Publisert:

Våren har meldt sin ankomst, dagene blir lysere og solen varmer mer og mer. For de som er så heldige å ha en balkong er det på høy tid å gjøre klar denne for vår- og sommersesongen. Kanskje du til og med kan ta med hjemmekontoret ut på balkongen?

MinMote har spurt to interiørstylister og to planteentusiaster om hvordan du bør innrede balkongen nå.

– Nå ønsker å ta med oss «inne» ut! Vi flytter ut matlaging i form av utekjøkken, middagsselskaper ute og avslapping i deilige lenestoler og sofaer til utendørs bruk, sier interiørstylist Amalie Fagerli.

– Vi har et ønske om å nyte uteplassen og bruke mindre tid på vedlikehold, så møbler i vedlikeholdsfrie materialer, som betong og aluminium, er populært nå.

Interiørsak
INTERIØR

INTERIØREKSPERTENE: ENKLE TIPS TIL OPPUSSING HJEMME

Interiørstylist Marianne Haga Kinder trekker frem at vi ønsker å tenke bærekraftig når vi velger innredning til balkongen.

– Vi velger utemøbler i solide materialer med lang holdbarhet, som resirkulert teak og bambus, sier hun.

BAMBUS: Møblement i Bambus fra Ikea i fjor. Søk på Finn eller Tise eller andre steder for brukt om du finner akkurat dette, eller lignende. Foto: Thea Roll Rakeng

Må prioritere

Skal man innrede en liten balkong, trekker Fagerli frem viktigheten av at du må tenke over hva du vil prioritere uteplassen til, og innrede deretter.

– Ønsker du en forlengelse av kjøkkenet bør du prioritere en liten grill, et sted til urter og kanskje et lite kafébord med et par stoler. Ønsker man avslapning kan man plassbygge benker, med oppbevaring under, som fylles med puter, pledd og saueskinn. Perfekt for late dager i sola eller svale sommerkvelder med noe godt i glasset, sier hun og legger til:

– Oppbevar puter og møbler helst ikke så langt unna balkongen, slik at man enkelt kan dandere når været tillater det. Jeg pleier også å fylle på med puter jeg henter innendørs når vi skal nyte uteliv. Praktisk og enkelt!

KONTRASTER: – Hos meg i år velger jeg en nordisk stil med bambusmøbler og et betongbord. Blomsterpottene er sorte. Det gir en fin kontrast til de lyse møblene og de lyse putene, sier Marianne Haga Kinder. Foto: Privat

Kinder foreslår at man bør tenke i høyden når man innreder en liten balkong.

– Lyslenker pynter jeg alltid med. I tillegg er det koselig å ha en hylle med kopper, glass og andre redskaper man trenger, tipser hun.

Lag soner, men tenk helhet

Har man en større balkong trenger man ikke prioritere like stor grad, men likevel passe på at det blir oversiktlig. Både Kinder og Fagerli er klare på at man bør tenke soner når man skal innrede en større balkong.

– Du kan gjerne dele inn balkongen i spiseplass og matlaging på en del og et loungeområde på en annen del, sier Fagerli.

Kinder tipser om at man bør lage naturlige skiller mellom sonene.

– Da kan man gjerne bruke større krukker med trær og busker. Nå skal pottene gjerne være i naturmaterialer som keramikk og terracotta, sier hun, og tipser videre:

– Når man deler inn i soner er det viktig at man finner ut av hvilken stil man liker og lager en helhet med møbler og tilbehør i samme fargetoner og materialer.

Fagerli legger til:

– Når man skal dekorere er det viktig å tenke få, store ting fremfor mye smånips. Lykter er selvfølgelig et must, men tenk heller få store lykter fremfor mange små lykter.

Plante i air pots

Når man skal innrede balkongen er ofte planter og blomster vesentlig for å skape en god atmosfære og kjenne at man kommer nærmere naturen. Belinda Jakobsen, dama bak nettstedet Plantemagasinet, sitt beste tips er å plante i såkalte air pots.

– Air pot er en type potte som puster, slik jorden gjør når planter står plantet direkte i bakken. Dette skaper et mye bedre rotsystem. Pottene er laget i resirkulert plast, og er ment å kunne demonteres og monteres flere ganger. Air pots har blitt brukt av profesjonelle i mange år allerede, men nå begynner mannen i gata også å ønske og få det til hjemme, sier hun til MinMote.

Madeleine Strand, bloggeren bak Hageterapi, kommer med et viktig tips når man skal kjøpe planter til å ha ute.

– Velg de plantene som står ute på hagesenteret. Hvis du tar de som står inne, må du herde de før du setter dem ut. Det betyr at du lufter dem et par timer hver dag for at de skal venne seg til den kalde lufta, tipser hun.

Liten balkong vs. Større balkong

Videre forteller Jakobsen at det er viktig å ta hensyn til om man har en liten balkong eller en større balkong når man velger planter, da det ikke handler om å fylle opp mest mulig.

– På en liten balkong ville jeg gått for én eller to større potter med et tre, så hadde jeg samplantet jordbær og mynte rundt treet. Da har du én stor attraktiv plante som både ser pen ut, og er spennende å følge med på. Jeg gjorde dette i fjor, og synes det var så hyggelig å hente mynte til tekoppen hver kveld, og snackse på jordbær gjennom dagen, sier hun og fortsetter:

– På en større balkong er godt tips å bruke bambus som romdelere for å skape forskjellige soner. I et av hjørnene kan du for eksempel dyrke grønnsaker, som tomater, agurker, paprika og chilli. I andre soner ville jeg også gått for trær i potter. Cherry Blossom er jo svært populært, men mandeltrær gir nesten helt samme rosa blomster, i tillegg til mandler.

Spiselige krukker og grønne planter

Strand trekker frem grønne planter som den store trenden.

– Det finnes flere vintergrønne varianter som kan stå ute. Eføy er for eksempel kjempefint! Og kan også kombineres i samme potte med vårblomstene. Et annet triks er å legge mose rundt vårblomstene, det både beskytter dem litt og er også veldig fint.

I tillegg er nok vinterrosen Helleborus en av vårens store trender. Den har mørkegrønne elegante blader og sarte fine blomster. Den tåler fint å stå ute nå, og er en plante du kan ha i mange år, tipser hun.

Jakobsen mener at trenden går mot spiselige krukker.

– Det skal rett og slett være spiselig og pent samtidig. Ellers så går det mye i samplanting, og bambus går nok aldri av moten. I tillegg blir også kunnskap rundt planter og dyrking mer og mer trendy. Folk vil ikke lengre kjøpe en plante, la den dø og kjøpe en ny. De vil heller ta vare på plantene, avslutter hun.

SAMPLANTING: Belinda Jakobsen mener at samplanting er en av sesongens trender. Foto: Belinda Jakobsen
Publisert: