Hjemme hos Ema Bihor

ØYE FOR DETALJER: Ema Bihor har satt samlet interiørskatter for å skape sin drømmeleilighet.

For Ema Bihor (30) har alle ting en historie. Både tingene og historiene er det mange av i hennes delikate hjem på St. Hanshaugen.

Publisert:

– Heiii, roper Ema Bihor ut i gangen når MinMote kommer på besøk.

Det er fyr i peisen, og nystekte croissanter står på bordet. Som du skjønner oser det av god og lun stemning fra første skritt inn i leiligheten på 50 kvadratmeter på St. Hanshaugen i Oslo. Da Bihor kjøpte leiligheten for fem år siden, pusset hun opp alle overflater og kjøkkenet. Målet var å være ferdig på to uker, men to uker ble fort til fem.

– Jeg har ikke hørt på noen. Jeg har gjort det sånn jeg vil ha det. Hva er det verste som kan skje? Det er dritkjedelig å være A4.

SAMLER GJERNE VENNER: Rundt det runde middagsbordet samler Ema vennegjengen så ofte hun kan. Hun vil at gjester skal trives på besøk.

Nå har hun skapt sin egen drømmeleilighet med blekrosa vegger, lilla tak, mintfarget tak på kjøkkenet og rosalilla bad. Langs veggene, på sidebord og egentlig på alle overflater hvor det er plass, er det pyntet med personlige detaljer. På veggene henger bilder og plakater tett i tett.

Ema har samlet vintageskatter på markeder i inn- og utland, og kombinerer dem gjerne med klassiske designelementer.

– Folk tenker ofte så praktisk når de innreder, men det kan fort bli kjedelig. Det er jeg som skal bo og leve her.

UTNYTTER HØYDEN: Med takhøyde på over tre meter har Ema fått spesiallaget hyller hvor hun kan plassere bøker og pyntegjenstander.

Noe av det viktigste med leiligheten for Ema, er at det skal være gi en god atmosfære for både henne og venner som hun gjerne inviterer til middag.

– En venninne kaller leiligheten for «Sex and the City-leiligheten». Jeg liker at venner skal kunne skape minner rundt matbordet, eller danse på sofaen. Det sitter mye historie i veggene her.

KJÆR SKATT: Denne jakken har moren strikket for 37 år siden. Blusen giftet moren seg i for over 30 år siden.

På en bunke magasiner i stuen ligger små skåler, en gullelefant, koraller og smykker. På soverommet er esker fra eksklusive motehus stablet oppå hverandre. Alt har sin helt egen lille historie, som da hun solgte sin tidligere leilighet med stor gevinst, og kunne kjøpe drømmevesken fra Chanel i New York.

– Jeg er så glad i alle tingene mine at det er helt sykt. Alle tingene har også sin egen lille historie, og derfor er de ekstra betydningsfulle for meg, sier hun før hun kjapt legger til:

– Heldigvis er jeg også glad i å vaske og tørke støv.

MAGASINSTABEL: Gamle motemagasiner utgjør et sidebord i stuen. Disse har hun samlet over flere år.

Når vi beveger oss rundt i leiligheten er det tydelig at det er summen av alle småtingene satt sammen som spiller hovedrollen i innredningen.

– Dette er en upraktisk leilighet med stor U. Messingbordet får flekker så fort du ser på det, jeg må flytte rundt på ting for å komme til. Men hva gjør det?

DESIGN: Disse skålene fra Helle Mardahl fikk Ema i 30-årsgave. Nå står de fremme på stuebordet hun beskriver som upraktisk.

Med elementer som rosett og stukkatur, og takhøyde på over tre meter, har Ema bevart det klassiske i Oslo-leiligheten. Noe hun bevisst har lagt penger i er lamper, stoler, bord og tepper.

– Det er statements som løfter hele inntrykket. Jeg pleier å si at jeg har en fetish for lamper.

FARGEMIKS: Kjøkkenet er malt i rosa, mint og lilla. Legg merke til det originale hjørneskapet som er bevart. Selve kjøkkenet er et av Ikeas billigste, som Ema har pimpet med lekre håndtak for et personlig preg.

I vintermånedene er vi alle mer inne, og da kjenner Ema ofte på behovet for å gjøre om hjemme.

– Jeg er sinnssykt spontan. Natt til julaften et år bestemte jeg meg for å gjøre om på soverommet, så da bestilte jeg like gjerne alt samme natt. Det meste gjøres etter humør, følelser og stemning.

VESKESAMLING: Ema liker å ha fine ting hengende fremme slik at hun kan se dem.

Men det er ikke alltid alle prosjektene går helt etter den opprinnelige planen.

– Jeg er så dårlig på dimensjoner. Jeg kan fint se for meg hvordan ting blir før de er ferdige, men jeg er elendig på å måle, sier hun og forteller om da baderomsspeilet måtte snus på siden for å få plass.

MÅTTE SNUS: Dette speilet skulle egentlig henge den andre veien, men måtte snus da Emas mål ikke stemte.
UPRAKTISK IGJEN: Oppå vaskemaskinen har Ema smykkene sine til utstilling. – De må flyttes hver gang jeg skal vaske noe. Nå skal jeg få laget en hylle her slik at jeg ikke trenger det.

Når det kommer til pengebruk på innredning og oppussing, kommer også spontaniteten inn. Til daglig jobber Ema med markedsføring, og fullførte nylig en mastergrad på BI ved siden av full jobb. I 1993, da Ema var to år, dro hun og familien fra det som den gang var Jugoslavia, nå Bosnia-Hercegovina, og krigen som utspilte seg der. Hun mener det har gjort at hun ser verdien av å jobbe hardt og målrettet for å oppfylle sine drømmer og ønsker.

– Pappa hadde nok ristet litt på hodet iblant. Sorry, pappa!

Bihor mener hun har arvet kreativiteten av foreldrene.

– Det estetiske har jeg fått fra mamma, og sansen for farger har jeg fått fra pappa. Foreldrene mine har nok påvirket meg innredningsmessig.

DRØMMEN: Her er Ema på soverommet med glassgarderoben. Taket malte hun rosa for å sette prikken over i-en.

På soverommet har hun fått spesialbygget garderobe i glass fra F5 Concept. Her henger hennes eksklusive garderobe slik at man godt kan se plaggene. Kjoler fra merker som Rotate og Ganni blandet med vintagefunn gir farge til rommet, som har rosa tak.

DRØMMESKO: Ema har dilla på lekre sko, og disse fra Jimmy Choo og Manolo Blahnik er blant favorittene. De grønne skoene med spenne kjøpte hun i 30-årsgave til seg selv.
LEKKER GARDEROBE: Glassgarderoben viser frem Emas garderobe.

Bildeveggen i stuen er satt sammen på øyemål, og såkalte borrelåser for å henge opp bilder er Emas beste venn. Da kan hun enkelt gjøre om uten at det skader veggene.

– Er du handy?

– Nei, nei, nei, jeg er ikke handy what so ever. Alle kan ikke være flinke til alt.

Følg @MINMOTE PÅ INSTAGRAM for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

BILDEVEGG: Ema har satt sammen en legger bildevegg med funn hun har gjort rundt omkring. Alt er gjord på øyemål med hjelp av en god venn. Lampen Snoopy fra Flos er en av Emas designskatter.
Publisert:

Finn mer innhold om: