La det spire – la deg inspirere til uterommet
Nybegynner ute? Her er hageentusiastenes beste tips til hvordan du kan skape din egen oase.
Solen titter mer og mer frem, og vi gleder oss til det virkelig begynner å spire og gro.
MinMote har derfor spurt to hage-influencere om deres beste tips for å komme i gang med oppbygningen av uteplassen.
Victoria Dam har lenge inspirert oss med sin frodige hage i Ullevål Hageby. Her bugner det av både vakre blomster og spiselige vekster, som hun deler innblikk fra på Instagram-kontoen @hagebyen.
Tonje Lie deler sin hageinteresse på kontoen @hagenbakhuset, og gleder seg over å se hvordan hagen også skaper liv for sommerfugler, humler, bier og frosker som har funnet veien til hagen.
– Det er fascinerende å se hvordan hagen forandrer seg i løpet av sesongen og at noe du planter i jorden i april kan bli så fargerikt og fint i juni og juli, sier hun.
Det viktigste tipset Dam har er å tenke på sollyset før du planter.
– Det viktigste å tenke på er å velge planter etter retningen på hagen eller balkongen din, og tenker på hva slags eksponering den får av sollys og hva du ønsker deg av denne plassen, sier Dam.
Dam anbefaler å planlegge nøye og lage et moodboard slik at du enklere kan visualisere hvordan hagen vil bli. Har du en større uteplass, anbefaler hun å dele den inn i ulike soner.
– På moodboardet kan du sette sammen både planter, potter, espalier og utemøbler for å få et helhetsuttrykk. Her er det bare å la fantasien løpe løpsk! Bruk espalierte trær som rominndelere, det gir en grønn vegg som både blir levende og funksjonell, gjennom å plante frukttrær som spalje.
Lie sier at hennes opplevelse er at hagefolk elsker å dele sine erfaringer.
– Rådfør deg med en gartner eller skaff deg noen hagevenner du kan lære av og spør i vei. Du kan også lære mye i hagegrupper på Facebook eller Instagram. Hør gjerne med hagevenner om å få en avlegger, frø eller deling av stauder.
På balkongen kan du sette opp en espalier på veggen som en avlaster for blomster og planter.
– Det er alltid lurt å tenke nivåforskjeller. Dette skaper et frodig, grønt og blomstrende uttrykk og utnytter plassen. Så bruk espalier, små bord, stable kasser, heng opp opphengingssystemer og veggmoduler som system for dine planter, sier Dam og legger til:
– Også er det veldig vakkert og bruke massevis av potter i forskjellige størrelser, for eksempel terrakottapotter og store eikefat! Et tips er å plante løkblomster i potter, som du kan sette tett sammen på balkongen eller på uteplassen!
Lie tipser om at man kan finne mange brukte skatter som potter og utemøbler for å skape sin egen unike look.
– Alt kan males med utendørsmaling i kule farger. Det er litt jobb, men absolutt billigere å male en og kjøpe nytt. En ekstra bonus er at du får hagemøbler som er unike og ingen andre har.
Har du en hage så er et tips, å plante stauder som kommer igjen, år etter år. For en hage-nybegynner så anbefaler Dam å lære kjenne forskjellige planter det første året.
– Gi det tid og begynn ikke med for mye. Start med 4–5 planter. Lammeøre, anemoner og lavendel er enkle å stelle, og lager et markdekkende bed som står seg fint en lang sesong.
Videre tipser hun om at du ikke trenger å ha en hage for å dyrke dine egne grønnsaker – noe kan fint dyrkes på balkongen!
– Her kan du plante alt fra jordbærplanter til balkongkasser med grønnkål. Grønnkålen kan du dessuten høste hele året, tipser Dam.
Hun får støtte fra Lie.
– Det første året med hage kjøpte jeg inn masse frøposer som tomat, agurk, sukkererter, chili og hadde verdens største selvtillit. Det eneste jeg hadde klart å få til å vokse i løpet av sesongen var en liten gul tomat som aldri klarte å bli rød før frosten kom. Så mitt beste tips til nybegynnere er å velge ut få blomster/planter du kan fokusere på.
– I fjor fokuserte jeg kun på Kosmos og Pampasgress. Kosmosen jeg sådde direkte i jorden i april fikk jeg til som bare det, mens pampasgresset jeg hadde begynt å så innendørs og som skulle bli stor og flott, kun ble til små gresstuster på et noen centimeter, legger hun til.
Om du er fersk i hagen trekker Lie frem lettstelte Vierhortensia Annabelle og Syrinhortensia som favoritter. Hun liker også å plante Georginer i potter.
– En annen ting det er veldig lett å lykkes med er prydkattemynte. Disse lilla blomstene kan minne om lavendel. Sommerfugler, bier og humler elsker de. Disse kommer på nytt år etter år og blir bare større og større.
Om du vil at uteplassen på sikt skal bugne, har hun følgende råd:
– Kjøp aldri en eller to av en plante. Jo flere like planter/blomster du setter sammen i et blomsterbed, jo større wow-faktor og det gir et inntrykk av at det bugner av blomster.
Her er Victoria Dams fem viktigste tips til å lykkes med uteplassen:
- God jord
- Ekstra næring
- God drenering
- Vanne regelmessig
- Tør å prøve deg frem!
En del blomster og vekster kan forkultiveres, altså sås inne eller i veksthus før de plantes ute, allerede nå. Når frøene først har blitt til små planter kan de plantes ut.
Hva med å skape en sammensetning av ulike potter, slik at du har mulighet til å flytte dem rundt?