MinInteriørstil: Ung fet leilighet

ROSA SOFA: Sander Gjervik har malt hele leiligheten i varme farger.
ROSA SOFA: Sander Gjervik har malt hele leiligheten i varme farger. Privat

Sander Gjervik (21) elsker rosa, og ville aldri hatt en grå sofa i hus.

Sander Gjervik bor i en fargerik leilighet på Askøy utenfor Bergen. Han jobber som helsefagarbeider på barne- og ungdomssykehuset i Bergen.

– Jeg er en ung kis med en gammel sjel. Jobben min er stor kontrast til den kreative delen av meg, men et sted og et arbeid hvor jeg får brukt den omsorgsfulle delen av meg.

Privat

21-åringen har elsket å innrede så lenge han kan huske, og deler også fra interessen på Instagram-kontoen @ungfetleilighet.

– På barneskolen lekte jeg med dukker, det kjekkeste jeg visste var jo å innrede dukkehuset, selv om det var kjekt å leke med dukkene også. Jeg ville alltid ommøblere, finne nye løsninger, mikse og trikse – noe jeg fremdeles gjør den dag i dag. Ommøblerer, dekorerer, mikser og trikser. Om og om igjen, alltid noe nytt eller en ny måte å style på.

– Leiligheten jeg bor i i dag kjøpte jeg sommeren i fjor. Jeg har faktisk bodd i leiligheten under, med identisk planløsning for åtte år siden. Så da jeg overtok denne leiligheten, min første selveide leilighet, følte jeg at jeg kom hjem, hjem igjen til det kjente. Jeg er så heldig å ha gode venner som naboer, noe som virkelig øker trivselen og hjemmefølelsen.

Privat

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?

– Vanskelig spørsmål. Jeg kjøper interiør på magefølelse. Jeg har ikke en plan eller et tiltenkt sted til det jeg kjøper. Jeg kjøper det jeg liker, og så finner eller lager jeg plass til det når det kommer hjem. Men, jeg liker ting som er annerledes. Ting som skiller seg ut. Jeg skal ikke legge skjul på at kvalitet og design er viktig for meg. Jeg kjøper det jeg liker, det kan være en vase på Nille, eller en lampe på Eske interiør. Det viktigste for meg er at kvalitetene er på plass.

– Hva er ditt favorittrom, og hvorfor?

– Det må være stuen og spisestuen. Dette rommet har et fantastisk dagslys som gir en helt vill atmosfære. Det var noe av det som overrasket meg mest, da jeg ikke hadde sett leiligheten selv før jeg kjøpte den. Lysforhold er virkelig blitt en kvalitet jeg setter stor pris på, og som er viktig for meg.

Privat
Privat

– Hva er ditt beste kjøp til hjemmet?

– Det må være spisebordet mitt i brun marmor med massive, mørke eikebein. Spisebordet er smykket i leiligheten. Spisebordet er hjertet. Her finner alle gode samtaler, måltider og selskap sted. Det er plass til fire, det er plass til seks, det er til og med plass til åtte stk. Jeg er så fornøyd med et rundt spisebord, det er så sosialt og gir så mye til rommet. Kravet mitt til en fremtidig bolig er å kunne ta dette med meg, da det virkelig er et møbel jeg beundrer og håper jeg kan ha i mange tiår frem i tid!

Privat

– Hvilke prinsipper tenker du på når du innreder?

– Jeg er ikke så god på prinsipper, men det som er viktig for meg er at hjemmet mitt skal innredes etter mine behov, etter behovene til de som bor i hjemmet. For eksempel; akkurat nå har ikke jeg behov for TV i stuen min, så jeg har kun TV på soverommet. Jeg har også en liten sofa, fordi jeg ønsker å ha plass til å danse på gulvet når jeg har venner på besøk, ikke minst fordi jeg ønsker å ha plass til å dra ut spisebordet når jeg får større besøk. Jeg er ikke glad i klaustrofobiske følelser i et hjem, jeg liker det romslig og luftig.

– Jeg ønsker at hjemmet mitt skal føles åpent, inkluderende og ha en god atmosfære. Det er viktig for meg at gjester, venner og familie skal føle seg velkomne og ha det fint her hjemme.

Privat

– Har du ofte behov av å pusse opp eller gjøre om?

– Ja, noe annet ville vært å lyve. Jeg har så masse tanker og så mange ideer. Jeg er også «fryktelig» impulsiv og handlekraftig. Derfor blir det nok å flytte et par ganger til, pusse opp et par boliger til, så får vi se hva som skjer. Jeg vil ikke bestemme meg for noe, for jeg vet at jeg endrer mening fort. Men, én ting er sikkert: Jeg har en gründerdrøm!

Privat

– Har du gjort noen interiørtabber du ser tilbake på?

– Ja, absolutt. Jeg bestilte møbler og innredet leiligheten i hodet før jeg overtok. Jeg bodde meg ikke inn. Det skulle jeg ønske jeg gjorde, da hadde jeg spart meg for bomkjøp – og noen kroner. Men, bedre å angre på noe en har gjort, enn noe en ikke har gjort!

Privat

– Hva er dine beste innredningstips?

– Speil og lamper! Jeg elsker speil og lamper. De gir en annen dybde til rommet, og reflekterer lys. Heller ti små lamper, enn kun spotter i hele taket. Alle lamper gir forskjellig lys. Jeg er jo en estetiker, men har også et snev av praktiske kriterier i meg. En dimmer til taklyset er virkelig et «must have», gjerne dimmefunksjon til bordlampene også. Da blir belysninger mer allsidig, og en kan virkelig kose seg på kvelden med avslappende musikk og dempet belysning.

– Det jeg liker med speil er at de kommer i alle slags former og farger. Selv har jeg et bredt utvalg, alt fra rundt, usymmetrisk, rektangulært, med messingramme og uten. Når det kommer til speil så planlegger jeg faktisk hvor de skal henge. For da får jeg hele potensialet ut av romfølelsen, og estetikken til speilet omfavner rommet. Gangen min har for eksempel et speil med messingramme på 100x150 cm på endeveggen. Dette gir en helt enorm romfølelse i et så lite rom. Gangen ble dobbelt så stor, og er ikke minst er det veldig praktisk da en kan se seg i speilet før turen bærer ut.

Privat

– Hva er dine beste tips til oppussing?

– Mal selv, det klarer du. Ikke minst, mal taket i en farge! Taket er en forsømt overflate som virkelig fortjener mer kjærlighet og oppmerksomhet. Taket syns jeg er den viktigste overflaten i hjemmet etter gulvet, da det er en av de største. Mal taket i samme farge som veggfargen hvis du syns det er skummelt med en annen farge. Det gir en helt annen opplevelse av rommet. Jeg opplever det som en mer harmonisk og luftig atmosfære. Ingen forstyrrelser eller avbrytelser.

– Apropos forstyrrelser, så vil jeg anbefale å lakkere stikkontakter og lysbrytere i en farge like veggfargen. Stikkontakter og lysbrytere stjeler oppmerksomheten til veggfargen, etter min mening. Vi vil ikke gi de noe oppmerksomhet, de vil jeg helst ikke se. Anbefaler å lese seg opp og lakkere etter boken, for at de skal tåle slitasje. Jeg er glad i et sømløst uttrykk, vi vil fremheve det fine, og usynliggjøre det som ikke fortjener oppmerksomhet.

– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?

– Det må være den lille bærbare Panthella-bordlampen min fra Louis Poulsen i fargen lyserosa. Den er rett og slett nydelig, og ikke minst så kjekk å bruke steder hvor du trenger litt ekstra lys eller stemning. Den kan dimmes i tre forskjellige lys styrker, det gjør det jo bare enda bedre, kjempepraktisk! Også er det jo tross alt en ikonisk lampe, som det er vanskelig å bli lei av. Designet er nydelig!

– Er det noen egne løsninger du er ekstra fornøyd med?

– Jeg er veldig glad i kule-kronen jeg lagde sammen med min far, som henger over spisebordet. Jeg ble inspirert av glasskunstner Sigrid Rostad i galleriet hennes. Jeg hadde fundert en stund på hva jeg skulle ha over bordet, da det ikke var lyspunkt. Da kunne ikke denne anretningen passe bedre!

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Mitt beste second hand-kjøp må være mine fire rosa Panton-stoler fra Vitra som jeg kjøpte av en super hyggelig dame for bare 1/3 av prisen. De var til og med kun brukt i noen måneder. Veldig glad i å kunne kjøpe brukt!

– Har du noen gode sparetips til innredning?

– Nei, jeg sparer ikke. Jeg er virkelig en impulskjøper, hehe. Selvfølgelig så må jeg av og til spare, men det er sjeldent jeg gjør det, altså. Jeg har et forbedringspotensial der. Tar gjerne imot tips selv.

– Er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?

– Jeg har bevisst lagt ekstra penger i kvalitet i møblene og lampene mine. Fordi jeg ønsker møbler med lang levetid. Jeg er ikke noe fan av møbler som ikke tåler slitasje. Det er virkelig en dårlig trend blant møbelgigantene som jeg sterkt misliker. Jeg er heller ikke glad i look alikes. Som regel er også en look alikene ikke så fine uansett, ikke i mine øyne. Så jeg har lært av mine feil, og kjøper kvalitet fremfor kvantitet.

– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?

– Jeg sjekker alltid Finn.no og Tise før jeg kjøper møbler eller pynt nytt. Hvis jeg kan få samme vare, spare penger og miljø er jeg ikke i tvil om valget. Det er også derfor jeg liker å kjøpe kvalitet, for da kan jeg selge møbelet videre uten dårlig samvittighet. Jeg er ikke glad i møbler som er lite bærekraftig. I så fall vil jeg kjøpe dem brukt.

– Hva kommer aldri inn i ditt hjem?

– Jeg liker ikke å si aldri, men hvis jeg skal si noe, så må det være en lysegrå sofa. Det er faktisk uaktuelt.

– Hvorfor har du så sansen for rosa toner og varme farger?

– Jeg har alltid elsket det lune, varme og trivelige. Det er ikke et bevisst valg, men et valg tatt av underbevisstheten og magefølelsen min når jeg handler interiør. Siden jeg var liten, har jeg alltid ønsket meg en rosa stue. En rosa sofa, men ikke turt. Nå har jeg jo blitt bitt av basillen, fryktløs og helt sinnssyk. Jeg er ikke redd for å gjøre utradisjonelle valg. Jeg er mer redd for en kjedelig stue, et kjedelig hjem!

– Men, det skal sies. Jeg begynner å bli mer og mer glad i fargen blå. Tidligere har jeg hatt et anstrengt forhold til den fargen, da jeg har synes den er så kald og ukoselig. Nå, tvert imot. Jeg syns den gir et friskt pust, så lenge den brukes riktig, og er i riktig nyanse. Jeg er blant annet blitt veldig glad i fargen koboltblå, og tror den blir å se mer av hjemme hos i tiden fremover, eller i neste oppussingsprosjekt.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?