Slik får du den perfekte middelhavsbalkongen

GRØNNE FINGRE: Anders Røyneberg er kjent som @arcticgardener på Instagram, hvor han har mer enn 100 000 følgere.

Tilbring de varme dagene i din helt egne italienske oase.

Oda Lund Finsås
Publisert:

Endelig har det sommerlige været begynt å titte frem, og alt vi vil er å være ute i solen hele dagen. Da er det lite som slår en fristende uteplass der man kan nyte helgemorgener og sene kvelder.

Derfor lurer vi på: Hva er de beste triksene for å skape den perfekte stemningen denne sesongen?

Vi har tatt en sjekk med forfatter, agronom og foredragsholder Anders Røyneberg.

Røyneberg tipser om at plantekasser kan hjelpe til med å bygge opp hagen eller terrassen i ulike soner, som gir mer lune forhold for både planter og mennesker.

Dette skaper god stemning

Røyneberg råder til å tenke både planter og matchende tilbehør til uterommet for å skape italienske vibber, enten det er til balkong, hage eller terrasse.

Han er for tiden aktuell med balkong – og hageboken Livsnyterhagen - enkle og unike ideer for uterommet.

– Selv har jeg en forkjærlighet for middelhavsstemning, den italienske restaurant-følelsen på balkong og i hage. Selv er vi nå bosatt på Hadeland, populært kalt Norges Toscana på folkemunne, grunnet sitt vakre, bølgende kulturlandskap, så med noen enkle grep hjemme får vi enda mer følelsen av å være i Italia.

LEKKERT: Et bord med stoler og en lyslenke får Røyneberg i Italia-stemning.

Tidligere har han bodd i Oslo med liten balkong, og har derfor erfaring med å ha mindre areal å jobbe på.

– Hvordan unngår man at pynt går utover komfort på en liten balkong?

– Noen planter kan bli litt for store i løpet av sommeren, da kan du med fordel klippe de litt ned og trimme dem, spesielt på mindre balkonger. Gå for litt mindre potter og planter som er mer saktevoksende og ikke blir så store på kort tid, for eksempel et sitrontre, oliven og terrassepalmer.

FRODIG: Røyneberg hadde både oliventre, sitron, fiken og kiwi i krukker på balkongen da han bodde i Oslo.

Dette bør du huske på

Røyneberg råder folk til å la seg inspirere av andre, men likevel gå for de tingene man selv synes er finest.

– Unngå å kopiere noe du har sett andre steder, gå heller for noe som uttrykker deg og din personlighet. Noen liker en mer romantisk stil, bugnende blomster og planter som brer seg utover i uterommet, andre liker en enkel minimalistisk stil med rene linjer og mindre gjenstander som små potter og planter som ikke blir så store og omfangsrike.

– Når bør man starte å gjøre klart utestedet?

– Den beste tiden er rundt påske, når snø er borte og risikoen for frost er lavere. Vask og klargjør uteområdet og tilbehør der, sånn som platting, drivhus, grill, utemøbler og hageredskaper. Det legger seg ofte mye skitt gjennom en vinter, og da er det deilig med en fresh start.

INNREDNING

Tulipansesong: Disse triksene må du kunne

Dette inspireres han av

– Jeg, som mange andre, elsker Middelhavet med olivenlunder, asurblått hav, ville kystlinjer og eksotiske vekster som vokser i det vakre landskapet, eller på øyer i havgapet, forteller Røyneberg.

Han sier at middelhavsplanter egner seg godt som store eller små potteplanter ved inngangspartiet, eller på terrasser og balkonger.

– For å lykkes med middelhavsplanter trenger du noe basiskunnskap om hvordan du kan ta vare på dem året rundt i Norge, siden de ikke kan stå utendørs på vinteren.

Er du opptatt av å holde uteområdet koselig?

– Når vi først snakker om den perfekte middelhavsbalkongen - hva er din drømmedestinasjon hvis du skal ut og reise i sommer?

– Jeg elsker italiensk middelhavsstemning på sommeren, og legger gjerne turen til småbyer i Toscana og Campania, men min absolutte favorittdestinasjon er den ville, øde kystlinjen i Portugal, Costa Vicentina.

KAN KOMBINERES: Petunia finnes i mange farger og størrelser. Røyneberg tipser om at de fint kan samplantes med sitron- eller oliventrær i potter.

Ekspertens beste tips

Røyneberg har fem konkrete tips for hvordan du lykkes med uteplassen:

1. Potter: Selv liker jeg klassiske teraccottapotter i leire, men du kan og gå for noen mer økonomiske varianter i plast. Terrassekasser med sommerblomster er fine å henge på rekkverket om du har balkong eller terrasse. Har du plass kan du skaffe deg plantekasser med hjul og bygge deg en sone eller et hjørne med planter i uterommet.

2. Middelhavsplanter som sitron, lavendel, fiken, myrt og kiwi finnes på hagesenter på vårparten, og er fine å kombinere med krukker med sommerblomster som pelargonia, margeritter eller petunia.

3. Klatrende slyngplanter som klematis, klokkeranke (cobea) og pasjonsblomst vokser raskt og brer seg utover uterommet. Det gir et romantisk preg.

4. Et lite kaffebord med to matchende stoler og en lyslenke er et godt tips.

5. Gamle tønner, slik som oljetønner, store trekasser eller lignende, kan fint brukes som alternative potter. De gir uterommet et unikt og nostalgisk uttrykk, og passer godt til middelhavs.

Publisert:

Finn mer innhold om: