Slik gjorde pandemien oss mer kreative

PANDEMI-KUNSTNER: For Ane Gyllstrøm ga pandemien mer tid til kreativitet. Det er hun ikke alene om.
PANDEMI-KUNSTNER: For Ane Gyllstrøm ga pandemien mer tid til kreativitet. Det er hun ikke alene om.Privat

I krise kan nye ideer blomstre. Det har det siste året bevist.

Kan vi si det kom som lyn fra klar himmel? Mars 2020, da det vi kjente som en normal hverdag ble snudd på hodet. Tiden hvor vi pleier å se frem til vår og hvor vi blir mer sosiale etter et langt og mørkt vinterhalvår.

Men slik ble det ikke. Istedenfor ble vi nødt til å isolere oss. En vanlig arbeidsdag ble til hjemmekontor og vårens første utepils ble byttet ut med vin på Zoom.

De kulturelle opplevelsene ble digitale. Forfattere hadde opplesning og artister konserter med direktesendinger på sosiale medier, og operaen og teater måtte spille inn forestillingene sine. Men det var ikke bare kulturelle opplevelser vi måtte gi slipp på. Selv noe så hverdagslig som en klem ble noe vi måtte trekke oss unna. Å holde avstand ble det samme som å vise omsorg. I en periode som dette, som ikke bare skulle vare noen uker, men som fortsatt delvis står på over ett år senere, vil man gjerne tenke skal dra all motivasjon og kreativitet ut av oss.

Men til tross for alt dette har vi ikke det siste året måtte scrolle lenge på Instagram før vi kommer over én eller flere personer som har satt i gang med kreative prosjekter. Våren 2020 var noe av det mest trendy vi kunne gjøre å designe om på speil og møbler ved hjelp av byggskum. Og kreativiteten stoppet ikke der. Videre fant vi frem puslespillet, strikkepinnene, lerret og pensel, perler og leire, for å nevne noe.

– Nøden lærer naken kvinne å spinne

Hilde Østby er forfatter av boken «Kreativitet, Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden». Hun forteller til MinMote at hun forstår man kan tenke at en pandemi vil gjøre oss langt mindre kreative, men at det faktisk kan ha motsatt effekt på oss.

– Jeg pleier å si at nøden lærer naken kvinne å spinne, men hva spinner hun? Kreativiteten trenger gode kår for at vi skal våge å tenke rart og lage gode ideer som er langsiktige, ikke bare løser et problem her og nå. Mange har vært bekymret for fremtiden under corona, og da er det ikke sikkert vi kommer på de beste ideene. Samtidig vil kriser være med på å tvinge frem nye ideer. Det er dobbelt. De som ikke blir for stresset av corona, vil kunne se ting fra en ny vinkel, og bli mer kreative enn før, sier Østby.

Hilde Østby forteller at pandemien har gjort folk mer kreative.
Hilde Østby forteller at pandemien har gjort folk mer kreative.Ihne Pedersen/Kagge forlag

Men hva gjør vi når den trygge hverdagen plutselig blir utrygg og vi må isolere oss fra venner, og ikke lenger får den nærheten og berøringen vi tidligere har sett på som en selvfølge? Kan det virkelig ha seg at noe så negativt som en pandemi, kan få frem noe så positivt som kreativitet?

– Det roer oss ned å pille og kose med hverandre, det er en rest fra da vi var aper. Aper bruker hele ti prosent av sin våkne tid på å kose og pille på hverandre, og forskning viser at også vi trenger det. Nervesystemet vårt er laget sånn. Derfor føles strikking og å pusle puslespill så bra. Og skogsturer, som folk har drevet med, er veldig godt for den kreative hjernen. Mens man rusler en tur i skogen kan tankene vandre i det hjerneforskere kaller DMN, dagdrømmermodus. Her hopper du fra assosiasjon til assosiasjon og får de ekstra gode ideene, sier hun og fortsetter:

– Se for eksempel på strikketrenden vi ser. Strikking er en beroligende aktivitet og den kreative hjernen liker å finne og lage mønstre og løse små og store problemer, og når vi strikker så er det ikke så farlig om vi gjør feil, for da kan vi bare rekke det opp igjen. Det å tåle å gjøre feil er en viktig del av det kreative arbeidet, for hvis du har fasit oppdager du jo ikke noe nytt. Det beroligende ved å strikke og pille med garnet gir deg også muligheten til å dagdrømme, samtidig som du strikker. Eller du kan prøve yoga, for det roer vi ned hjernesystemet og du kan dagdrømme fritt.

Den samme beroligende effekten får vi for eksempel med puslespill, som også har blitt en favorittaktivitet hos folk under pandemien. Vi følger et mønster og lager noe av det, samtidig som vi får orden og helhet. Det samme kan forklare gleden mange har funnet i å sy sine egne klær, perle, lage ting av leire, bake eller male. Og ja, la oss ikke glemme popkorn-møblene av byggskum, som mange har laget etter inspirasjon fra den svenske møbeldesigneren Gustaf Westman.

Østby legger også til at noe av det grunnleggende med kreativt arbeid er at vi forteller historier som vi igjen kan dele med andre. Men muligheten til å snakke om prosjekter og ideer ved kaffemaskinen på jobb, på kulturarrangementer eller ute i sosiale sammenkomster ble også tatt fra oss med pandemien. Her kan muligheten til å dele på Instagram og andre sosiale medier vært redningen.

Det kreative mennesket

Har du selv sagt eller hørt andre si at de ikke er noe kreativ av seg? Kanskje tenk at kreativitet er forbeholdt mennesker i kreative bransjer, som jobber med for eksempel mat, drikke, kunst, musikk eller design? Eller kanskje du ser for deg kreativitet som forfatteren Ernst Hemingway, i en mørk bar med røyk, alkohol og skrivingen? Tro om igjen. Vi er nemlig alle kreative, det gjelder bare å la kreativiteten i oss slippe frem.

– Alle mennesker er kreative. Problemet er at vi stopper oss selv. Når vi er veldig konsentrert på ytre stimuli og underholdning, for eksempel når vi ser på smarttelefonene våre, så skrur hjernen vår av de rare tankesprangene, sier Østby.

Hun har en klar oppfordring til folk som vil slippe kreativiteten løs:

– Slå av Netflix og tål å sitte alene med de kreative tankene.

Noe annet som kan være en trussel for det kreative mennesket i oss, er tanken på at vi alltid må være så kule, flinke og levere resultater.

– Dette sperrer for kreativiteten i oss. Vi er jo ofte redd for hva andre syns om oss om vi gjør noe radikalt, det er helt naturlig, vi er flokkdyr, tross alt. Tål å gjøre feil, og bry deg litt mindre!

Har du noen gang opplevd at du blir mer kreativ når du skal til å legge deg? Grunnen til dette er nettopp fordi du da er sliten og endelig slapper av. Når vi slipper den indre kritikeren i oss, vil de gode ideene slippe til.

Østby understreker at stress eller at du blir for resultatorientert er den største trusselen for kreativiteten. Om man tenker for mye på hvordan resultatet skal bli, vil vi stenge muligheten for de rare assosiasjonene.

– All forskning tyder på at kreativitet gjør oss lykkelige, og da er ikke resultatet så viktig.

– Som en slags terapi

At det er mange som har klart å slippe dagdrømmeren i oss fri under pandemien, har sosiale medier vist oss. Influencer Ane Gyllstrøm har gjennom Instagram vist flere av sine kreative sider. Til MinMote forteller hun at å være kreativ under pandemien, har betydd at hun kan sette livet litt på pause og forsvinne inn i en boble som gir henne ro og glede.

– Det har på en måte fungert som en slags terapi. Når tankene tar litt overhånd eller jeg har følt litt på rastløshet, så har jeg alltid kreativiteten.

Ane Gyllstrøm

Hun tror årsaken til at hun har klart å få frem de kreative sidene under pandemien, skyldes bedre tid. Dette bekreftet nettopp hva Østby fortalte om at det kreative kommer frem i oss når vi slapper av. 

– Livet mitt går som regel i hundre, men nå har jeg fått muligheten til å sette meg ned og bruke den kreative delen av hodet igjen. Jeg føler den har ligget litt i dvale de siste årene. Jeg tror også vi har blitt tvunget til å tenke litt annerledes og nytt. Misforstå meg rett, jeg er like vei av pandemien som alle andre, men jeg prøver som regel å finne noe positivt ved de situasjonene jeg havner i.

Siden landet stengte ned, har Gyllstrøm holdt på med en rekke kreative prosjekter. Hun har blant annet startet opp @grlshred, som er et inkluderende og åpent kollektiv for jenter som ønsker å være ute å stå på brett, uavhengig om det er på vann, betong eller snø.

– Dette har vært hjertesaken min gjennom hele corona. Annet enn det så har jeg en vegg hjemme som jeg maler på fra tid til annen, samtidig som jeg spesiallager skateboard og den slags, sier hun og understreker: 

– Men det mest kreative prosjektet hittil er vel kanskje meg selv. Du vet, finne ut av hva jeg liker, hva som gjør meg glad og sånn. Ta meg selv seriøst.

Til andre som vil få frem sine kreative sider anbefaler hun å gå ut av komfortsonen sin, gå turer og se etter inspirasjon i alt vi ser eller opplever.

– Helt dagligdagse greier. Det finnes heldigvis ingen oppskrift på hvordan man kan være kreativ. Jeg går ofte rundt i byen eller sitter på trikken med propper i ørene uten musikk. Da tenker jeg bare over det jeg ser, går inn i meg selv og skriver ned tanker med en gang jeg får de. Disse tankene er som regel sprø, absurde og henger ikke alltid på greip, men sånn er vel livet uansett – så det er jo bare fint tenker jeg.

Overskudd og energi til det kreative

Også Art Director ved PR-byrået The Arch, Oda Victoria Kinnerød, har latt kreativiteten slippe løs under pandemien – og dokumentert det på sosiale medier. Som Ane Gyllstrøm, forteller også Kinnerød at kreative prosjekter har vært som en slags terapi, som hun tror mange har trengt denne perioden.

– Jeg tror det å bryte rutiner gjør at du skaper rom for noe annet. Mange har nå hatt overskudd og energi til å gjøre noe ekstra og det synes jeg er positivt. Uansett om du gjør noe kreative eller ikke, så tror jeg alle har hatt et ønske om å fokusere på noe helt annet enn corona, så behovet har nok dukket opp for mange, forteller Kinnerød. 

For henne har kreative prosjekter betydd veldig mye under pandemien, da hun har kjent et ekstra behov for å skape noe positivt i tiden vi lever i.

– Det kreative for meg er på en måte å jobbe gjennom ting og samtidig ha fokus på noe helt annet. Kreative prosjekter har også vært en måte å planlegge noe konkret og gjøre noe med mine nærmeste. 

Kinnerød har holdt på med flere prosjekter under pandemien, både alene og i selskap med andre. 

– Jeg har gjort alt fra maling, brodering, blomsterdekorasjon, tvinne lys, pusse opp Ikea-skap og lage armbånd. Det jeg har gjort mest av er strikking og jeg har endelig laget oppskriften på den perfekte luen som jeg lenge har sett etter. Nå har jeg strikket den i alle verdens farger og mange av venninnene mine har satt seg på venteliste, så nå har jeg gaver til alle fremtidige bursdager.

Inspirasjonen til prosjektene har Kinnerød funnet på plattformer som Pinterest og Instagram, i tillegg til hos venner.

– Vennene mine er en evig inspirasjonskilde. I tillegg følger jeg mye med på The Art Collective Oslo på Instagram. De er veldig inspirerende!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?