«Sommerhytta»-parene sine beste tips til oppussing

Årets deltakere i «Sommerhytta»: F.v. Jone Engemoen Hansen og Anna Rosenlund Skretteberg, Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn, Trine Rishaug Lium og Trude Rishaug Lium, og Veronica Johansen Rasmussen og Kurt Rasmussen.

Frister det å pusse opp til sommeren? Her er «Sommerhytta»-parene sine beste tips for et vellykket prosjekt.

Selma Heiberg Hellstrand
Publisert:

TV 2s «Sommerhytta» har blitt et populært program hvor fire par kjemper om å vinne sin egen hytte. Men de må bygge den selv, og bare vinneren får beholde den lekre hytta, som i år ligger på Mjøsli i Stange kommune.

I løpet av ti uker kjemper parene gjennom omfattende byggeprosjekt, konkurranser og utfordringer både innendørs og utendørs. Og av det har de lært en hel del.

Ting tar tid

Venneparet Christine Kirkhorn og Adrian Middelthon ble overrasket over hvor mye de fikk til på den korte tiden de fikk til å bygge hytta. En ting de ikke hadde forventet var hvor lang tid det skulle ta bare å bestille varene, noe de brukte utallige timer på.

– Dette er vanskelig når man ikke aner hva noe heter eller hvor mye man trenger. Vi trodde man fikk litt hjelp når kamera ble skrudd av. Der tok vi feil, sier Kirkhorn.

Ikke helt klar for å pusse opp? Pynt som gjør et kjipere bad litt bedre

FORSYNT: Adrian Middelthon og Christine Kirkhorn skal ta en pause fra oppussing etter «Sommerhytta».

Veronica Rasmussen og faren Kurt Rasmussen ble overrasket over det gode samarbeidet de to i mellom. De legger til at det var slitsomt å bli filmet i starten, men at dette heldigvis gikk seg for til.

Oppussing har helt klart gitt mersmak for familien Rasmussen. Etter «Sommerhytta» pusset Veronica Rasmussen og samboeren opp store deler av leiligheten, med hjelp fra far Kurt og lillebror Vetle. Og det kan fort hende det blir noen flere prosjekter etter hvert, sier Veronica Rasmussen.

GA MERSMAK: Datter Veronica Johansen Rasmussen og far Kurt Rasmussen har allerede pusset opp store deler av datterens leilighet etter at de var med på programmet.

Viktig å planlegge godt

Alle parene er opptatt av at man må planlegge godt i forkant før man begynner å pusse opp. Det kan for eksempel være lurt å lage en plan man forholder seg til, anbefaler Veronica Rasmussen.

– Om man møter på utfordringer så ikke gi opp, men bruk heller internett for å finne ut av det. Ikke gå for hardt ut i starten, men ta heller litt av gangen. Og ikke minst, gjør deg ferdig med et prosjekt før man går igang med et annet, tipser Rasmussen.

Både farger, materialer og skisser bør være planlagt, sier tvillingsøstrene Trude og Trine Lium. Søstrene tipser også om å la seg inspirere etter hvor i landet man befinner seg.

– Er du på fjell eller ved sjøen så kan du se deg rundt i det terrenget du er i. Bruk fantasien og prøv deg frem, gjerne lag noe selv , som for eksempel egenmalte bilder, eller noe i treverk, sier Trine Lium.

Kjæresteparet Anna Rosenlund Skretteberg og Jone Engemoen Hansen sier at det er viktig å være tålmodig og takle at man gjør feil mange ganger før man får det til.

INNREDNING

Vårlig og fargerikt interiør til å bli glad av

Puss opp med noen du trives med

Venneparet Christine Kirkhorn og Adrian Middelthon oppfordrer folk til å pusse opp med noen man tåler i store doser. For å komme igjennom alle oppturene og nedturene brukte de mye humor og latter.

– Vårt beste tips er soleklart at man må prøve selv om man tror det er langt over eget ferdighetsnivå. Vi har virkelig aldri gjort noe før og man får til mye mer enn man tror. Så klart ved hjelp av Google og YouTube, sier Kirkhorn.

Hun forteller at deres kunnskapsnivå gikk opp ti hakk i løpet av programmet. Likevel innrømmer venneparet at de ble ganske forsynt med oppussing etter ti uker på Mjøsli, og at de derfor skal ta en pause før de skal pusse opp noe nytt. Men mest sannsynlig blir det litt IKEA-montering, forteller Kirkhorn.

Fikse på uteplassen? Potter og planter som pynter uteplassen

Daglig mestringsfølelse

Kjæresteparet Anna Rosenlund Skretteberg og Jone Engemoen Hansen ble også overrasket over hvor mye jobb det faktisk ligger i å bygge sin egen hytte.

– Det hadde vi nok undervurdert litt på forhånd, ettersom vi trodde vi skulle få tid til å ta oss en del gode pauser, sier Skretteberg.

Men den daglige mestringsfølelsen gjorde opp for det harde arbeidet.

MESTRING: Jone Engemoen Hansen og Anna Rosenlund har lært mye om seg selv under byggeprosessen.

Skretteberg og Hansen forteller at de har lært seg selv å kjenne gjennom byggeprosessen, og det vil gjøre det enklere for dem å samarbeide om prosjekter i fremtiden.

– Når vi tror vi er helt utslitt og tappet for krefter, har vi egentlig masse kapasitet igjen, sier Skretteberg.

Neste byggeprosjekt blir en dobbeltgarasje hjemme i løpet av sommeren. Og ikke nok med det, når den er på plass venter et nytt bad i andre etasje.

KREATIVITET: Tvillingsøstrene Trine og Trude Rishaug Lium ble overrasket over kreativiteten og inspirasjonen de fikk underveis i prosjektet.

Tvillingparet Trine og Trude Lium ble overrasket over at alt tok lengre tid en planlagt, men også over kreativiteten og inspirasjonen de fikk underveid i prosjektet.

Det mest lærerike de tar med seg i verktøykassen etter ti uker med oppussing er at de mestrer ting alene. Og så er de ikke like redd for verktøy lenger, sier Trine Lium.

Publisert: