Hjemme hos: Tidstypisk–Camilla

INNREDER MED VINTAGE: Camilla Harbu Bielecki har sansen for vakre, gamle vaser i keramikk. Ofte er de signert en norsk aktør, som denne fra Elle keramikk. Spisebordet i eik heter Form og er designet av Torbjørn Afdal for Bruksbo. Audun har pusset og gjort i stand slik at det kan vare i mange år fremover. Camillas kjole er selvfølgelig også vintage, et funn av en 30-tallskjole.

I atriumhuset er vintageinnredning en selvfølge. Nå håper hun at oppussingsmanien i norske hjem skal gå over.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I et atriumhus på Ammerud bor Camilla, mannen Audun og ikke minst tre katter. Faktisk var det katten Valdemar Camilla og mannen hadde i tankene da de kjøpte huset.

Egentlig drømte de om et sveitserhus med eplehage eller et 30-talls funkishus, men da de kom inn atriumhuset og den lukkede hagen var de solgt.

– Vi forsto det da vi kom inn døren. Det er her vi skal bo!

Syv år senere har to katter til flyttet inn, og atriumhuset har blitt et hjem. Her har Camilla innredet huset, som er bygget i 1966, med det som er hennes store hobby og levebrød: vintage.

– Montana-hyllen kjøpte vi ny for ti år siden. Men det tror jeg er det nyeste som er her inne, sier Camilla Harbu Bielecki.

WOW-FAKTOR: Med ulike vintagemøbler har Camilla Harbu Bielecki innredet en stue som oser av personlig stil.
LAGER STILLEBEN: Ulike utstillinger som dette er med på å gi særpreg.

Til daglig driver hun vintagebutikken Tidstypisk både som fysisk butikk på Sinsen, og via Instagram hvor det hele startet. Vintagekunnskapen har også blitt til boken «Tidstypisk, ting som tåler tidens tann».

Det med at tingene skal tåle levd liv er en noe som er viktig for Camilla i innredningen. Etter at paret flyttet inn i huset har malerkostene fått svingt seg. Men de store prosjektene med oppussing har uteblitt.

– Jeg tror og håper at oppussingsmanien skal gå over, sier hun.

– Jeg syns nesten det er litt trist at når man flytter et sted er det første spørsmålet man får hva man skal gjøre. Dette er ikke mitt drømmekjøkken, men det fungerer helt fint. Derfor føles det også feil å bytte det ut, bare fordi jeg kunne tenke meg at det så annerledes ut.

Camilla og Audun reiser ofte på innkjøpsturer rundt om i landet, hvor hun kjøper ting for videresalg til butikken.

– Når man er fornøyd og har samlet over mange år, får man heller ikke behov for å bytte ut ting.

Noen av veggene har blitt glatte, og pusset opp etter at behov og tidens tann har gjort sitt.

– Jeg syntes strietapeten var helt forferdelig da vi flyttet inn, men nå har jeg vendt meg til den og syns den er fin.

HARMONI: Til tross for at mange ting står fremme har Camilla skapt harmoni i innredningen.
HVORFOR BYTTE, NÅR MAN KAN PYNTE? Camilla er forkjemper for å ikke pusse opp bare for å gjøre det. Kjøkkenet er funksjonelt, derfor vil hun ikke pusse det opp.

Stuen er innredet med safarimøbler designet av Arne Norell, og sofaen som er en sjelden modell designet av Fredrik Kayser, er enda et bruktfunn Camilla har gjort på Finn.no. Da et av de titalls autosøkene hun har gående sa «pling», tok det ikke mange minutter før salget var i boks og transporten planlagt fra Vestlandet. På gulvet ligger et shaggy og trendy teppe fra Layered, som hun fant brukt på Finn. Over stuebordet henger en lampe med lilla frynser fra Hans-Agne Jakobsson.

SAFARI OG GLAM: Ved å blande ulike stiler har Camilla skapt et unikt uttrykk. Det vakre gulvet er prikken under (!) i-en. Parketten fikk de slipt ned og hvitoljet da de flyttet inn. - Det var nokså nylagt da vi flyttet inn, men veldig mørk og rød i fargen. Det er mer miljøvennlig å slipe enn å skifte til ny parkett, sier Camilla.

– Den kostet 60 kroner! Da jeg fant den ble jeg så glad, sier Harbu Bielecki.

Den tre meter lange klassiske, norske benken Krobo er fylt av vakre vaser. Kunsten på veggene er kjøpt på loppemarked, på Fretex eller til og med funnet på gjenvinningsstasjoner.

Et gjennomgående tema i pynten er katter. De er både på bilder, som små skulpturer og lamper. Den store kattelampen er en av Camillas store favoritter, og et ekte blikkfang i rommet. Den har hun fraktet hjem fra et marked i London.

Det som for alvor vekket vintageinteressen var to små elefanter i tre som ble kjøpt for småpenger på en vintagebutikk. Da Camilla gikk på barneskolen pyntet hun opp skolepulten sin med dem. Siden den gang har hun utdannet seg innen journalistikk, og jobbet som både journalist og redaktør innenfor mote og interiør. Men det er barndomsdrømmen om vintage som får hjertet til å banke ekstra hardt.

VINTAGESKATTER: Camilla er også lidenskapelig opptatt av vintageklær. Den rosa kjolen i midten er fra Balmain, mens den blomstrete kjolen er fra Chanel. Sistnevnte ble kjøpt på et skoleloppemarked for 1000 kroner. En hver skattejegers drøm!
VINTAGEDRØM: Camilla har en forkjærlighet for kjoler fra Laura Ashley. Her står hun utenfor et påbygget inngangsparti

Gjennom mange år med stor vintageinteresse har hun også samlet flere designklassikere, både norske og skandinaviske. I den lille ekstra-stuen er stolen Ekstrem av Terje Ekstrøm for Varier er kattenes favorittmøbel, og en sofa fra LK Hjelle i blomstermønster det store blikkfanget.

BLIKKFANG: Sofaen fra LK Hjelle er et av Camillas favorittmøbler. Hun råder til å ikke være redd for å ha elementer med mye mønster i innredningen.
VINTAGESKATTER: En gammel skoleplansje sammen med en sopplampe fra Randsfjord glass, og selvfølgelig en liten katt.

Camilla liker å tenke at hun ikke lar trender styrer innredningsvalgene, men innrømmer at hun som alle andre nok lar seg påvirke av de usynlige tendensene.

– Nå kommer 80- og 90-tallet tilbake som ganske hot. Det fine er at tiårene og trendene jo er inspirert av hverandre, og derfor inspireres jeg av trendene for å finne originalene.

DET SOM STARTET ALT: da hun var 12 år gammel startet disse to små elefantene Camillas store interesse for gamle ting.
VINTAGE-EKSPERT: Camilla Harbu Bielecki driver sin egen vintagebutikk.
WOW-FAKTOR: Denne lampen fra Hans Kögl har Camilla selvfølgelig kjøpt vintage. – Ved å sette sammen jeg liker får innredningen en rød tråd.

Hun innreder etter magefølelsen, og setter gjerne opp ulike stilleben rundt om i rommet.

– Mange spør hvordan jeg får til at det ikke ser rotete ut. Jeg setter ting jeg syns er vakre sammen, og da blir resultatet også noe jeg liker. Om man skal handle vintage bør man først handle med hjertet, sier hun og legger til.

– Det med en ting inn, en ting ut, funker ikke for meg. Så lenge tingene gir deg glede er jeg ikke så opptatt av at man må eie lite.

ATRIUMHUS: Camilla og mannen Audun falt for atriumhuset på Ammerud. Husene er bygget slik at hagene blir et atrium - et mekka for kattene!
MIKS OG MATCH: På soverommet er denne hyggelige kroken et av blikkfangene. Vesken fra Dior ble kjøpt for fem kroner, og er blitt en del av innredningen.
FAVORITTSERVISET: Koppene med navnet Koka Blå fra Rørstrand er Camillas hverdagsfavoritt på sommerstid. Om vinteren byttes det ut med Koka Brun. Tekannen er fra serien Blå Eld, og er designet av Hertha Bengtson.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: