Slik gjør du kupp på brukt interiør

SPARTE PENGER: Denne sofaen fra HAY kjøpte paret pent brukt for cirka halv pris av fullpris. FOTO: Karoline Nilssen

Spar penger og miljø og møblér lekkert med bruktkupp. Dette bør du tenke på før du slår til.

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

For Karoline Nilssen og samboer Espen Westermann i Bodø, ble interessen for å gjøre bruktkupp for alvor tent i januar i år.

– Det startet med at vi skulle gjøre en enkel og oppussing av en hytte som jeg arvet for noen år siden, sier Espen Westermann til MinMote.

Hytta fra 1985 er på 110 kvadratmeter og hadde interiør i gulnet furu. Meningen var å pusse den opp for salg. Men da de så hvor fin hytta ble ved å male den om og bytte ut interiøret med ting de fant rimelig på Finn og Facebook, bestemte de seg for å beholde den.

Paret har dokumentert prosjektet på instagramkontoen @OPPUSSING_MED_KAROLINE:

Begge har vært interessert i interiør så lenge de kan huske, og det gikk sport i å finne gode, brukte møbler for en billig penge. Nilssen og Westerman hadde raskt skaffet seg en garasje full av til dels slitte retromøbler for en slikk og ingenting.

Men ikke alle føler seg hjemme i retro-stil, og mange interiørinteresserte vil kjenne igjen de moderne trestolene J104, fra den danske publikumsfavoritten HAY. Se bildet under:

– De koster rundt 2000 kroner per stol nye, mens vi fikk to stoler for 600 kroner. Det var da vi fikk tak i dem til en så lav pris, at vi åpent øyene for å gjøre kupp ved å lagre søk på spesifikke designmøbler på Finn, sier Karoline Nilssen.

Slik så spisestuen på hytta ut før oppussingen:

TRENGTE HJELP: Men det var ikke så kostbart å forvandle denne spisestuen til en moderne, nordisk stil. FOTO: Espen Westermann

Gjør tilpasninger

Det eneste var at HAY-stolene var signalrøde, og dette paret innredet hytta naturfarger og i nyanser av svart. Signalrødt passet ikke inn.

– Vi kjøpe dem likevel, og malte dem bare om i den fargen vi ville ha, sier Nilssen.

Jobben ble gjort med pensel og malingstypen Supreme Finish fra Jotun, forteller hun.

– Det lønner seg å se muligheter i møblene du finner. Male, pusse, trekke om, og det er enklere enn du tror. Jeg hadde ikke tatt i en nål siden jeg hadde forming på skolen for tyve år siden. Men jeg lærte meg raskt å trekke om stoler, når jeg skjønte hvor mye det er å spare på å restaurere møblene selv, sier Westermann.

Han hevder spøkefullt at formingslæreren på barneskolen ville blitt mektig imponert – og kanskje litt overrasket – over hvor fin denne stolen ble etter at han pusset ned treverket og skiftet trekk:

INTERIØR

NYTT HJEMMEKONTOR FOR UNDER 500 KRONER

Be om bilder av riper

Paret har nå en rekke løpende søk på Finn til enhver tid. Men for å bli fornøyd med bruktmøbler, er det en fordel å ikke bli superstresset om møbelet som dukker opp for salg har en og annen ripe.

– Nei, vi kjøpte nylig en brukt HAY-sofa fra Trondheim. Ny koster den 36 000 kroner, vi betalte 18 500. Den kjøpte vi usett. Så langt har vi ikke blitt skuffet av noen kjøp, selgerne har vært ærlige og skikkelige folk, sier Nilssen.

– Men for oss er det heller ikke nødvendigvis krise om det er en ripe i treverket, møbler skal brukes og får merker etter hvert uansett. Miljøaspektet ved å gi brukte møbler et lengre liv, appellerer veldig, legger Westermann til.

Det er likevel greit å spørre selger om det er mye bruksmerker, eller om møbelet er strøkent før de kjøper. Og gjerne be om å få tilsendt bilder av bruksmerkene.

LIKE FIN: HAY-sofaen kom innpakket i plast og tepper, levert av en mann paret booket gjennom en transport-app. FOTO: Karoline Nilssen

Befinner møbelet seg langt unna, får de hjelp fra en app til å frakte dem til Bodø.

– Vi bruker gjerne NIMBER, som er en app der du legger inn hva du trenger å få flyttet, og stedene det skal flyttes fra og til. Også legger sjåfører som skal den strekningen inn bud på hva det vil koste dem å ta med møbelet, forklarer Westermann.

