MinInteriørstil: Linn-Heidi Halvorsen
Arkitekten Linn-Heidi Halvorsens (35) beste råd til oppussing og innredning er å tørre og ta valg for seg selv.
I denne spalten stiller vi personer med unike og inspirerende hjem spørsmål om stil, innredning og gode interiørtips.
Halvorsen bor i et rekkehus på Risløkka i Oslo med samboeren Martin, de to barna deres og katten Balthazar. Rekkehuset kjøpte de i fjor og har pusset opp mesteparten selv. Hun deler sin lidenskap for bærekraftig interiør på Instagram-kontoen @marmorogballonger.
– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?
– Den er en kombinasjon av samboeren min sin minimalistiske stil og min litt mer maksimalistiske stil. Da vi pusset opp huset så la vi en plan om å ha rene, naturlige materialer som base og ta gjennomtenkte valg på hva vi faktisk tok inn i huset. Vi har en slags minimalistisk stil med mye treverk på de store flatene, blandet med gamle bruktskatter og arvegods – i tillegg til alle plantene våre!
– Hva er ditt favorittrom, og hvorfor?
– Det må være stua, som er den store møteplassen i huset. Stua har tre store vinduer rett ut mot hagen som gir et deilig lys gjennom dagen, med utsikt mot trærne. Den minimalistiske stilen skaper mye rom for fleksibilitet og gjør at det er lett å få rommet til å gå fra en lekeplass, til spiseplass, til TV-plass, til dansegulv og skravlested for venner. Det er viktig for meg at hjemmet vårt er et levende sted, og ikke blir for statisk i bruken.
Les også: Kathrine renoverte drømmevillaen
– Hva er ditt beste kjøp til hjemmet?
– Pianoet vårt! Jeg kan dessverre ikke spille selv, men jeg møtte heldigvis en mann som kan! Med dette fikk jeg endelig unnskyldningen min til å få et stort husinstrument. Det er et skikkelig samlende møbel, og barna utforsker det litt sånn tilfeldig i hverdagen- som jeg syns er skikkelig hyggelig. En dag så lærer forhåpentligvis jeg også meg å spille på det. I tillegg er det et veldig bra sted å putte planter og annet interiørstæsj.
– Hva inspireres du av?
– Jeg lar meg inspirere av mennesker og steder jeg besøker. Byen er en stor inspirasjon i seg selv, jeg kan ofte få en tanke om hvordan jeg vil ha det hjemme når jeg for eksempel er på et spisested jeg ikke har vært på før. Men mest av alt syns jeg det er spennende å se hvordan andre folk har det hjemme hos seg. Det er vel en av grunnene til at jeg liker Instagram så godt- det er som mitt eget lille kikkhull inn til hjem over hele verden.
Sjekk Carolines moderne hjem
– Har du ofte behov av å pusse opp eller gjøre om?
– Når man kjøper et gammelt hus så blir man vel aldri helt ferdig med oppussing, hehe. Nei da, men hovedmålet vårt er å jo å pusse opp for å ikke måtte gjøre om på ting senere. Vi forsøker å lage løsninger som skal holde et langt liv. Det tror jeg er veldig viktig for å både kunne trives i hjemmet, og også veldig viktig i et bærekraftsperspektiv. Folk må heller tenke på de neste 50 årene når de tar valg under oppussing, enn de neste fem eller for neste gang det skal selges.
– Har du gjort noen interiørtabber du ser tilbake på?
– For noen år siden kjøpte jeg en fantastisk sofa på et utstillingssalg, det er det dyreste møbelet jeg har kjøpt til dags dato, men den var trukket i et knallrødt stoff og helt umulig å innrede med! Veldig typisk at den så helt smashing ut i utstillingen i butikken, og bare ikke ble helt det samme når den flyttet inn sammen med resten av tingene våre. Vi brukte den i noen år, men nå er den bare på vent i kjellerstua. Det er fortsatt et skikkelig bra møbel, men jeg får den fortsatt ikke helt til å sitte, trist men sant!
Interiørtrendene som vil prege 2021
– Hva er dine beste innredningstips?
– Mitt beste tips er å tenke med alle sanser når du skal velge materialer og møbler. Ting rundt deg er mer enn hvordan de ser ut, så bruk litt tid på å ta på og føle på ting før du kjøper det. Og jeg syns det er viktig om vi alle tenker på bærekraft når vi innreder. En tommelfingerregel der er å helst kjøpe brukt, og hvis du kjøper nytt så se gjerne etter monomaterialer, altså materialer som er laget av én råvare og som har en lang levetid.
– Hva er dine beste tips til oppussing?
– Tør å pusse opp for deg selv, og bare deg og familien din. Prøv å gi deg selv god tid til å ta valg og kunne sjekke ut ting før du kjøper. Ikke kjøp ting på impuls, da ender du fort med en rød sofa i kjelleren. Og gjør litt research på materialer! Alle ting har egne egenskaper det er verdt å bli kjent med, en benkeplate skal du bruke hver dag og på din måte, så forhør deg litt med venner om hva de har og hva de liker og hvorfor. Velg materialer som er lette å gjenbruke eller resirkulere om du eller de etter deg skulle ønske noe annet senere.
Se Camillas drømmeleilighet
– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?
– Det må være de fine tingene samboeren min har arvet fra familien sin, spesielt et helt nydelig Savio-trykk. Ellers har jeg jobbet med å ikke bli for følelsesmessig knyttet til tingene mine, så alt skal egentlig kunne gå – men det bør være en god grunn for at det skal skiftes ut.
– Er det noen egne løsninger du er ekstra fornøyd med?
– Da vi flyttet inn rev vi en gammel peis, etter den ble det etterlatt et stort litt rart tomrom, men vi valgte å tegne en tre meter lang stålbenk som den nye peisen kunne stå på. Den ble sveiset av noen lokale sveisere og vi satte marmor på toppen, den er perfekt til å lagre ved og leker i – og den binder sammen den åpne kjøkken- og stueløsningen vår.
– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?
– Jeg kjøper nesten kun brukt når jeg kjøper møbler og innredning. De aller beste kjøpene er ofte de til barna, der er det alltid mye å finne, og man kan finne så mye gamle fine ting som er perfekt for litt mystiske, rare barnerom. Ikke minst er det mye penger å spare! Men det jeg er aller mest fornøyd med nå er futurum-stolene vi kjøpte på nettauksjon. De er tegnet av Adolf Relling på 60-tallet og er i furu og kanvas og passer veldig godt til den litt enkle naturstilen vi har valgt i 1. etasje.
MinInteriørstil med Silje Horntvedt
– Har du noen gode sparetips til innredning?
– Planlegg godt, kjøpt brukt og prøv å gjøre ting selv! Det er overraskende mye man kan få til på egen hånd, og bruk heller litt tid. Det går også an å leie utstyr, og noen bibliotek har faktisk utlån av verktøy! Vi hadde ikke så mye igjen i budsjettet til kjøkken, så der brukte vi Ikea-skrog og lagde frontene selv. Det tar litt tid, men er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro!
– Er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?
– Vi valgte å putte mest penger i gulvet vårt, det var helt bevisst. Gulvet er både det du kommer til å forandre sist, og også det du bruker aller mest i et hjem! Har du et godt gulv har du bokstavelig talt et bra fundament for resten. Hvordan et gulv kjennes ut under føttene, hvordan det er å ligge på og hvilken gjenklang den gir et rom når noe faller på det er utrolig viktig for romfølelsen. Bare hvordan det lukter når det er nyvasket har en betydning i hverdagen syns jeg! Vi valgte et gulv i heltre og det gir huset en helt egen lun følelse.
– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?
– Jeg tenker at du hvis du legger litt tid til å planlegge godt, og tør og gå for de valgene som kanskje virker skummelt, men som du egentlig vil, så vil du legge et godt grunnlag som gjør at du ikke får et for stort behov for å hele tiden fornye deg. Men min beste måte er at jeg ofte låner ting jeg syns er fine hos svigermor – så det er noe jeg gjerne vil slå et slag for, mer byttelåning av småinteriør! Vi byttet jo ofte klær med venninner da vi var yngre, så hvorfor ikke bytte vaser for en periode?
– Hva kommer aldri inn i ditt hjem?
– Haha, etter et liv på jakt etter det perfekte loppisfunn så vil jeg heller si hva kommer IKKE inn i mitt hjem? Her er døren alltid åpen for de merkeligste ting. Og sånn generelt så har jeg ikke så tro på absolutter, tiden forandrer seg hele tiden og jeg også, men jeg vil nok alltid ha fokus på bærekraft når jeg velger ting til huset.