Se Vibekes nydelige og nostalgiske julehjem

ELSKER JUL: Vibeke Sæther Svenningsen pynter gjerne med pepperkaker og blomster til jul.
ELSKER JUL: Vibeke Sæther Svenningsen pynter gjerne med pepperkaker og blomster til jul. Vibeke Sæther Svenningsen

Vibekes julehjem har vekket oppsikt langt utenfor Norges grenser.

Stylist og fotograf Vibeke Sæther Svenningsen (49) har over 175.000 følgere på Instagram. På kontoen @vibekedesign deler hun bilder og inspirasjon fra sitt landlige hjem.

Og det er særlig den nostalgiske julen som ligger hennes interiørhjerte nært.

– I år er jeg sent ute, og jeg begynte litt midt i november, sier hun til MinMote om julepyntingen og ler.

Vibeke Sæther Svenningsen

Hun tror at bakgrunnen til hennes forkjærlighet for juleinteriør er det å skape et hyggelig og godt hjem. Men likevel er det tiden før jul, fra da den første pynten pakkes frem midt i november, som er det Vibeke liker aller best.

– Det er godt å ha et hjem man kan glede seg litt i. Det bygger opp en forventning. Når juletreet kommer opp i midten av desember skaper det den ultimate julefølelsen. Vi har vært voldsomt på med juletrær. Vi har hatt syv juletrær her inne, men det ble i overkant selv for meg. Nå har vi tonet det ned, og i år tror jeg det bare blir ett tre.

Vibeke Sæther Svenningsen

– Hvorfor jul?

– Det kan du si, men jeg har alltid vært «julete». Jeg kommer fra en «julete» familie, og jeg har aldri stoppet. Her bare eskalerer det. November er en mørk og kjedelig tid, og hva kan man gjøre for å gjøre førjulstiden bedre? Jeg syns det er fint å gjøre det hyggelig for familien. Det er i førjulstiden jeg hygger meg og koser meg mest.

Vibeke og mannen Hans Petter bor sammen i Porsgrunn i et hus de bygget for 20 år siden. I huset har de brukt gamle gjenbruksmaterialer for å skape den landlige og nostalgiske stilen. Nå har døtrene flyttet ut, men hunden Maja er igjen.

Vibeke Sæther Svenningsen

Et interiøreventyr

Vibekes julehjem har vekket oppsikt langt utenfor Norges grenser.

Hennes interiøreventyr startet da hun begynte å blogge i 2011. Interessen for innredning har hun hatt hele livet, og bloggen ble startet for å dele bilder av malerier hun laget. Så begynte hun å dele bilder av det landlige hjemmet, og bildene tok av på bildedelingstjenesten Pinterest.

– Det spredde seg noe voldsomt, særlig til USA. Jeg var sent ute på Instagram, fordi jeg tenkte jeg hadde nok med blogg og full jobb. Jeg hoppet ut i det på Instagram, og da kom det god respons fort, og det gjør det enda. Jeg skjønner egentlig ingen ting. Jeg er nøye på hva jeg legger ut, jeg holder meg til det jeg alltid har gjort, og det er min stil. Det blir en livsstil, og det jeg elsker å holde på med. Det gir meg veldig mye.

Vibeke Sæther Svenningsen
Vibeke Sæther Svenningsen

I fjor sa Vibeke opp jobben i barnehage etter 27 år.

– I godt voksen alder har jeg fått realisert drømmen om å leve litt av dette. Nå er jeg stylist og fotograf for Emmeselle, også jobber jeg som frilanser og innenfor produktfoto i tillegg til med egne kanaler. Det er kjempespennende. Jeg ga aldri opp.

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?

– Jeg blir veldig inspirert av mye forskjellig, men det er det landlige som oser igjennom. Det er gamle møbler med sjarm, slik at det blir sjel. Jeg liker å omgi meg med gode farger som gir harmoni. Jeg er nok ganske så landlig, men er også inspirert av det svenske, franske og engelske. Vi har laget et hagehus, og det ble inspirert av den engelske landsbygda.

ELSKER JUL: Vibeke Sæther Svenningsen.
ELSKER JUL: Vibeke Sæther Svenningsen.Privat
Vibeke Sæther Svenningsen

Vil skape magisk stemning

– Har du noe spesiell julepynt med ekstra affeksjonsverdi?

– Jeg har flere ting, og de siste årene har jeg blitt glad i å samle på skikkelig gammel julepynt. Hjemmesnekrede, skjeve ting. Hvis du er heldig kan du finne det rundt omkring i bruktbutikker. Esken med de funnene er det alltid ekstra stas å ta frem til jul.

Vibeke Sæther Svenningsen

Vibeke har også en spesiell figur som betyr mye for henne.

– Jeg trodde det var en liten skjønn madonna på 30 centimeter, så kommer faren min hjem med den, og kjære min tid. Den er nærmere en meter høy! Den er vanvittig stor, men den er så magisk. Det er noe med den, så når den kommer plass til jul er det like fint hvert år. Det høres nesten ut som et alter, men når du kommer inn i stuen og ser den, med lys og grener rundt, så er det en litt magisk plass. Den var ikke så dyr, men det er julestemningen i en figur for meg.

BRUKER NATUREN: Med naturen til hjelp trenger ikke juledekorasjonen bli kostbar.
BRUKER NATUREN: Med naturen til hjelp trenger ikke juledekorasjonen bli kostbar. Vibeke Sæther Svenningsen

– Hvordan kan man sikre julestemning i hjemmet med enkle grep?

– Jeg går mye i naturen og finner inspirasjon der. Jeg har laget en adventsstake med alternative farger, og brukt naturmaterialer som mose, furukvist, kongler kombinert med rustfargede lys. Det er ikke noe voldsomt julete, men det er noe hyggelig. Det å ta inn naturen trenger ikke koste noe, og det skal ikke så mye til.

Elsker pepperkakehus

Vibeke Sæther Svenningsen

På Instagram deler hun også ofte bilder av utrolige pepperkake-kreasjoner. Det går gjerne med flere timer over et par dager for å få husene ferdige.

– De er søte! Der leker hu som har jobbet i barnehage i 27 år seg noe voldsomt. Alt har en liten naiv greie over seg. Du finner ikke noe perfekt hus hos meg, alt går på øyemål og feeling.

Vibeke Sæther Svenningsen

Om du vil prøve deg på pepperkakedekorasjon, er Vibekes tips å sette husene forsiktig sammen med ekte knekk. Deretter pynter hun med melis laget med eggehvite og noen dråper eddik for en glansfull overflate.

– Har du noen gode gjenbruks- eller sparetips til juleinnredningen?

– Mange tenker at det er bare ræl i bruktbutikkene, men der kan man finne mange fine ting. Det er ikke bare glitrende plast. Man kan for eksempel finne gamle kakebokser og lage oppsatser i. For meg er det ren, skjær glede å vite at jeg kan bruke sånne ting på nytt til noe annet. Og ikke glem naturen! Pell med deg grener og kongler, det gjør så mye, og det trenger ikke koste mye. Jeg legger litt penger i blomstene til julaften, det har jeg god samvittighet for. Da jeg var yngre kjøpte jeg ofte noe nytt hvert år, men nå henter vi frem de samme kassene. Jeg følger ikke trender når det kommer til jul, den er basert på tradisjoner og nostalgi.

Vibeke Sæther Svenningsen

Vil ikke nekte julepynt

– Er det noen typer julepynt som aldri kommer inn i ditt hjem?

– Haha, jeg kunne sikkert ha svart litt av hvert. Men her har vi vært veldig splittet når det kommer til julepynt. Den ene datteren min er veldig julete, men vil ha mye gull og glitter, men da har jeg sagt at hun kan ha det på rommet sitt og i kjellerstuen. Der har det vært julekuler formet som pizzastykker og alt mulig. Men man må ikke drive og putte det i stua og kjøkkenet. Mannen er helt gæærn etter julegensere, det er hans greie. Jeg syns jeg har tålt mye forskjellig. I et hjem har jeg ikke samvittighet for å nekte noe inn.

Hun tenker særlig tilbake på en episode.

– Da jentene var yngre ville jeg pynte med bare grønt og hvitt et år, og når jeg ser tilbake på de bildene nå blir jeg nesten litt lei meg. Derfor har jeg åpnet opp for forskjellige julesoner, hvor det er mye forskjellig i hvert område. Det viktigste er gleden!

Men selv om Vibeke og familien har en forkjærlighet for jul, er det ikke noe julehus året rundt.

– Jeg er ganske lei når nyttår kommer. Da er det ut med alt. Det er også en nydelig følelse!

Vibeke Sæther Svenningsen
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?