For å få HAY-sofaen fra Trondheim til Bodø, betalte de like under 2000 kroner.

– Og da kom den pent pakket inn i plast og ulltepper, sier han.

Apper for bruktfunn

Karoline Nilssen har utforsket apper som Tise og Letgo, som hevder å spesialisere seg innen brukt interiør og klær.

– Men det er Facebook og Finn som har funket best for mitt bruk. Det kan jo være fordi vi bor i Bodø. Kanskje de appene du nevner funker bedre om man bor i Oslo, undrer hun.

Noen ganger er de også heldige og finner kupp i nærområdet. Som da de fant In Between spisestoler fra danske & Tradition på Facebook, se bildet under:

– De spisestolene koster rundt 4000 kroner per stol i Norge. Vi betalte 5000 kroner for fire stykker. Ofte blir vi overrasket over hva folk vil kvitte seg med, sier Nilssen.

Iblant vet heller ikke folk hva de selger, men det er mer sjeldent. Det er også tidkrevende å lete på Finn på måfå etter skjulte perler. Men har du tid, kan du ende opp med å gjøre et kupp hos en uvitende selger.

– Vi fikk med oss en dame som la en Wegner-lenestol ut for salg på Facebook for 100 kroner. Hun beskrev den bare som «stødig», og ble helt sjokkert da folk begynte å by. Hun endte opp med å selge den for 12 000, så hun hadde flaks, humrer Westermann.

Vær raskt ute

Både han og samboeren understreker at man bør være rask på labben for å sikre seg de beste kuppene.

– Ja, for det er mange profesjonelle brukthandlere der ute. Det kan fort bli rift om de gode kjøpene, men kanskje spesielt om litt eldre designikoner, som den Wegner-stolen fra 1950-tallet. Har du hatt søk gående over tid etter et spesifikt møbel, og det dukker opp til en pris du er villig til å betale, så bør du bare slå til raskt, sier han.

Få med deg: RYDDESJAU HJEMME? DISSE TINGENE ER VERDT TUSENER

Gå i bruktbutikker ofte

Turid van Unnik, som bor i Trondheim og driver instagramkontoen @TRESKOHEIMEN, møblerer i høy grad hjemmet sitt med bruktfunn. Hun peker på at trendbildet nå er sterkt preget av trender fra 1970 og 80-tallet.

– Rotting og bambus ser man for eksempel i nærmest alle interiørbutikker nå. Dette er en typiske ting det er lett å finne brukt. Mine to bambusstoler, et tilhørende bord med plate og hylle i flettet kurv, betalte jeg 500 for på bruktbutikk, inkludert fine og hele puter til stolene, sier hun. Se stolen på bildet under:

GOD SOM NY: Turid van Unnik kjøpte denne bambusstolen fra 1980-tallet brukt. Lignende stoler koster fort både en og to tusenlapper om du kjøper nytt. FOTO: Privat
INTERIØR

BAMBUSMØBLER ER SESONGENS STORE TREND

I tillegg trekker van Unnik frem at du får et mer unikt og personlig hjem, om du blander inn bruktfunn i hjemmet ditt.

Bildet over er fra den stemningsfulle kjøkkenstuen hennes. På veggen henger en plakat fra Rijksmuseum i Amsterdam i en ramme van Unnik fant i en container.

Bordet er arv fra hennes mor og designerstolene fra Pastoe fra 1950-tallet er arv fra svigermor.

– Alle tekanner i String-hyllen på veggen er bruktfunn. Keramikk i kraftig 70-tallsstil er populært for tiden, og slikt er det mye av i bruktbutikker og på loppemarkeder, sier hun til MinMote.

Et av favorittkuppene henne er dette barskapet i flammebjørk fra 1950-tallet.

FULLT AV HISTORIE: Barskapet er solid i heltre flammebjørk og har lys i døren. Det høster alltid en kommentar fra nye gjester. FOTO: Turid van Unnik

– Barskapet mitt fra 1950-tallet kostet 800 kroner på Fretex. Inni har det speil, glasshyller og lys. Sånne fine skap lages ikke lenger. Et nydelig kvalitetsmøbel til en uslåelig pris, sier hun.

– Ser du etter solide, heltremøbler, er ting fra 1950- og 60-tallet gode kandidater. Det er folkelig og praktisk design som passer inn i enhver stue.

Publisert: