MinInteriørstil: Espen Sunde

LEKKERT: Her har Espen og Alexander skapt et stilrent hjem.

Da Espen og Alexander tok over huset fra 1914, var det viktig for dem å ta vare på det gamle. – Huset har vært originalt i over 100 år, og jeg håper det nå vil klare seg i 100 til.

Malin Gaden
Publisert:

I et jugendstil-hus fra 1914, tegnet av arkitekt Lars Storhaug, bor Espen Sunde sammen med samboeren Alexander og deres hund Ella.

Paret har totalrenovert den gamle boligen i Stavanger, og resultatet ble et elegant, stilrent og klassisk hjem der nytt møter gammelt.

– Boligen var tilnærmet original på kjøpetidspunktet, så alt er stort sett nytt, men rekonstruert tilsvarende originalt.

Dører, paneler og andre detaljer fra da boligen ble bygget er blitt restaurert. Og selv om paret sitter igjen med et vakkert resultat, sier Espen at det er fullt mulig å gå seg bort i all inspirasjon som finnes der ute.

– Det viktigste er å forstå hvilken bolig man pusser opp og hva som vil passe akkurat der. Det finnes mange måter å gjøre ting på, så du må finne hvilken vei du vil gå og følge den så godt det lar seg gjøre. Det er lett å gå seg vill i en verden full av inspirasjon.

– Har du gjort noen interiørtabber du ser tilbake på?

– I dette huset, faktisk ikke. Rammene vår såpass satt av det originale, at vi hadde ganske klart for oss hva vi ville gjøre. Her har det handlet mest om å restaurere, rekonstruere og «rydde opp» rammene slik at de originale detaljene skulle få skinne, sier Sunde og fortsetter:

– Men i tidligere prosjekter finner vi definitivt mye lærdom. Den største: å ikke henge seg for mye opp i de største trendene.

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?

– Klassisk, men minimalistisk. Lunt og beboelig. Er opptatt av at ting skal vare. Huset har vært originalt i over 100 år, og jeg håper det nå vil klare seg i 100 til. Jeg liker det rene og enkle, slik at originale detaljer får skinne. Gøy å blande det klassiske huset, men med noe strammere innredning. Huset skal først og fremst være et hjem.

På spørsmål om hvilket rom som er favorittrommet, er svaret klart.

– Kjøkkenet. Her tilbringer vi mest tid – både alene og i sosialt lag. Elsker lyset dette rommet har og at man har direkte utgang til bakgård.

– Ellers er hallen et fantastisk rom å bli møtt med når man kommer inn hoveddøren.

– Hva er ditt beste kjøp til hjemmet?

– To gamle marmorsteiner som tidligere er brukt til å bake brød på. Disse står på kjøkkenbordet og brukes til kubbelys, varme gryter eller en parmesanbit til pastaen. De er kjøpt hos Studio Oliver Gustav i København.

– Hvilke prinsipper tenker du på når du innreder?

– Sosial flyt og hvordan huset skal brukes. Indirekte belysning er viktig for å trives.

– Hva er dine beste innredningstips?

– Tenk på hvem skal bo der og hvordan man ønsker å bruke hjemmet. Man trenger ikke å bo i en katalog. Velg holdbare materialer som eldes med verdighet. Ting er vakkert når det tåler å bli brukt, sier Espen og legger til:

– Hold deg til få farger – det roer i hvert fall mitt sinn. Tenk på belysning og unngå spotlights.

– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?

– Egentlig ikke, jeg knytter meg ikke særlig til enkelte ting, men setter heller pris på gleden det gir meg i øyeblikket eller i perioden det er aktuelt å ha i hus.

– Er det noen egne løsninger du er ekstra fornøyd med?

– Den spedbygde benken i stuen og på kjøkkenet. Her tilbringer vi mye tid.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– En lysestake i messing. Den kostet 20 kroner på Fretex. Har vært favoritten i mange år og brenner trofast lys hver morgen og kveld.

– Er også veldig glad i taklampene på soverom og bad i andre etasje. Disse er fra 60-tallet, med hvit kuppel og messing. Kjøpte de gjennom Instagram.

– Har du noen gode sparetips til innredning?

– Ikea har mye fint hvis man leter godt og velger de riktige tingene. Mye er dessverre svært lite holdbart, så vær bevisst.

– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?

– Gjør bruktkupp på Finn.

– Er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?

– Baderomsinnredning. Det er vanskelig å få tak i klassiske ting i porselen og forniklet messing i Norge, så her måtte vi bestille fra en engelsk produsent.

Belysning. Liker godt de stramme og skulpturelle lampene fra Apparatus. De gir også et utrolig behagelig lys.

– Listverk og dører. Det var viktig for oss at alt var tilsvarende originalt og i heltre. Det var en prosess å få til.

– Hva kommer aldri inn i ditt hjem?

– Sotede vinglass.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: