Slik lager du en deilig dagseng

NYT DAGEN: Gunn Wetrhus og mannen ønsket seg en lettstelt uteplass. Det har de klart å skape. FOTO: Privat

På fritiden skal man nyte, ikke yte, mener Gunn Wetrhus. Her er tipsene som lar deg gjøre det samme.

Maria Aarli-Grøndalen
Publisert:

Sommerbrisen kiler i håret på uteplassen til Gunn Wetrhus. Hun bor på idylliske Andøya i Kristiansand, og jobber til vanlig som avdelingsleder på en videregående skole. Men akkurat nå har hun ferie.

Den tilbringer hun med ektemann Hans-Olav Wetrhus, som er regiondirektør i Optimera. Paret er glade i å reise. Og da de tok over et eiendommen på Andøya for 6,5 år siden, ønsket de seg derfor en lettstelt hage og uteplass.

– Vi bestemte oss raskt for å mure opp en stor terrasse, og for å ha planter i potter med mulighet for selvvanning. Er vi borte et par uker, kommer vi ikke hjem til en overgrodd jungel. Og vi har robotplenklipper, sier hun.

INTERIØR

RASKE GREP TIL EN BEDRE UTEPLASS

Wetrhus dokumenterer små hverdagsglimt fra prosjektene sine på Instagram-profilen @LULLASHAGE, som dette av den hjemmesnekrede dagsengen:

ETTER MÅL: Gunn Wetrhus bestemte størrelsen på dagsengen og mannen snekret. Også bordet i bakgrunnen er laget av overskuddsmateriale. FOTO: Privat

– Sengen er laget av planker som var til overs fra husets kledning. Ryggen også. Den kan legges ned, eller settes i en lavere vinkel. Den er festet til overflaten av sengen med et hengselsett kjøpt hos en lokal jernvarehandel. Jeg kjøpte også hjul der. Madrassen er en overmadrass fra Ikea, forklarer hun.

RYGGEN: Denne hengselordningen av jern, gjør at ryggen på dagsengen kan settes i tre ulike stillinger. FOTO: Gunn Wetrhus

Dynetrekk kjøpt på salg hos Ikea passer perfekt i størrelse som trekk, og de er lette å skifte om det kommer flekker.

– Dagsengen er så enkelt konstruert, at vi ikke engang brukte tegninger. Hans-Olav er utdannet tømrer og snekrer alltid slike småprosjekter etter hodet, sier Wetrhus til MinMote.

INTERIØR

RESTER AV TERRASSE BLE KULT PEISBORD

Bordet på hjul, som ses lenger bak i bildet, er også laget av rester av husets kledning. Bordet ble til fordi paret hadde et overskuddsvindu, som de ikke orket drasse tilbake til butikken der de kjøpte det, for å bytte det i noe annet.

– Bordet er laget på samme prinsipp som dagsengen. Vinduet hviler på en list og jeg har skrudd på hjul, så det er lett å flytte.

Ordet «lett» er et ord Wetrhus synes smaker godt.

– Ja, det er den tredje eiendommen vi har, så denne gangen visste vi godt hvordan vi ville ha det. Stikkordene er lettstelte planter, sukkulenter, for eksempel. Og jeg har satt bambus i gamle oljefat som vi fant på eiendommen da vi kom hit. Jeg hev en sekk lecakuler i bunnen og satte bambusen i hagejord oppå, sier hun.

For lettstelt og mye betong, betyr ikke at uteplassen ikke oppleves som frodig. Det betyr bare at Wetrhus har plantet smart i potter. Hun slipper å bruke så mye tid på å luke, men får likevel grønn glede.

– Sukkulentene dør hvis de får for mye stell. Og bambusen setter jeg hageslangen i, og teller til 30 hver dag. Er vi bortreist, setter jeg brusflasker med vann i opp ned i de plantene som trenger vann, sier hun.

Få med deg: SÅ MYE KOSTER SVØMMEBASSENG I HAGEN

Publisert: