Ida droppet leilighet: Elsker livet i mikrohus

MORGENSTUND: Det er en drøm for Ida Johansson å kunne sette seg på trappen foran ytterdøren med en tekopp som det første hun gjør om morgenene. Hvis været tillater. FOTO: Privat

Ida Johansson (32) ble hekta på mikrohus etter å ha sett «Tiny House Nation» på Netflix. Nå eier hun sitt eget, som hun deler med skogskatten Teo.

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

– Jeg har en sprikende CV og er interessert i mange ting. Jeg har ingen spesifikk type jobb som jeg bare må ha, sier Ida Johansson til MinMote.

32-åringen, som opprinnelig er fra Skåne, beskriver seg selv som en jente som er interessert i mye forskjellig. Derimot har hun veldige klare ønsker om hvordan hun vil bo.

FIN «HAGE»: Ida og skogskatten Teo på 7 år synes begge det er stas med store jorder rett utenfor ytterdøren. Mikrohuset deres er til høyre i bildet. FOTO: Ida Johansson

– Jeg er en friluftsperson og jeg har katt, så jeg kom til Norge med ønsket om å bo et sted med vakker natur og nærhet til skiløyper. Jeg var egentlig innstilt på å finne et sted rundt Hamar, men da jeg satte mine bein i Tønsberg kommune ble jeg forelsket i landskapet umiddelbart, sier hun.

Alt er plassbygget

Hun kom til Tønsberg i 2016, og fant hyggelige leiligheter til leie, det var ikke det. Men hun ønsket seg noe eget, med mulighet til å trø rett ut i naturen hver morgen, i stedet for å i beste fall ha tilgang til en egen balkong.

Da hun så Netflix-serien «Tiny House Nation» om mikrohuslivet i USA, ble hun hekta på tanken om å nedskalere eiendeler og leve på en måte som tar større hensyn til klima og miljø. Tanken slo rot, og i januar 2020, flyttet hun inn i sitt eget, NORSKPRODUSERTE MIKROHUS, som måler 22 kvadratmeter.

TILVALG: Johansson har ikke angret på at hun bestilte den største sofaen. Skuffene under kan trekkes ut, dette gjør sofaen om til dobbeltseng. FOTO: Privat
INTERIØR

RESTER AV TERRASSE BLE KULT PEISBORD

Huset står på hjul. Sofaen er plassbygget og har uttrekksseng, slik at to gjester kan overnatte. Johanssons soverom er på hemsen, der det også er plass til å sove to personer. Til og med Teos kattedo er plassbygget.

MAJESTETISK: Teos toalett er under et av trappetrinnene som leder opp til hemsen, der Idas soverom ligger. FOTO: Ida Johansson
SOVER GODT: På hemsen er det plass til en rommelig seng. FOTO: Ida Johansson

At huset kommer ferdig møblert, gjør at arealet er utnyttet maksimalt. Lagringsplassen er likevel minimal. Et av garderobeskapene går bort til å huse vanntanken, som tar 130 liter vann.

Badekar må hun se langt etter, men dusjen er fliselagt og fjong og hun har komfortable goder som gulvvarme, vaskemaskin og oppvaskmaskin.

GODT UTNYTTET: Over vaskemaskinen har Ida Johansson en benkeplate som fungerer som sminkebord. Sminken oppbevares i den lille treesken. FOTO: Privat

– Så må man bare huske å fylle vann på vanntanken med jevne mellomrom, sier Johansson.

Akkurat det har vært den største tilvenningen for henne. Men foreløpig har hun ikke gått tom. Foreløpig hatt hun faktisk ikke noe å utsette på å bo så nedskalert i det hele tatt. Snarere tvert imot:

– Jeg har lært meg at jeg må bruke det fineste jeg har av alt jeg har hver dag, og så har jeg gradvis gitt eller byttet bort resten, sier hun.

Aldri bodd bedre

Å eie færre ting, mener hun gir henne både mer energi og større frihet.

– Det er ypperlig. Hverken jeg eller katten har noensinne bodd bedre, vi elsker det her begge to, forteller hun.

Det er plass til fire personer rundt spisebordet, men på grunn av smittevernregler og den pågående pandemien, spiser Ida foreløpig oftest alene.

Hver dag spiser hun likevel på eksklusive porselenstallerkener fra Rosenthal, fordi det serviset var det eneste kjøkkenutstyret hun eide som hun ikke hadde hjerte til å kvitte seg med.

– Min gudmor har samlet det til meg, så det betyr jo noe spesielt, og da vil jeg glede meg over det hver dag. Men jeg må innrømme at jeg ikke har kvittet meg med absolutt alt jeg ikke fikk plass til. Jeg har for eksempel arvet et skrivebord etter min bestefar. Det står på lagring hos en venn, sammen med noen plastkasser med vinterklær. Jeg har jo ikke nedskalert på venner, sier hun.

DET VIKTIGSTE: I tallerkenhyllen til høyre, står serviset fra eksklusive Rosenthal. Det gleder Ida Johansson seg over å bruke daglig. Døren Teo er i ferd med å åpne, går inn til dusjrom og toalett. FOTO: Privat

Personlig var hun mest skeptisk til toalettløsningen. Mikrohuset har ikke vannklosett, men et forbrenningstoalett av typen Cinderella.

– Men den er helt fantastisk. Nå foretrekker jeg den fremfor vanlige toaletter. Forbrenningsprosessen gjør nemlig at toalettringen alltid er behagelig varm når man setter seg, forklarer hun.

Omtrent hver fjortende dag må hun tømme toalettet.

– Men alt blir til aske direkte, så det er ingen lukt. Man drar ut en liten skuff nederst på toalettet og tømmer den i hagekomposten.

Populær i Italia

Kanskje kommer det også en dag da det ikke lenger passer å bo på denne måten.

– Kanskje kommer det en dag da jeg igjen vil bruke min bestefars skrivebord, innrømmer Johansson.

NYTER LIVSSTILEN: Ida Johansson elsker livsstilen som følger mikrohuset, men utelukker ikke at hun kan få lyst på mer plass en gang i fremtiden. FOTO: Privat

– Men om man er ung og ikke riktig har bestemt seg hvor man skal bo eller jobbe, og ønsker nærhet til naturen, som meg, da er dette toppen av lykke.

Hun har også sett folk med mikrohus, som har bygget store terrasser med tak, hengekøyer og utemøbler i tilknytning til huset.

– Men enn så lenge er jeg svært fornøyd med bare en bålpanne og vill natur utenfor huset mitt. Jeg har det egentlig bedre jo mer jeg rydder bort, sier hun.

I vår var hun permittert en stund på grunn av coronasituasjonen.

ATTRAKTIVT: Etter at Ida Johansson laget egen konto for huset på Instagram og YouTube, har hun fått tilbakemeldinger om at mange drømmer om å bo som henne. FOTO: Privat

– Da satt jeg plutselig alene i mitt bitte lille hus på et jorde i Tønsberg, med Teo som eneste selskap, forteller hun.

Hva tenkte du da?

– Jeg kjente meg bare så lykkelig som rakk å få huset mitt levert før alt ble stengt ned. Jeg er en sosial person som liker at det skjer noe hele tiden, så jeg gikk massevis av turer i skjønn natur. Jeg tok bilder og laget Instagram-profilen @MIKROHUS_4SEASONS, og så laget jeg YOUTUBE-KANAL.

Hun oppdaget at mange ble like fascinert som hun selv ble, av at man kan bor så naturnært i eget hus, og ikke minst på trygg corona-avstand fra naboen. Fremfor alt italienere som var husfaste på grunn av karantenerestriksjoner, kommenterte på alt hun postet.

INGEN MINIMALIST: Ida Johansson har innfunnet seg med at hun ikke blir fullbåren minimalist. – Jeg er for glad i å samle på minner til det, smiler hun. FOTO: Ida Johansson

– Alle undrer jo på det med oppbevaringen. Og mange finner tanken på å bli minimalist forlokkende. Det er jeg jo ikke akkurat blitt, og jeg er helt sikkert heller ikke ferdig med å flytte i mitt liv. Men nå trenger jeg ikke lenger å legge ting i flyttekasser. Jeg tar bare mitt lille hjem på hjul med meg til et annet sted, sier Johansson.

Gå ikke glipp av: MINIMALISTISK TREND: MIKROHUS ER EN HELT EGEN LIVSSTIL

Publisert:

Finn mer innhold om: