Slik får du maks ut av uteplassen i høst
Med enkle og smarte grep kan du legge til rette for mange fine høstkvelder på uteplassen hjemme.
Når mye av tiden tilbringes hjemme kan det kanskje hjelpe på humøret å gjøre så mye man kan ut av uteplassen man har – uansett størrelse.
Interiørdesigner Inger-Lise Lillerovde bor like utenfor Fosnavåg på Leinøy på Sunnmøre. Og i år skal hun langt fra la seg skremme innendørs av kjølige kvelder og mye vær.
Skap lun stemning
– Det å kunne samle seg rundt en varmekilde, er veldig stemningsskapende, så jeg har satt en gassdrevet peiskrukke på balkongen min, sier hun til MinMote.
– På balkongen har jeg ikke plass til all verden, men selv en liten varmekilde gjør kjølige kvelder veldig mye bedre. Og min lille peiskrukke er ikke ment som en grill, men vi har likevel grillet marshmallows på spyd over den, og det ble kjempegodt, sier hun.
La tvinnede lys pynte lysestaken din
Den gylne farger fra flammene er utrolig hyggelig, synes Lillerovde. Hun foretrekker levende lys, fremfor kunstig lys, men bruker gjerne en blanding på uteplassen. På Instagram deler hun fra sin interiørlidenskap til over 150.000 følgere.
– Du trenger ikke nødvendigvis så mange lyskilder, og oljelamper tåler mer vær og vind enn kubbelys og telys, tipser hun.
I tillegg er hun opptatt av å style de få møblene man har plass til på en liten uteplass med godt med tekstiler.
– Møbler og tekstiler er viktige for å skape atmosfære. Når temperaturen kryper nedover er ullpledd godt. På varmere dager er linpledd veldig fine. Personlig er jeg tilhenger av naturmaterialer, sier hun.
Lillerovde kombinerer gjerne naturmaterialer med ulike overflater, for eksempel lin, ull og skinn. Det gjør hun for å skape materialkontraster.
– Det blir fint på bilder, og det kjennes veldig godt med naturmaterialer mot huden.
Skap en helhet
Interiørdesignerens balkong er ikke overbygget, så hun bærer inn og ut noen av putene etter vær.
– Det handler om hvor mye man har mulighet til å investere. Jeg investerer i møbler som kan stå ute og tåle vær, og noen av putene er også værbestandige. Men tekstilene skifter jeg ut raskere enn møblene. Derfor bruker jeg noen ganger de samme putene både inne og ute, sier hun.
Det er et bevisst stylinggrep.
– Det er et poeng å trekke sammen uteplassen med stuen, for å få alt til å henge sammen bedre. Overgangen blir ekstra sømløs når det er de samme fargene og tekstilene som går igjen begge steder.
Høstens største interiørtrender
Lillerovde har også en takterrasse, der hun langt på vei kjører samme stil som på balkongen. Varmekilden er større der, i form av et peisbord i betong, fordi hun har mer plass der oppe.
Materialvalg er noe hun svært opptatt av, en økende trend nå som bærekraft er blitt et begrep de fleste kjenner godt.
– Man skal ikke kjøpe ting man ikke liker, bare fordi det er en trend. Men naturmaterialer eldes med stil. Folk får ofte et bedre forhold til møbler de har hatt lenge, og blitt glade i, og da er det hyggeligere å sitte i slike møbler, sier hun.
Tepper på gulvet gjør seg også.
– Legger du tepper på utegulvet, får du klare soner og et lunende uttrykk. Du blir jo også først kald ved beina.
Slik gjør du brukte interiørkupp
Grønt er skjønt
Planter er også viktig for stemningen.
– Jeg er glad i å skape soner med grønne planter. Mye grønt og lite fargesterke blomster, er det jeg trives mest med, for det krever mindre i forhold til vedlikehold. Avskårne blomster gjør seg godt på bord, og er en fin måte å få variasjon i stylingen på, sier hun.
Noen av plantene hennes kan stå ute hele året. Andre setter hun inn i garasjen over vinteren. Plantefavorittene er bambus, oliventrær, sitrontrær og fikentrær, fordi de er dekorative, særlig trærne med frukter på.
– Men lønn er også kjempefint, og lønnetrær kommer i mange forskjellige varianter, farger og størrelse. Dessuten er rogn fint, og lett å holde, tipser Lillerovde.
Reisestopp betyr hjemmekos
På uteplassen hjemme hos Belinda Seeberg på Halsnøy i Kvinnherad, er det også tepper på gulvene og lys på bordet. Der er det også tak over hodet.
– Nå som det frarådes å reise, blir det enda viktigere, men vi bestemte oss allerede for to år siden for å lage «Syden hjemme». Det handler om å gjøre det beste vi kan med det vi har. Denne gulvterrassen er på nordsiden av huset og har kun kveldssol. Men den er privat og uten innsikt, bekken renner forbi og lager en klukkende lyd, så plassen den ligger på er veldig idyllisk, sier Seeberg til MinMote.
Men uten tak, er en uteplass i Norge til tider ubrukelig. Seeberg, som til daglig jobber som kokk på Sunnhordland folkehøgskole, brettet derfor opp ermene og bygget reisverk til tak sammen med ektemannen.
– Vi snekret den på frihånd og la plastplater på taksvillene. Det er enklest og billigst å lage ting selv, sier hun.
– Og hjørnesofaen på uteplassen ble jeg nødt til å lage kjemperaskt, fordi mannen ryddet i boden. Han ville kaste noen puter fra en gammel sofa, så da måtte jeg skynde meg å vise at vi trengte dem fortsatt, sier hun med en liten latter.
Den ble snekret sammen i løpet av en dag av overskuddsmateriale fra kledning de skiftet på huset, og kostet ikke en krone i nye innkjøp.
SLIK LAGER DU EN DEILIG DAGSENG
Med tak over uteplassen, slipper Seeberg å bære inn putene om kvelden. Men litt bæring blir det likevel.
– Til vinteren, tar jeg nok alle putene inn, så det ikke går jordslag i dem. Men ellers flytter jeg både planter og puter og pledd inn og ut mellom hus og hage når jeg gidder. Husets beste puter er der hvor vi oppholder oss, og det er jo bare ett sted av gangen, sier hun.
Utelys og utedusj
Koselig lyssetting er også noe Seeberg jobber med, fordi hun synes uteplassen virker større og dessuten blir mye mer fristende, dersom den er stemningsfullt belyst.
– Jeg har kjøpt inn lyslenker og solcelledrevne lykter, og når vi sitter her, supplerer vi med levende lys. Jeg har bestilt elektriker som skal sette opp noe fast utelys også, men det er greit å prøve seg frem før man plasserer noe fast, sier hun.
For to år siden bygget familien saltvannsbasseng. Utedusjen er også på plass.
– Vi har hud som ikke liker så godt klor, saltvann er snillere mot huden. Det er også såre enkelt å vedlikeholde, tipser hun.
Gå ikke glipp av: NÅ REALISERER NORDMENN DRØMMEN: SÅ MYE KOSTER SVØMMEBASSENG I HAGEN