Slik lager du en gallerivegg på 1–2–3

Gallerivegg: Den danske influenseren Louise, bedre kjent som Mor til MerNee, har brukt galleriveggen som et blikkfang i stuen.

Interiørarkitektens beste tips for en Instagram-vennlig stuevegg.

Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

En gallerivegg er et nydelig blikkfang i hjemmet som ikke trenger å koste så altfor mye penger eller arbeid.

Men det krever at du planlegger godt før du begynner, ifølge interiørarkitekt Tænnaz Hadian.

EKSPERT: Tænnaz Hadian deler sine beste råd for å få en flott gallerivegg hjemme.

Slipp kreativiteten løs

Det første du må gjøre er å finne ut hva slag uttrykk du vil ha på veggen. Det kan være lurt å finne inspirasjon på Instagram og Pinterest. Vil du ha en eklektisk stil så kan du finne forskjellige rammer på loppemarked og bruktbutikker til en billig penge. Er det bildene i rammene som mangler kan du fint blande familiebilder, prints og magasinforsider.

Det er det som er så fint med gallerivegger, det er bare kreativiteten som setter grenser. Du kan ha tre bilder på rekke eller 100 «hulter til bulter», alt ettersom hva som får interiørhjertet ditt til å banke litt ekstra.

1. Velg lokasjon

Velg en vegg med god nok plass til galleriveggen du vil ha. Det gjør ingenting om det allerede er noe på veggen, ifølge interiørarkitekt Tænnaz Hadian.

– Ikke vær redd dersom lamper, planter eller andre pyntegjenstander overlapper kunsten. Det kan bare bli fint.

2. Velg stil

Det er lurt å velge hva slags uttrykk du vil ha ganske tidlig. Om du har en mer eklektisk stil kan du blande farger og materialer. Om du har en «clean» stil derimot kan det være lurt å holde seg til en farge.

– Si at du har mye treverk, da kan det være fint med rammer i tre. Har du mye detaljer i sort eller gull er det fint med rammer i samme farge. Min anbefaling er å matche miljøet man bor i, sier interiørarkitekten.

Tykkelsen på rammen er også noe du bør tenke på. Her er det enklere å blande og det gir litt dybde forskjell. Men ha i mente at de tykkere rammene vil utpeke seg, og det kan være best å bruke det blikkfanget bevist.

3. Velg konstellasjon

Hadian sitt beste tips er å teste litt før du setter spikeren i veggen.

– Den største feilen mange gjør er å henge bilder altfor høyt og for langt fra hverandre, så her anbefaler jeg å legge oppsettet på gulvet før det henges på veggen. Start med et stort bilde på midten og prøv deg ut fra det, bland gjerne store og små bilder.

Eventuelt kan du tape opp ark på veggen i riktig størrelse for å få enn forsmak på hvordan det vil se ut, et tredje alternativ er å bruke maskeringstape om du har det liggende. Det er langt enklere å rive ned tapebiter enn å sparkle fordi du angrer på plasseringen.

A post shared by Sofia Arjomandi (@sofiaarjomandi)

Vipps – så har du en gallerivegg

Når du har funnet ut hvordan du vil ha det så er det bare å begynne å henge opp på veggen. Er du litt var for å lage hull i veggen så finnes det mange alternativ. Du kan kjøpe borrelåstape fra Command eller kroker fra Tesa, begge skal tåle et par kilo og skal ikke etterlate merker på veggen.

Publisert:

Finn mer innhold om: