Nå er tapet superhot igjen

IØYNEFALLENDE: Tapeter, som denne fra Pierre Frey, er med på å gi rommet det lille ekstra.
IØYNEFALLENDE: Tapeter, som denne fra Pierre Frey, er med på å gi rommet det lille ekstra.Koi Fargestudio

– Det er noe kjedelig og følelsesløst med bare malte flater, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

Har du noen gang pusset opp et rom og vært inne på tanken om å skaffe et spennende tapet, men endt opp med et malingsspann med en trygg, kanskje litt kjedelig, farge?

Da går du glipp av noe, ifølge interiør- og fargeekspertene.

De mener nemlig tapet kan gjøre mye med romfølelsen, og du trenger slettes ikke gå for det mest dramatiske tapetet for en stor effekt.

– Jeg synes det er et effektivt grep for å gi mer dybde og variasjon i rom. Det trenger ikke være veldig synlig for å ha en effekt. Det kan være veldig diskret og forsiktig for stor endring i atmosfære. Det er noe kjedelig og følelsesløst med bare malte flater, sier Dagny Thurmann-Moe, fargeekspert og eier av Koi fargestudio.

Denne lekre tapetserte spisestuen tilhører Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow, som viste frem hjemmet sitt i Arhitectural Digest:

– Gir følelsen av at boligen er større

I et hav av tapeter, kan det virke overveldende å lete etter den rette. Men det hele handler om å gjøre litt planlegging og forarbeid, forklarer Thurmann-Moe. Hun følger alltid en strategi i jakten på det perfekte tapetet.

– Hvordan skal rommet føles? Hva slags stemning ønsker vi? Hva er det estetiske konseptet? Deretter leter vi etter det riktige tapetet.

Og ikke gi opp om du ikke finner en du elsker med en gang. Interiørstylist Rikke Bye-Andersen er nemlig sikker på at det finnes et tapet for alle.

– Det er virkelig en uendelig verden innenfor tapet. Det kan være greit å vite stilen man er på utkikk etter, farger og mønstre, men jeg kan garantere at alle kan finne et tapet de virkelig elsker.

Om du ikke klarer helt å bestemme deg mellom maling eller tapet, sier Thurmann-Moe det kan være fint å mikse.

– Et mønstret tapet forandrer rom og gir en følelse av dybde. Malte flater, og da særlig moderne plastmaling, gir veggene et veldig flatt uttrykk. Derfor kan det være fint å variere, for å skape interessant romflyt og også gi følelsen av at boligen er større.

Å kombinere tapet og maling er også interiørstylist Rikke Bye-Andersen glad i.

– Kombinasjonen med mønster og farge er jo unikt, og en perfekt måte å skape et helt nytt rom på.

MIKS: En miks av tapet og maling gjør mye med et rom. Se så lekkert fargene i tapetet og veggen komplementer hverandre.
MIKS: En miks av tapet og maling gjør mye med et rom. Se så lekkert fargene i tapetet og veggen komplementer hverandre. Rikke Bye-Andersen

Hun tror nordmenn den siste tiden har fått øynene opp for hva tapet kan gjøre med romfølelsen, og at mange i større grad tør å skille seg ut.

– Jeg tror folk har begynt å tørre litt mer igjen. Vi har jo sett at flere ønsker farger hjemme nå i en god stund, og hjemmene våre er ikke bare grå og beige lenger, sier hun og fortsetter:

– Folk har nok fått øynene opp for tapet igjen, og den stemningen det gir. Det gjør jo et rom så mye lunere og hyggeligere, noe som har blitt viktig for folk flest, man vil ha det hyggelig hjemme.

LUNT: Tapet kan gjøre mye med romfølelsen, mener ekspertene.
LUNT: Tapet kan gjøre mye med romfølelsen, mener ekspertene. Rikke Bye-Andersen

Flere tapetprosjekter fremover

Den siste tiden har det blitt superpopulært å være kreativ med tapet. Mange velger å tapetsere hyller, bord eller skap for å lage sitt unike møbel. Bye-Andersen har selv tapetsert møbler, og har planer om flere prosjekter fremover.

Bare ta en titt på noen av tapet-prosjektene til Bye-Andersen her:

Hun forteller MinMote at hun nettopp har tapetsert soverommet.

– Vi har satt opp tapeten som en brystning der inne med list. Så males tak, vegger og gulvlister i rosa, som er en farge som tas igjen i tapeten. Det er en kul måte å tapetsere på.

Da ELLE-skribent Nathalie Helgerud skulle pusse opp soverommet, valgte hun en beroligende tapet til taket.

– Det er faktisk en ubeskrivelig følelse å ligge i sengen og se opp på skyene og den blå himmelen. Litt som om du ligger på stranden om sommeren og titter på skyene som farer forbi, fortalte hun til MinMote.

TAPET I TAKET: Nathalie Helgerud tror tapet eller maling i taket er med på å gi rommet en zen-følelse.
TAPET I TAKET: Nathalie Helgerud tror tapet eller maling i taket er med på å gi rommet en zen-følelse. Nathalie Helgerud

Tror tapet er kommet for å bli

Det finnes uendelig mange tapeter å velge mellom, og det finnes ingen fasit. Hvis du sikler på en vill tapet, men synes det er i meste laget for stuen, har Bye-Andersen tips til hvilket rom du bør slå deg løs i.

– På toalettet kan man jo være litt ekstra crazy hvis man ikke tør å gå helt ut i stuen for eksempel, sier hun til MinMote.

– Der kan man virkelig gå «all in» og skape en høy wow-faktor.

Kanskje er tapet verdt å prøve ved neste oppussingsprosjekt? Ekspertene er i hvert fall enige i at det finnes en tapet for alle, og at mønstret tapet ikke nødvendigvis er så skummelt.

– Det viktigste er jo å finne ut av hva som er din personlige stil og hva du vil trives med over tid. Og husk at et mønstrete tapet faktisk kan få rommet ditt til å føles større og mer behagelig å være i, sier Dagny Thurmann-Moe.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?