Sånn får du helt nye møbler på 1–2–3
Er du lei av å stirre på det samme gamle Ikea-bordet? Med litt maling blir det (nesten) helt nytt.
Ofte er det ikke mer som skal til enn en kost og litt maling for å fikse møblene sine litt. MinMote har snakket med flere interiøreksperter om hvordan vi kan gi møblene våre nytt liv!
La det spire – la deg inspirere til uterommet
Aleksandra Kulczycka er en av de som har tatt malerkosten frem for å fornye møblene sine. Helt siden hun var liten har hun elsket å male og være kreativ.
Da hun og mannen kjøpte sitt første hus i 2015 fikk hun virkelig bruke for sine kreative ferdigheter.
– Vi tok over et helt tomt hus, med helt tomme lommer, forteller Kulczycka.
Dermed leide de en bil med tilhenger og reiste mot nærmeste Fretex for å handle inn det de trengte.
– Det var møbler der, de bare var ikke noe fine, sier hun.
Etter en stund var hele huset innredet med redesignede møbler, men malelysten hadde ikke gitt seg hos Kulczyka, dermed ble bedriften Aleksandra’s Furniture skapt i 2015.
– Jeg husker det første møbelet jeg malte som skulle selges, en klassisk kommode i furu som skulle gis bort på Finn. Og det er vel det slik min furukommode-avhengighet begynte, forteller møbeldesigneren lattermildt.
Siden har hun reparert, redesignet og solgt utallige møbler. Selv om det gikk enkelt for seg med første prosjekt, understreker Kulczyka at det også har gått helt skeis mange ganger.
– Jeg er selvlært så absolutt alt av teknikker og metoder er lært gjennom prøving og feiling. Og det er har vært MYE feiling, understreker hun.
Når MinMote spør om hennes beste tips for andre som vil fornye møbler, har hun masse gode råd å komme med.
– Mal noe som er stødig og av kvalitet. Det er ikke noe poeng i å putte masse tid og krefter i noe som faller fra hverandre om et år. Gjør også et godt grunnarbeid. Vask skikkelig, sand alltid ned litt og bruk riktig grunning.
Alt kan males
Det å være nøye, er ekspert Helje Beisland fra Fargerike helt enig at er veldig viktig for et godt resultat. Og litt fantasi! For ifølge eksperten er det nesten ingenting som ikke kan males.
– Man kan male alle møbler, men noen møbler krever spesielle malinger. De vanskeligste er nok plastmøbler og stoffmøbler.
Beisland er tydelig på at alle dårlige resultater starter med dårlig grunnarbeid. Det er tre feil folk flest gjør: Det vaskes ikke godt nok, grunnes ikke godt nok og vi lar ikke malingen herde lenge nok.
– Vask møbelet i alle kriker og kroker. Skru av alt som er løst. Puss ned ujevnheter og tørk vekk støv.
– Valg av maling er også viktig. Man vil bruke en maling som herder godt og som ikke «sitter fast» i buksen når man har sittet på en malt stol.
Male tremøbler
Videre forteller Beisland at dersom du skal male tremøbler, bør du grunne med heftgrunn og male med maling tilpasset tre og panel.
– Velg glansgrad etter hvor blanke flater du ønsker. Man trenger nok minst to strøk for å dekke godt på kanter, buer og bøyler.
– Møbler av tre der eventuelle seter kan avmonteres under maling, er nok lettest. Metall kan også males. Stoffmøbler er krevende på grunn av bevegelse. Vanlig maling er ofte for stivt for bevegelig stoff, da finnes det tekstilmalinger som kan brukes.
Beisland sier det ofte kan det bli fint resultat ved å beise eller olje også.
– Et spisestuebord i tre eller finer, kan få helt nytt uttrykk med en mørk beis eller olje.
Male metall
– Metall som er malt tidligere vaskes og mattslipes før man fjerner støv, forteller Beisland i Fargerike.
Deretter kan man grunne underlaget for sikkerhets skyld og overmale.
– Dersom det er bart metall, er det igjen viktig at det avfettes og man bruker en grunning som er egnet til denne typen metall før overmaling.
Trinn for trinn
Når du har valgt ut møblet som skal få en makeover er det bare å handle inn alt du trenger på forhånd, beskytte gulvet og ta på deg malegenseren. Så har du nymalt møbel på 1–2–3 (-4–5–6).
1. Vaske og beskytte
Skru løs alle løse deler slik at du kommer ordentlig til. Skru av knotter og grep om du maler skap. Husk å beskytte gulvet med papp eller dekkfilt. Om du har mulighet så legg møblet på et underlag så det kommer litt opp av gulvet.
– Dårlig grunnarbeid fører alltid til dårlig sluttresultat.
– Vask grundig! Du kan bruke «Absolutt husvask» eller Jotuns spesialvask eller eventuelt Jordans malingsklare våtservietter. De løser effektivt opp fett, forurensing, skitt, sot og smuss, informerer Beisland.
3. Pusse
– Hvis det er spesielt glatte og harde overflater, anbefaler vi superheft-grunning fra Jotun, som lukter litt og har lang tørketid, men som sikrer at malingen fester godt.
4. Støvtørke
Her er det kun en ting som gjelder ifølge eksperten.
– Husk å overholde tørketidene.
5. Grunne
– Ikke sluntre unna grunningen, det er også en nøkkel til suksess.
– Vi anbefaler heftgrunn, som er vanntynnet og tørker raskt. Den har lite lukt, og gir veldig god heft. Påføres med pensel eller rulle, og bruk gjerne fordriver for å få pene, glatte strøk. Ofte trengs to strøk for å dekke godt på alle flater og i profiler.
6. Male
– Malingen strykes på med pensel eller rulle, og jevnes ut med fordriver. Husk også å ikke ta for mye maling på penselen/rullen, for du vil ikke at det skal renne.
– Er det veldig varmt og tørt, kan man sette en bøtte med vann i rommet, for å få lengre åpentid på malingen. Da tørker ikke overflaten så fort og det er lettere å få strøket ut malingen jevnt.
7. Herde
– Pass på herdetiden. En maling til tre og panel vil være ferdig herdet i løpet av cirka tre uker. Før det kan det bli riper i overflaten hvis man ikke er forsiktig.