Slik får du nytt kjøkken uten å bruke en formue

NYTT KJØKKEN: Sånn ser kjøkkenet ut med nymalte fronter.

Dette er guiden for deg som vil male kjøkkenet, men ikke aner hvordan.

Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

Har du lyst på nytt kjøkken, men mangler et stort budsjett, kan løsningen være å male. Du kan få en helt ny farge og stil med kun et par strøk med malerpenselen.

Vi må advare deg allerede her, det er ingen snarveier. Til gjengjeld blir det superfint, du sparer miljøet og masse penger om du maler i stedet for å kjøpe nytt.

Drømmen om et beige kjøkken

En som har fulgt alle trinn til punkt og prikke er Maja Sætran, bedre kjent som Bo.best på Instagram. Hun brettet opp ermene og satte i gang med å pusse opp kjøkkenet. Maleprosjektet som til slutt tok henne en hel helg, sparte til gjengjeld Sætran mange tusen kroner.

LAGDE DRØMMEKJØKKENET: Maja Sætran brukte tre dager og 6000 kroner på å skape drømmekjøkkenet sitt.

– Jeg har lenge ønsket meg et beige kjøkken, og drømmen var Scala fra Sigdal. Huset vi tok over i 2020 hadde Ikea-kjøkken fra 2019. Det var altså rimelig nytt, og jeg er veldig for gjenbruk og fornying. Også er Ikea-kjøkken veldig lett å bytte ut fronter på uten at det koster skjorten. Men, Ikea har dessverre litt snevert fargeutvalg på kjøkkenfronter, og heller ingen beige kjøkken! Så jeg lekte litt med tanken om å gjøre en DIY. Jeg gjorde litt research og snakket med fagfolk, og tenkte kjapt at dette kunne jeg vel klare!

FØR: Slik så kjøkkenet ut før med noen av de gamle frontene.

Måtte sende bort mann og barn

Når hun hadde bestemt seg tok det ikke lang tid å få prosjektet realisert, ettersom frontene er lagervare på Ikea. Med 21 fronter som skulle males skjønte hun fort at det ikke var plass til mann og barn i huset om hun skulle bli ferdig raskest mulig.

– Jeg måtte legge fronter utover i hele førsteetasje av huset vårt. Jeg kjøpte seks bukker og seks stendere på Obs Bygg, og brukte hele vaskerommet, stua og kjøkkenet. Dermed var det ikke plass til andre enn meg her hjemme.

Etter tre dager med vasking, pussing og maling var hun endelig ferdig og klar for å skru frontene på plass. Da var hun ikke bare glad for å kunne hvile armene, men også for at hun endelig kunne se hvordan det ble.

– Jeg er sykt fornøyd med resultatet! Og det skyldes nok at jeg tok meg god tid, og gjorde alt nøye og i riktig rekkefølge.

GULLDETALJER: Sætran har installert nye håndtak i gull.
UNIKT: Når man maler kjøkkenet og bytter håndtak ender man opp med en unik kombinasjon.

Hele herligheten kostet henne ikke mer enn 6000 kroner, mye mindre enn det et nytt kjøkken ville kostet.

Når vi spør om hun har noen tips til de som vil prøve seg, er ikke Sætran vond å be.

– Alltid skift til maleklær! Uansett om det kun er ett enkelt malingsstrøk som gjenstår, er det så lett å søle.

– Planlegg nøye, og kjøp inn alt av materialer på forhånd. Ikke ta snarveier! Her har alt grunnarbeidet mye å si. Når man kommer til siste steg, altså malingen, er godt lys viktig. Ellers er det viktig å følge bruksanvisningen bak på materialene. Ikke mal før tørketiden har gått, selv om det kan være fristende!

DEKKSIDER: Her er dekksidene hjemmelaget i kryssfiner som er pusset og malt.
GAMMEL VASK: Resten av møblementet er gammelt, men får nytt liv med den nye fargen på kjøkkenet.

– Jeg elsker å ha mitt eget lille «candykjøkken»

Monica Johansen, bedre kjent som artisten Minnie-Oh, valgte også å male kjøkkenet for å få en ny «look». Hun har vært i glad i farger så lenge hun kan huske. I tidligere leiligheter gikk hun for farger på interiøret og ikke på veggene. Men da familien på tre flyttet inn i nytt hus vinteren 2020 sto veggene for tur.

–Jeg ville ha et fargerikt hus, så jeg har rett og slett bare valgt farger jeg liker, og sørget for å velge toner som kler hverandre. De lyseblå frontene på kjøkkenet står godt til dørene fra kjøkkenet og inn til stua, som er malt i den spektakulære Yves Klein Blue.

– Hvordan landet dere på at dere skulle male kjøkkenet?

– Da vi kjøpte huset, hadde vi ingen penger igjen til å bytte kjøkkenet, så da måtte vi se på alternative løsninger. Vi valgte derfor å male både fronter, fliser og benkeplate.

FØR: Kjøkkenet hadde hvite fronter, sort benk og håndtak i sølv før det fikk seg en overhaling.
ETTER: Monica Johansen har valgt å holde kjøkkenet i pastellfarger som står i stil med fargene i resten av huset.
ETTER: Selv flisene og kjøkkenbenken fikk seg en runde meg malingskosten under oppussingen.

Prosessen med å male beskriver Johansen som tidkrevende, hjemme hos familien måtte de male tre strøk. I tillegg valgte de å spraylakkere knottene og taklampene på kjøkkenet som ga kjøkkenet en ekstra dimensjon av personlighet.

– Det tok litt tid å finne teknikken for å få dem jevne. Fliser og benkeplate er malt i epoksymaling som tørker veldig raskt, så der måtte vi jobbe raskt og med presisjon. Men alt i alt var det veldig gøy å gjøre noe helt nytt!

SPRAYLAKKERT: Håndtakene ble byttet ut og malt i en knæsj lilla farge.
FARGERIKE DETALJER: Taklampen ble spraylakkert i samme farge som håndtakene og skaper en naturlig rød tråd i interiøret.

Det var ikke bare gøy, men også veldig vellykket. Prislappen på det «nye» kjøkkenet kom på et par tusen kroner, som er betraktelig lavere enn et nytt kjøkken ville kostet.

– Jeg er superfornøyd med resultatet! Jeg elsker å ha mitt eget lille «candykjøkken». Det ble en stor endring for en billig penge!

Eksperten: Lurt å velge praktiske farger

Vi har fått noen gode tips fra ekspertene til hvordan du også kan lykkes med nyoppusset kjøkken på budsjett. Helje Beisland fra Fargerike er tydelig på at noe av det viktigste for å bli fornøyd er å planlegge godt.

– Ved valg av farge er det lurt å finne paletten til hele rommet, for å sikre at man blir fornøyd etter å ha gjort jobben. Det kan være tidkrevende å male et kjøkken, så det er lurt å vite at man blir fornøyd med resultatet. Lag gjerne et humørbrett, med vegg, kjøkken, møbelfarger, benkeplate og tekstiler.

EKSPERT: Helje Beisland mener alle kjøkken kan males, såfremt man gjør godt grunnarbeid først.

Det er ikke kun det estetiske man må tenke på når man velger farge, det er noen praktiske ting også, ifølge Beisland.

– På et mørkt kjøkken vil man se flekker fortere enn på et lyst. Høyblanke flater vil også vise fingeravtrykk i større grad enn halvmatte. Helmatte flater, særlig i mørkere farger, kan få fingermerker, såkalt kritting. Det vaskes enkelt av med en fuktig mikrofiberklut, men man bør vite om det før man velger mørke, matte flater.

Slik maler du kjøkkenet trinn for trinn

1. Beskytte

– Man bør ta av frontene og legge dem på et underlag som får dem litt opp fra gulvet. Skru av knotter og grep. Husk å beskytte gulvet med papp eller dekkfilt.

2. Vaske

Den vanligste feilen folk flest gjør når de maler kjøkkenet er å ikke vaske godt nok eller med riktig vaskemiddel, forteller Beisland.

– Dårlig grunnarbeid fører alltid til dårlig sluttresultat.

– Vask grundig, også i profilene. Du kan bruke Absolutt husvask eller Jotun spesialvask eller eventuelt Jordan Malingsklar våtservietter. De løser effektivt opp fett, forurensing, skitt, sot og smuss.

3. Pusse

– Alle kjøkken kan males, men hvis det er spesielt glatte og harde overflater, anbefaler vi Jotun Superheft grunning, som lukter litt og har lang tørketid, men som sikrer at malingen fester godt.

– Matt ned veldig glatte overflater ved å slipe med sandpapir i korning 120-180, og fjern støvet med fuktig mikrofiberklut.

4. Støvtørke

Her er det kun en ting som gjelder ifølge eksperten.

– Husk å overholde tørketidene.

5. Grunne

– Ikke sluntre unna grunningen, det er også en nøkkel til suksess.

– Vi anbefaler heftgrunn, som er vanntynnet og tørker raskt. Den har lite lukt, og gir veldig god heft. Påføres med pensel eller rulle, og bruk gjerne fordriver for å få pene, glatte strøk. Ofte trengs to strøk for å dekke godt på alle flater og i profiler.

6. Male

– Vi anbefaler maling med 10- eller 35-glans til kjøkken. Den matteste, 04-glans, kan også benyttes, men gjerne med de lysere fargene.

– Malingen strykes på med pensel eller rulle, og jevnes ut med fordriver. Husk også å ikke ta for mye maling på penselen/rullen, for du vil ikke at det skal renne.

– Er det veldig varmt og tørt, kan man sette en bøtte med vann i rommet, for å få lengre åpentid på malingen. Da tørker ikke overflaten så fort og det er lettere å få strøket ut malingen jevnt.

7. Herde

– Pass på herdetiden. En maling til tre og panel vil være ferdig herdet i løpet av cirka tre uker. Før det kan det bli riper i overflaten hvis man ikke er forsiktig.

Publisert: