Ekspertenes favoritter: Alternative juleblomster

PYNT TIL JUL: Gå for den tradisjonelle julekransen med en liten vri. Foto: Hedda Braathen/Marte Gulli

– Nordmenn må gå ut av den tradisjonelle boblen, og kanskje prøve seg på noe nytt, sier blomsterdekoratør Marte Gulli. 

Sara Boquist
Publisert:

De fleste av oss er vant med de tradisjonelle juleplanteklassikerne som julestjerne, amaryllis, svibel og liljer. Men det finnes flere vakre blomster som passer fint til julen. Her er blomsterekspertenes julefavoritter.

Les også: Englespill er julens søteste pynt

Lager kranser og julekuler

Blomsterdekoratør Marte Gulli driver blomsterbutikken Tørka blomster på Grünerløkka, der hun lager buketter av både tørkede og ferske blomster.

Nå som julen nærmer seg er Gulli godt i gang med å blant annet lage adventskranser av tørkede blomster.

– Jeg prøver å lage en mer kunstnerisk adventskrans. Jeg ønsker å tenke nytt, og tenke på hva jeg kan lage av de materialene vi har. For man kan faktisk lage det meste ut av blomster, også juleting. Jeg liker å mikse pastell som ikke er en typisk julefarge, med de mer tradisjonelle, som grønt og rødt, sier Gulli.

ROSA: Her har Gulli laget en rosa julekrans. Kranser som dette må sprayes med brannhemmende spray og aldri forlates med tente lys. Foto: Privat.

Les også: Frisk opp hjemmet ditt med disse trendy plantene

Tørkede blomster har igjen blitt en interiørtrend etter at den på 90-tallet døde ut sammen med både spirallys og pastellfarger. Nå er mote- og interiørbildet inspirert av 90-tallet, og Instagram florerer av både tørkede blomster og spirallys. Det herlige med tørkede blomster er at de er udødelige.

JULEKULE: Prøv å heng nye nytt på juletreet. Foto: Privat.

– Det gir et annet uttrykk å ha julekranser laget av tørkede blomster. Pluss at de er praktiske da man kan ta det frem år etter år, sier Gulli og fortsetter:

– Nordmenn må gå ut av den tradisjonelle boblen, og kanskje prøve seg på noe nytt, som for eksempel en pastellkrans. Det føler jeg vi ser mer av nå. Jeg tror Instagram har vært med på å inspirere folk til å tenke utenfor boksen.

BLÅTT: Blomstene som henger er tørket Amaranthus.Foto: Privat

Dette er Gullis julefavoritter:

Amaryllis

– Amaryllis en evig favoritt. Den er så majestetisk og vakker at jeg syns det er synd at den kun blir brukt i desember. Skulle gjerne hatt den hele året. Den finnes i mange fine farger og sjatteringer som ikke er «julefarger» også.

Tips: Tape eller sett på et strikk på stilken helt nederst så ikke stilken krøller seg. Da holder blomsten seg lenger. ️

JULEFAVORITT: Amaryllis er en fin tradisjonell juleplante. Foto: Sara Boquist.
INTERIØR

Derfor bør du pynte tidlig til jul i år

Farget mose

– Farget mose kan brukes på mange fine måter. For eksempel som borddekorasjon, i adventskrans eller dørkrans. Jeg liker å bruke mer utradisjonelle farger som rosa, sier Gulli.

Misteltein

– Bare fordi jeg liker å kysse, hehe.

Planter

Tørket mose fra Plantasjen. Foto: Produsenten.

49.90
Gå til butikk
Planter

Misteltein fra Milla boutique. Foto: Produsenten.

419,-
Gå til butikk

Tørkede Amaranthus

– Ikke spesielt tradisjonelt, men elsker formen og uttrykket den gir. Kan nesten se ut som istapper som drypper. Liker å bruke dette i for eksempel en dørkrans.

Selger blomster og juletrær

Hos den Oslobaserte blomsterbutikken Botanik har de merket stor etterspørsel etter juletrær helt siden starten av november.

Les også: Interiørekspertenes tips for å gjøre det ekstra hyggelig hjemme

Daglig leder Hedda Braathen, forteller at de ønsker tilby ha en miks av det tradisjonelle og nytenkende.

– Juleplanter for oss er god stemning, varme og glede. Vi har sett etter planter og blomster i mer spesielle farger som lakserosa, deilig grønt og burgunder. Fokuset vårt ligger på å finne de fargene som det er færre av på markedet, sier Braathen.

Dette er Braathens julefavoritter:

Ranunkel

– Vi venter alltid i spenning på de første ranunklene. De er så sarte, men likevel sterke. De kommer i masse farger og størrelser. De største ser nesten ut som peoner når de er i full blomst. Vi elsker å bruke dem i små vaser som henger på juletreet.

Svibel

– Hyasint/svibel lager duften av vår i desember. Det er en rimeligere plante enn amaryllis og blomstrer opp litt raskere. Den kommer i rosa, blått og hvitt. Som oftest er potten den står i en indikasjon på hvilken farge blomsten får. Den skal vannes svært sparsommelig.

Cyklamen hederifolium (en type alpefiol)

– Dette er en superspennende juleblomst. Den kommer som en knoll som ser litt ut som en flat potet. Ut fra knollen vokser det vakre blomster på lange tynne stilker. Mot slutten av blomstringen kommer det små grønne blader og de kan fortsette å vokse i månedsvis.

Juletre

– Det at vi har vært mye inne bevisstgjør oss på hvor viktig det er å omgi oss med planter og grønt, og julen er en utmerket tid å dra naturen inn. Hvilket bringer oss til vår desiderte favorittplante; juletreet. Og det skal selvsagt være ekte.

Juletreet er kanskje julens fineste blomst? Foto: Privat.

Allergisk? – Dersom du tilhører de som er allergiske mot mange juleblomster anbefaler vi orkidé, azalea eller alpefiol. Sistnevnte får et helt annet og mer moderne uttrykk om du kniper av alle bladene. Dette gjør en ellers litt kjedelig juleplante om til noe ganske vakkert og spennende, avslutter Braathen.

INTERIØR

Instagram-kontoene med den beste interiør-inspirasjonen

– Velg en grønn plante

Forfatter av boken Plantelykke, Anders Røyneberg, ønsker å se flere tenke utenfor boksen, bli mer oppfinnsomme og ta litt annerledes valg av juleplanter. Selv liker han å kombinere det mer tradisjonelle, som en julestjerne, med andre planter.

– Hvorfor ikke heller velge en fin, grønn plante? Det er et mer bærekraftig valg da de ikke bare varer gjennom julen, men kan leve veldig lenge. Jeg personlig syns juleplanter fort kan bli litt søte og romantiske, og foretrekker heller planter som bryter mer og er mer maskuline.

Les også: Åtte skulpturelle og morsomme vaser

Røyneberg med en Fredslilje. Foto Elisa Vagle

Får det bedre med planter

Forskning viser at planter har en positiv effekt på helsen vår. Nå som vinterdepresjonen kikker inn for mange er det små gleder i hverdagen som kan bidra til at man føler seg bedre.

– Nå som det er kaldere og vi tilbringer opptil 80 prosent av tiden vår hjemme, tror jeg det er viktig å ta med naturen inn i hjemmet, på skolen og kontoret. Vi får det bedre når vi omgir oss med grønne planter.

Røynebergs tre favoritt-juleplanter:

Novemberkaktus

– Novemberkaktus er en av de eldste potteplantene i Norge. Det er en plante som ofte går i arv mellom generasjoner, da den kan bli over 100 år gammel. Det som er spesielt med den at den blomster i mørketiden av sterke farger i hvitt og rosa. Det er min favorittplante innover mot julen.

Novemberkaktus med friske farger. Foto: Privat.

Julerose

– Julerose eller Helleborus som den også heter er en skikkelig robust og vakker plante. Den får hvite, rosa eller lilla blomster. Julerosen klarer seg i kaldere vær, så den er perfekt i forhold til Norge, vinter og juletid. Den kan fint stå ved inngangsdøren din.

Fredslilje

– Fredsliljen er veldig tradisjonell og har egenskaper som gjør at den er veldig fin mot juletider. Den er hardfør og tåler godt mørket. Den har en ildgrønn farge med hvite blomster.

Publisert: