MinInteriørstil: Spire interiør
Med egenkomponerte løsninger har Pernille og Andreas fått en personlig og fargerik vri på interiøret.
Pernille Berg og Andreas Mathiassen, deres to barn og en hund på femti kilo bor på Tyholt i Trondheim. Til daglig driver paret Spire Interiør sammen, hvor de jobber med interiørdesign og boligstyling. De deler også sin interiørlidenskap på Instagram. Selv bor de i et over hundre år gammelt hus bygget i sveitserstil, som fikk et lite moderne påbygg på midten av 80-tallet.
– Vi kjøpte i 2017 og har siden da arbeidet for å føre huset litt tilbake stilmessig, samtidig som vi setter vårt personlige preg på det hele, sier Pernille.
– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?
– «Nedpå» og fargerik. Jeg liker interiør som er ujålete, praktisk og personlig. Og så er det en miks av gammelt opp mot det moderne. Jeg leker mye med kontraster og synes det er en fin måte å få de ulike gjenstandene til å skinne litt ekstra på. Vi (les: Andreas) lager mange av løsningene selv, fordi vi er opptatt av skreddersøm og at interiør skal være funksjonelt og personlig. Da må vi ofte designe løsningen på stedet. Det er viktig for oss at vårt hus skal være tilpasset oss og vår bruk. Samtidig som vår historie og vår smak skal synes i interiøret. Vi ønsker ingen blåkopi av andres hus.
MinInteriørstil: Birthe Kildal
– Hva er ditt favorittrom, og hvorfor?
– Soverommet vårt! Det er lyst blått og gir en behagelig ro. Samtidig som det er kledd i andre farger som gjør meg glad. Og så er det lite og sjarmerende med flere «rare» vinkler. Jeg liker ikke når rommene blir for store. Jeg vil helst ha små quirky rom med effektive løsninger.
– Hva er ditt beste kjøp til hjemmet?
– Hvis man skal se på det som brukes hele tiden og som vi er helt avhengig av, så må det kanskje bli kaffemaskinen, haha. På et mer interiørrelatert plan, så er vi veldig fornøyd med spisesofaen vår. Det er lett for jentene og komme opp i fanget vårt etter måltidene, her har vi mange hyggelige stunder. Samtidig gjør det melerte ullstoffet sofaen veldig flekkvennlig. Syretesten var da Andreas sølte makrell i tomat oppi der. Ingen flekk eller lukt ble igjen. Ull er rett og slett magisk!
– Hvilke prinsipper tenker du på når du innreder?
– Jeg er opptatt av at interiør skal være gøy og ikke så seriøst. Hvis det er ting jeg virkelig liker, så er det ikke så farlig at det skal passe spesielt godt inn. Ofte er det bare positivt at det ikke passer helt inn, det blir en kontrast jeg setter pris på. Disse kontrastene er også et prinsipp jeg har med meg i innredningen. Gode eksempler på kontraster er å mikse kalde og varme farger. Et kaldt element skinner ekstra mye i et rom dominert av varme farger. Og miksen av gammelt og moderne design er nok noe av det jeg setter aller høyest i interiør.
MinInteriørstil: Jagjot Kaur Mann
– Har du ofte behov av å pusse opp eller gjøre om?
– Vi liker å skille på disse tingene. Oppussing er noe som man ikke skal trenge å gjøre for ofte, spesielt ikke hvis det planlegges godt. Vi har gjort mye i huset vårt, men det er prisen å betale for å kjøpe et 100 år gammelt hus. Behovet for å gjøre om kommer oftere, fordi livet i et hus er dynamisk. Hverdagen setter premissene for hva som kreves av boligene våre, og man må ofte gjøre endringer i tråd med disse. Ulike faser i et barns oppvekst er et eksempel på dette. Men med enkle grep betyr det at vi ikke trenger å handle av den grunn. Vi holder fortsatt på å pusse opp huset vårt, litt etter litt. Men er ikke så langt unna mål.
– Har du gjort noen interiørtabber du ser tilbake på?
– Jeg vet ikke helt om vi kan kalle det en tabbe, men hadde vi valgt kjøkken på nytt i dag, så hadde vi ikke gått for hvitt. Kjøkkenet ble opprinnelig valgt til en annen bolig, som vi aldri flyttet inn i på grunn av et stort fuktproblem. Så slik ble det til at kjøkkenet ikke står like godt til helheten her hjemme som vi skulle ønsket. Vi synes personlig at hvite kjøkken fort kan bli litt kalde og mot fargene hjemme hos oss blir kontrasten stor. Heldigvis kan man fargelegge fronter. Noe vi sikkert gjør på et eller annet tidspunkt. Men dette er ikke høyt prioritert, kjøkkenet fungerer som det skal, dette blir pirk.
– Hva er dine beste innredningstips?
– Mitt beste råd er å ha litt lave skuldre og lek deg med kombinasjoner. Mange tenker at fordi de har valgt eik på gulvet, så bør også møblene i tre være i eik. Eller at messing ikke kan kombineres med krom. Tenk heller at brytninger og kontraster er det som skaper interessante og vakre kombinasjoner i hjemmet.
– Hva er dine beste tips til oppussing?
– Ikke lås deg fast i inspirasjonsbildene du har sett andre steder. Tilpass inspirasjonen til ditt hus og hvordan du bruker det. De beste løsningene oppstår ofte når det man har sett for seg ikke lar seg gjøre, og man blir nødt til å tenke litt utenfor boksen. Og husk å kombiner estetikk med funksjon i alt du gjør. De løsningene som kun prioriterer det ene fremfor det andre blir sjelden langvarige.
MinInteriørstil: Patricia Rodi
– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?
– Vi forsøker alltid å ha et langsiktig perspektiv på interiørkjøpene våre. Jeg er ikke glad i hyppige utskiftninger, hverken i interiør eller i det vi kjøper ellers. Spisestolene fra Hans Wegner og spisesofaen fra Arne Jacobsen er for eksempel kjøpt for at de skal vare så lenge at de kan arves av barna våre. Sånt synes jeg er fint, langsiktig tankegang på møbler og muligheten til å arve gode, varige møbler. Men jeg blir samtidig ikke veldig følelsesmessig tilknyttet det vi har. Alt kan i prinsippet selges videre til andre. Det viktigste er gjengen som bor her, de byttes aldri ut.
– Er det noen egne løsninger du er ekstra fornøyd med?
– Her er det mange slike løsninger og vanskelig å velge én. Men reolen under TV-en er vi veldig godt fornøyd med. Den er bygd av Andreas og malt av meg. Og så valgte vi å flytte soverommet vårt inn der vi hadde garderoben vår. Det er jeg også veldig fornøyd med. Vi sparte masse plass, fikk eget kontor og endte opp med et enda koseligere soverom. Og viktigst, vi fikk bygd om garderoben slik at den passer perfekt inn på det nye soverommet.
– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?
– Åh, det er mange, men det første jeg kommer på er en gammel safaristol av Kåre Klint eller Falcon-lenestol designet av Sigurd Resell. To gode eksempler på møbler vi mener er finere etter mange års bruk. Kanvas og skinn er jo mye bedre med fin patina enn uten patina.
– Har du noen gode sparetips til innredning?
– Start med å legge en langsiktig plan for hva du trenger og ønsker deg. Og så spar til det. Med en langsiktig plan unngår du mange bomkjøp, samtidig som det også er ganske ålreit å ha noe å spare til. Jeg tror helt klart at det å investere litt ekstra i gjennomtenkt interiør, i gode materialer som varer, er rimeligere enn å kjøpe interiør som er billigere, men som må byttes ut desto oftere. Sjekk alltid bruktmarkedet før du kjøper deg nytt interiør. Det bugner over av gode alternativer brukt, til og med det nyeste innen interiør finner veien til bruktmarkedet ganske fort. Lagre autosøk på Finn, som du har underveis i sparingen. Kanskje dukker det opp et kupp. Og ikke minst: Et godt sparetips kan jo være å la være og kjøpe noe i det hele tatt. Hvorfor ikke bytt om litt på hva som står fremme hjemme? Bruk det ene sidebordet som nattbord en stund, eller legg putene fra sengen i sofaen en periode. Skift om og forny på denne måten. Eller hvorfor ikke byttelåne interiør en stund med en venn?
– Er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?
– Spisestolene, og spisesofaen. De brukes hele tiden og må tåle en støyt. Samtidig som de må gi god komfort og innby til lange kvelder rundt bordet.
– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?
– Å kunne variere plasseringen av interiøret hjemme er en veldig god måte å fornye litt uten å kjøpe. Dette blir enklere hvis du har en gjennomtenkt fargepalett hjemme. Da vil putene som pynter opp sengen på soverommet enkelt få et nytt liv i sofaen. Og vasen som er blikkfanget i yttergangen harmonerer også skikkelig godt med soveromsfargene. Samtidig kan det også være et godt tips å ha litt sesongpreget interiør. Legg bort noen av putene og pleddene på lagring fra våren av. Så kan du ta de frem igjen når de mørke høstkveldene melder seg. Et lite sesongbytte i interiøret er et genialt og bærekraftig konsept for fornying i hjemmet. Og så er det jo dette med å bytte interiør da. Kanskje kan du bytte eller byttelåne en vase eller et bilde med en venn? Av og til ser vi gull der andre har gått lei av gråsteinen sin.
– Hva kommer aldri inn i ditt hjem?
– Jeg pleier å si at man aldri skal si aldri når det gjelder interiør, men et prinsipp vi syns er ufravikelig er å kjøpe nye møbler i utrydningstruede tresorter med spesielt fokus på utfordringene i regnskogen. Her har vi alle et ansvar, og det skal være enkelt når vi har så mange flotte, «kortreiste» og bærekraftige alternativer.