Nå skal listene opp på veggen

KLASSISKE DETALJER: Rosett og stukkatur komplimenteres med brystning i influencer Alexandra Hoangs nye hjem.

Er den klassiske detaljen tatt inn i varmen igjen?

For dem som har gjort oppussingsprosjekter de siste årene, har mange revet vegglister til fordel for helt glatte vegger. Men nå har vinden snudd, og listene skal igjen opp på veggen.

Influencere som Anniken «Annijor» Jørgensen, Malina Kragmann og Alexandra Hoang har alle pusset opp sine klassiske bygårdsleiligheter og satt opp vegglister den siste tiden.

– Da vi investerte i en klassisk bygårdsleilighet på Frogner så ønsket jeg gjerne å smykke det med både stukkatur, rosett og brystning. Jeg liker et klassisk og herskapelig uttrykk og syntes det ga hjemmet vårt så mye mer karakter, sier Alexandra Hoang til MinMote.

Nå deler hun også investering- og oppussingsprosjektet på Instagram-kontoen @mycandidhome. Etter å ha satt opp brystning i leiligheten, har hun følgende råd.

– Til andre som ønsker det samme, hadde jeg anbefalt å ha med en som er god på å måle. For alt skal være i symmetri, og utregningen av brystning på vegg blir rett og slett et lite regnestykke.

Dekorlistene kan settes opp i ulike mønstre, og kan være med på å bygge oppunder den klassiske og herskapelige følelsen. Derfor kan de egne seg ekstra godt i klassiske hjem med god takhøyde.

Arkitekt og redaktør i interiørmagasinet Bo Bedre, Tonje Madsen, sier til MinMote at hun er glad for comebacket.

– Først og fremst tenker jeg det er gøy at vi begynner å gå bort fra at alle skal ha helt slette vegger. Brystning er utrolig flott når det gjøres korrekt! Som arkitekt må jeg imidlertid si at det er ingenting som gjør mer vondt i øynene enn å se boliger hvor det er lagt inn historiske detaljer som ikke er i tråd med bygningens byggeår. Har du en bygning fra 1971 skal du ikke sette opp rosetter og brystning.

Hun mener boligens detaljer må være i tråd med opprinnelig byggestil og byggeår.

– Interiøret derimot, det kan du gjerne leke mer, sier hun til MinMote.

For å avgjøre om ditt hjem vil kle brystning, anbefaler hun å gjøre grundig research, og tipser om at kommunens byantikvar kan være behjelpelig med spørsmål om stilepoker.

Madsen tror at det at vi søker mot det opprinnelige og nære er en tendens som har oppstått de siste årene.

– Slik verden ser ut i dag, tror jeg at dette i stor grad vil være noe vi tar med oss i lang tid fremover. Og så kan man jo si: dersom profilert og utskåret listverk har vært fint i snart 200 år, så klarer det vel 100 år til.

Dersom du kjenner at brystning er noe for deg, og at det gjerne kan være ditt neste prosjekt, har Madsen noen gode råd.

– Symmetri og dimensjon er viktig, så mål og tegn alt opp før du går i gang. Dette kan du enten gjøre selv eller ved hjelp av en arkitekt, interiørarkitekt eller tømrer. I taket kan du gjerne bruke lister og rosetter av isopor, men på veggene er det viktig å bruke lister i tre som tåler slitasje. Jeg anbefaler å tegne alt opp på veggen på forhånd, slik at du har en mal å følge, sier hun og legger til:

– Og vater. Bruk for guds skyld vater.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: