Slik tar du vare på plantene dine

PLANTFEBER: Plantetrenden har tatt av, og har kommet for å bli. Foto: Privat

Plantetrenden har kommet for å bli. Planteekspertene gir fem tips til hvordan ta best vare på plantene dine. 

Sara Boquist
Publisert:

Nå som dagene blir kortere og vinteren nærmer seg er det lite som er så koselig som planter til å lyse opp en ellers mørk hverdag. Grønne planter er populært som aldri før og du kan få tak i uendelige varianter av dem. MinMote har snakket med tre planteentusiaster som gir deres beste råd til hvordan ta best vare på plantene denne vinteren.

Les deg opp

Interessen for planter har de siste årene tatt helt av, både på Instagram og i de fleste hjem. En av de som bruker Instagram til å dele råd og planteglede er Christina Commodaro, aka «Blomsterfru». Hjemme hos henne kan man finne mellom 130 og 150 planter. Hennes beste tips til hvordan holde plantene friske i løpet av vinteren er først og fremst å lese seg opp på planten, og hva den trenger.

Les også: Åtte skulpturelle og morsomme vaser

– Les deg opp på plantens behov i forhold til inneklimaet du har hjemme. Alt kommer an på hvordan du har det der, og hvordan du behandler dem. Har du en plante i en mørk krok anbefaler jeg vekstlys.

Lys er maten til planten

Commodaro merker at flere er mer opptatt av å ta vare på plantene sine.

– Folk fyller hjemmene sine med masse grønt, og går gjerne «all inn». For eksempel ved å skaffe seg luftfukter, vekstlys og slikt. Jeg har ikke plass til alle plantene mine i vinduskarmen, så jeg må bruke vekstlys. Får ikke planten nok lys vil den dø en sakte død. Det er viktig å tenke på når vi går mot kortere dager med sollys.

Pass opp for skadedyr

Belinda Jakobsen driver Instagramkontoen «Belindajakoben» der hun deler sine blomstertips og triks. Hun har omtrent 60 planter i hjemmet sitt.

Jakobsen foretrekker store, enkle planter som krever lite av henne, men som gir henne mye.

– Monstera liker jeg veldig godt og føler jeg har «knekt koden» på den. Jeg har også et 45 år gammelt pengetre på nesten to meter i potte som har kommet hjem fra rehab på grunn av skadedyr. Det forekommer ofte og hører om mange som er plaget av det. De spiser opp planten din, og kan være ganske vriene å bli kvitt.

Les også: Gjør hjemmet klart for høst

Hvis du aldri har eid en plante før, hva er det viktig å huske på?

– Vit hvor du skal ha dem, det er alpha omega for plantene dine. Ta noen bilder av områdene du ønsker å ha dem, vit hvor solen står opp og går ned, og vis til ansatte i et gartneri. Da vil du få veiledning og tips til hvilken plante som vil passe til det stedet.

Les også: Dette er høstens interiørtrender

Gi det den trenger

Anders Røyneberg er utdannet agronom, psykiatrisk sykepleier og sexolog, og jobber til daglig som psykoterapeut. Han er også over gjennomsnittet glad i planter og har en samling på over 200 planter. I fjor ga han ut boken «Plantelykke», som ble en bestselger. Han har også 65,6 tusen følgere på Instagram, der han går under navnet «Arctic Gardener».

Planteeksperten er opptatt av at folk skal velge planter som tåler norske forhold.

– Ikke gå for det kuleste, men heller de du vil lykkes med.

– Når du skal kjøpe en plante bør du forestille deg hvordan den har det i sitt naturlige område. Er det en tropisk plante vil den ofte ha varme, fuktighet og litt halvskygge. Hvis du har en ørkenplante som en kaktus, vil den ha mye lys, lite vann og sandholdig jord, forteller Røyneberg.

De tre dødsmåneder

Nå er vi på vei inn i det Røyneberg beskriver som «de tre dødsmåneder» som er fra november til januar, der mange planter dør. Han anbefaler å plassere plantene nærmest mulig et vindu, og redusere vanning og næring.

Les også: Slik får du hotellfølelsen på soverommet

– Planter er som oss, de blir mer innesluttet på vinteren. De går i dvale før vårsolen kommer tilbake i mars, da den vil ha mer av alt. Overvanning er den vanligste årsaken til at planter dør. Jo mer lys jo mindre vann, og desto mindre lys jo mer vann.

Her er ekspertenes beste tips:

1. Sett plantene nærmest mulig vinduet.

2. Vann heller litt for lite enn litt for mye.

3. Er du usikker på om den trenger å vannes kan du kjenne et par cm nede i jorda med fingeren, kjennes jorda fuktig trenger den ikke vannes. Eller så kan du løfte på potten. Er den tung er det som oftest vann i jorda.

4. Research godt før du kjøper, og ikke vær redd for å spørre fagfolk.

5. Start gjerne med planter som er mer robuste. Se etter planter med tjukke, mørkegrønne blader. De foretrekker mindre vann og mer skygge.

Publisert: