Slik får du det hjemmekoselig når du leier

BRUK FARGER: Den rosa sofaen er et blikkfang i stuen.
BRUK FARGER: Den rosa sofaen er et blikkfang i stuen.NNENNA ECHEM

Vi har samlet de beste tipsene for å få en kul og personlig leilighet når du ikke har lov til å sette en spiker i veggen.

Når man leier leilighet, hybel eller bor i kollektiv blir man som oftest møtt av hvite sterile vegger og strenge regler. Man kan hverken male eller henge ting på veggen uten å risikere tap av depositumet. Det kan virke umulig skape interiørdrømmen i sin nye bolig, men man må bare være kreativ – og lese vår guide selvsagt.

– Ingenting er så kjipt som tomme vegger

Kommunikasjonsrådgiver Christine Krieg (36) har vært leietager i over 18 år. Selv om det kribler i fingrene etter å male alle veggene, har hun klart å skape seg en fargerik oase med planter så langt øyet kan se i leiligheten sin på Torshov. På Instagram deler hun bilder og tips når det kommer til planter og innredning.

– Jeg har leid leilighet siden jeg var 18 år, så jeg har bodd i mye rart med varierende standard tidligere.

PLANTELYKKE: Christine Krieg har over 77 planter i leiligheten sin.
PLANTELYKKE: Christine Krieg har over 77 planter i leiligheten sin.CHRISTINE KRIEG

– Ideelt sett skulle jeg jo helst ha kjøpt meg en bolig, men med boligprisene i Oslo så tror jeg ikke det blir med det første. Jeg trives uansett veldig godt i denne leiligheten, og har en utleier som er supertrivelig.

Krieg forteller at det er en del utfordringer med å skulle innrede en utleieleilighet, men det gjør bare at man må se etter kreative løsninger. Hun elsker hvordan farger påvirker humøret hennes. Siden hun ikke kan male veggene har hun valgt å male møblene sine. Ivar-hyllene er favoritten å male.

– Det er en klassiker som har vært hos Ikea i alle år, så man får alltid tak i nye deler om man vil bygge på. Siden hyllen er i ubehandlet furu er den enkel å sette et personlig preg på ved hjelp av maling. Dessuten rommer den helt sykt mye. Det gjør noe med romfølelsen nå man kan oppbevare ting helt opp til taket.

– Hvordan får man det mest mulig personlig?

– Kjøp ting du liker, og innred med farger og møbler du liker. Jeg tror også personlighet er noe som kommer når man har bodd seg inn et sted. Kjøp litt her og litt der. Ikke ta én tur til Ikea for å kjøpe alt du trenger, og så er du ferdig.

– Hva er ditt beste tips eller triks?

– Mitt aller beste triks er «Command strips» fra 3M, det er borrelås til å henge opp ting på veggen med. Veldig leie-vennlig, og tåler overraskende mye. Alle bilder på veggen min er hengt opp med disse. De største tåler 7,2 kilo! Helt essensielle når man leier, for ingenting er så kjipt som tomme vegger.

– Alt blir bedre med planter. Ikke bare pynter de opp, de forbedrer også inneklimaet. Dessuten er det veldig stas å følge med på at ting spirer og gror. Jeg blir glad av å omgi meg med planter, og er ganske sikker på at de høyner livskvaliteten min.

YNDLINGSMØBEL: Denne hyllen fra Ikea har Krieger malt og fylt med planter og dekor.
YNDLINGSMØBEL: Denne hyllen fra Ikea har Krieger malt og fylt med planter og dekor. CHRISTINE KRIEG

Nøye planlagt

Influencer Nnenna Ehcem (28) bor i en pastelldrøm av en leilighet. Hun valgte bevist en helt nøytral leilighet fordi hun planla å tilføre hjemmet mye farger. DIY-prosjekter, fargekombinasjoner og inspirasjon var nemlig nøye undersøkt på Instagram og Pinterest lenge før hun låste seg inn for første gang.

– Bortsett fra å vaske leiligheten, så tror jeg at det første jeg gjorde var å henge opp prints på veggen.

– Jeg har spesifikt valgt prints jeg liker, og ikke tenkt noe særlig på om de passer sammen eller ikke. Jeg liker å bytte ut og flytte på de etter en stund. Det gir innredningen et friskt pust når jeg føler at jeg trenger en forandring.

FARGERIKE PRINTS: Nnenna har dekorert veggene med prints som tar igjen fargene i møblementet.
FARGERIKE PRINTS: Nnenna har dekorert veggene med prints som tar igjen fargene i møblementet.NNENNA ECHEM
GJENBRUK: Nnenna er spesielt glad i bordet som var hvitt da hun fant det på finn.no.
GJENBRUK: Nnenna er spesielt glad i bordet som var hvitt da hun fant det på finn.no.NNENNA ECHEM

Bortsett fra den rosa sofaen fra Sofa Company er det meste av møblementet bruktkupp Echem har funnet på Finn.no. Blandingen av nytt og brukt er noe av det som gjør at leiligheten er skikkelig «Nnenna», samt at den skiller seg ut.

– Jeg har jo kjøpt mye brukt og gitt møblene «nytt liv» ved å male de i farger som jeg liker og som passer min personlige stil. Jeg kjøper bare møbler jeg vet at jeg får brukt lenge og som passer til å flyttes på i leiligheten. Alle møblene er malt i pastellfarger, da jeg synes det gir en bedre flyt.

– Hva er ditt beste tips til å gjøre leiligheten mest mulig personlig?

Ta deg god tid og gjøre litt «research» på nett og i butikker. Det er ikke alt som faller på plass med engang.

– Det er mye kult og billig interiør å finne brukt. Hvis du har hvite vegger slik jeg har, og ikke ønsker å male de, så vil fargerike prints gi det et lite løft. Å male møbler er også et lurt triks for å sette ditt preg på ting i leiligheten.

Interiørarkitektens beste tips

Interiørarkitekt Tænnaz Hadian mener jobben med å få det hjemmekoselig starter allerede på visningsrunden. Lag en liste over hva du liker og hva som er viktig for deg, så krysser du av punktene som utfylles etter hver visning tipser hun.

Noen må ha en solrik balkong for å slappe av etter jobb, andre trenger et badekar eller store vinduer for å trives. Under har vi samlet Hadians åtte enkle tips for å skape midlertidige endringer i hjemmet.

BLOMSTER: Hadian mener blomster er et godt alternativ til planter om man ikke har grønne fingre.
BLOMSTER: Hadian mener blomster er et godt alternativ til planter om man ikke har grønne fingre. PRIVAT

Lys:

– Utleieleiligheter har ofte kjipe løsninger når det kommer til belysning. Bruk de eksisterende punktene til å sette inn lamper som er dekorative og reflekterer din smak. Bytt ut lyspærene slik at de setter stemningen du foretrekker. Varmt lys for å skape lunhet eller hvitt lys for større romfølelse. Levende lys er alfa og omega for å få det hjemmekoselig. Sett lys på TV-benken, stuebordet eller balkongen for å skape en behagelig stemning.

Maling:

Det er verdt å ta en telefon til utleier om du ikke klarer å legge fra deg tanken om farger på veggene. Kanskje er du så heldig at du får lov til å male der du bor.

– Noen utleiere har faktisk ingenting imot at du maler, men det må nok tilbakestilles når du flytter. Derfor kan det være lurt å male små områder eller være kreativ med maling på en vegg. Ved å male små områder blir det mindre jobb når du flytter ut.

Selvklebende folie og fliser:

– Med selvklebende folie kan du fornye benkeplaten så den passer din stil. Folien kan også brukes på stuebord og spisebord. Selvklebende fliser kan brukes på i sprutsonen på kjøkkenet, hele badet eller for å «freshe» opp flisene i gangen.

Håndtak:

– Det finnes mange kule håndtak til dører og kjøkkenfronter som gir det lille ekstra. Man kan lett gjemme bort de gamle i en skuff og sette de på igjen før man flytter ut.

Tekstil:

– Bruk tekstiler flittig for å skape en hjemmekoselig følelse. Heng opp noen gardiner for å skape mykhet og kontrast mot de harde veggene. Få inn et teppe under sofaen, dekorputer i sofaen eller saueskinnsfille i utendørsmøblene. Er du litt «bold» kan du bruke kontrastfarger for å skape litt wow-faktor. Liker du det mer «safe» velger du ton i ton for å skape harmoni og helhet.

Dekor:

– Her anbefaler jeg å gå for større objekter som gir wow-faktor. Du kan for eksempel bruke en stor fin vase som «statement piece» i stedet for masse nips. Pynt heller med ting du bruker i det daglige, et brett med salt, pepper og andre krydder og oljer på kjøkkenet. Fine håndklær og oppbevaringsbokser på badet osv.

Duft:

– Det sies at mennesker opplever et rom med sine fem sanser, og duft er en av dem. Alle mennesker har en egen duft om det så lukter parfyme, tøymykner eller hårprodukter. Skap din egen duft i hjemmet som er med på å gjøre at hver gang du lukter denne duften, så føler du deg som hjemme og får en indre ro. Velg deg ut et duftlys eller noen duftpinner som du liker godt.

Planter:

– Planter er noe man enkelt kan kjøpe inn og ta med seg videre. Dette er med på å gi liv og sette preg på en leilighet. Grønnfargen står gjerne i kontrast mot de kjipe hvite veggene og man skaper en oase som er med på å gi en koselig hjemme følelse. Dersom man ikke er så veldig glad i planter, så kan man alltids sette frem en vase med blomster. Tørkede blomster er et vedlikeholdsfritt og trendy valg om du ikke har grønne fingre.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?