Hjemme hos: Camilla Andersen

VELKOMMEN HJEM: Vintagemøbler, originale detaljer, farger, gamle lysekroner og servise med sjel er noe av det som gjør Oslo-leiligheten ekstra spesiell. Foto: Johanna Siring, MinMote.

Det aller meste i drømmeleiligheten på Bolteløkka er kjøpt brukt. For Camilla Andersen (36) er det mye viktigere med merker i gulvet etter stiletthæler og hundelek enn strøkne og perfekte flater. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

36-åringen og ektemannen Simen bor i en sjarmerende leilighet fra 1890 på Bolteløkka i Oslo. Nylig startet Andersen Instagram-kontoen @Seashells.and.chandeliers og har vokst raskt på sosiale medier de siste ukene. Interiørentusiast Andersen jobber til daglig som fotograf og psykolog, og er i tillegg i startfasen med å etablere et interiørfirma.

– Hva falt du for ved denne leiligheten på visning?

– I tillegg til området, var det nok først og fremst de klassiske detaljene vi falt for. Her er det høyt under taket, originale fløydører, stukkatur, rosetter og dype vinduskarmer. Alt dette er elementer som harmonerer veldig godt med interiøret og stilen vår for øvrig! I tillegg så vi et stort potensial til å sette vårt helt eget preg på den.

interiør2
INTERIØR

Interiørtrendene som vil prege 2021

DRØMMEBLÅ: Fargen på veggen har Camilla blandet selv, så det finnes ikke noen fargekode på den. Den drømmete lyseblå fargen er både i stuen og i spisekjøkkenet. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hva gjorde dere i leiligheten før dere flyttet inn?

– Hehe, hva har vi ikke gjort ... Kjøkken er flyttet inn i spisestuen, badet er pigget opp til grunnen og laget nytt, gangen har fått tilbake sin originale takhøyde, og vi har åpnet opp og gjort leiligheten gjennomgående, slik at vi får lysinnslipp fra begge sider.

– Planmessig var det veldig viktig for meg å la badet få skinne, uten å måtte kombinere dette med et slags vaskerom. Løsningen ble å tette igjen enden av gangen og lage en liten vaskeromsnisje her. Ethvert master bedroom bør i tillegg ha direkte adgang til badet, synes vi, og har derfor laget en hemmelig dør mellom disse rommene, i stedet. Det var et kompromiss for å ikke ha for mange dører overalt, det hadde ødelagt litt av looken i begge rommene. Hemmelig dør er like gøy som det er praktisk! Ja, også har vi plassbygget diverse bokhyller og garderobe, da. Alt av originale detaljer har selvsagt blitt bevart, vi har begge stor respekt for slikt.

HJEMME HOS

Sjekk Caroline Alvilde Kildebos moderne drømmeleilighet

ELSKER SKJELL OG LYSEKRONER: Camilla Andersen er utdannet psykolog og jobber i tillegg som fotograf. Interiørentusiasten i henne får blant annet boltre seg på Instagram-profilen @seashells.and.chandeliers. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hva er du mest fornøyd med i leiligheten?

– Oi, vanskelig spørsmål! Er det lov å si helheten og atmosfæren i leiligheten? Solforholdene på balkongen er helt suverene og vi har plass til stor grill, så det har faktisk økt livskvaliteten vår betraktelig, siden jeg elsker å spise ute – hele året. Det er bare å ta på seg dunisen! Ellers må jeg kanskje trekke frem badet som en stor favoritt. Det var utrolig gøy å designe dette rommet, og det har blitt akkurat slik vi ønsket – et svært godt sted å være. Jeg har alltid hatt sansen for bad som får lov til å være et vakkert rom, fremfor at det reduseres til kun å være noe praktisk. Praktisk trenger absolutt ikke å stå i kontrast til smakfullt!

TOTALRENOVERTE: – Det gir en rausere romfølelse og større opplevelse av dybde når man kan se inn i ett rom fra et annet. Vi har flyttet dører, sparklet vegger, slipt det originale gulvet, lagt nytt der det trengtes, malt alle flater, sier Andersen. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hva synes du er viktig i et hjem?

– Et hjem skal først og fremst oppleves akkurat sånn – som et hjem! Det skal være et sted det er godt å vende tilbake til. For meg handler det om formidling av personlighet, hva man er opptatt av og hvor man er i livet. Jeg synes det er utrolig spennende å se hvordan hjemmet gjenspeiler dem som bor der. Jeg vil mye heller at gulvet har merker etter både stiletthæler, hundelek og flekker som aldri går bort, fremfor strøkne flater. Det vitner om levd liv. Enten så eier du tingene, eller så eier tingene deg. Jeg foretrekker helt klart det første, sier Andersen.

INTERIØR

Hjemme hos Instagram-fenomenet «Ren Poesi»

– Farger er også utrolig viktig for meg. Det påvirker sinnsstemning og energi, i tillegg til å gi visuelle opplevelser som endrer seg med både lys og årstid. Å innrede med farger er dessuten så utrolig gøy! I tillegg til å være en måte å uttrykke seg på, gir det innredning og interiør en helt ny dimensjon. Det blir litt som å tegne, male eller gjøre annet kreativt. Leken med harmonier og komplementærfarger er med på å gjøre innredningen til en kontinuerlig kreativ

prosess.

KREATIVT OG LEKENT: Blomster, farger, skjell og lysekroner er det som går igjen i Andersens leilighet på Bolteløkka i Oslo. Bordet har hun og ektemannen laget selv av en gammel, stor baderomsflis de hentet gratis i et hjem på Nordstrand. Foto: Johanna Siring, MinMote

– I hvilket rom tilbringer dere mest tid og hvorfor?

– Det er nok spisestuen, kombinert med kjøkken. Dette er et av de mest sosiale rommene, og et naturlig samlingspunkt, enten det bare er oss, eller om vi har gjester. Her lager vi mat, har gode måltider, i tillegg til at jeg jobber en god del ved det samme spisebordet, også. Jeg skal ikke påstå at vi aldri inntar take-awayen i sofaen med en serie, men vi foretrekker faktisk å sitte til bords.

INSPIRERENDE: – Naturen er en utømmelig kilde til inspirasjon. Jeg elsker, og da mener jeg virkelig elsker blomster og planter, og synes fargepaletten i en hvilken som helst blomstereng slår det meste. I tillegg blir jeg veldig inspirert av fine serier, da det appellerer til både fotografen i meg, og ikke minst det estetiske, forteller til Camilla til MinMote. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hvordan vil du beskrive interiørstilen din?

– Jeg synes egentlig det er litt vanskelig å oppsummere interiørstilen min, jeg! Men hvis jeg skal prøve, vil jeg kanskje kalle det sjelfull innredning gjort med hjertet – en eklektisk miks av gamle skatter og tidløse klassikere, med et hint av franske fornemmelser. Den er kontinental, maffig (vi har vel ikke noe godt ord på dette på norsk?), leken og kanskje litt androgyn? Hverken sukkersøt eller særlig stram i uttrykket. Kanskje den bare rett og slett er personlig.

– Hva er favorittmøbelet ditt?

– Jeg tror det må være safaristolen, tegnet av Kaare Klint. Den var det første designmøbelet vi kjøpte, og egentlig var den heller ikke til salgs, men var brukt som inventar i en klesbutikk i Arendal. Ingen av oss hadde kjennskap til at dette var en klassiker, men begge syntes den var helt vidunderlig vakker. Heldigvis for oss lot butikkeieren seg overtale. I tillegg til nydelig design, er den utrolig god å sitte i. Dette er absolutt ikke en stol til pynt, men et møbel vi bruker flittig. På mange måter har denne stolen definert mye av stilen vår siden.

ENGELSK SERVISE: – Jeg har vokst opp i et hjem som har bugnet av engelske magasiner og kjøkkenskap fulle av krystallglass og fine serviser. Mine foreldre inspirerer meg nok den dag i dag, fordi de ikke er opptatt av å følge trender, men heller bevarer, sier Camilla Andersen. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hva er det beste interiørkuppet du har gjort?

– Det meste vi har her er fra markeder rundt om i verden, diverse loppiser og gode Finn-kupp, og i så måte svært gode kjøp. Hvis jeg likevel skal velge ut noe, må det kanskje være oljemaleriet som henger på badet. Det er kjøpt på loppemarked, og jeg falt umiddelbart for det. I ettertid har jeg funnet ut at det er malt av en forholdsvis anerkjent kunstner, og at det var utstilt på høstutstillingen i Oslo i 1952. Det er med andre ord veldig mye mer verdifullt enn de hundrelappene jeg ga. Men det spiller på en måte ingen rolle, jeg liker det fordi det er fint, ikke for hva det er verdt i kroner og øre, og kommer heller aldri til å kvitte meg med det! Kort oppsummert opererer jeg med min egen lille valuta hva gjelder kupp. Å kjøpe interiør man virkelig liker vil uansett alltid lønne seg i det lange løp, tenker, jeg – både personlig, økonomisk og ikke minst miljømessig.

interiør glad
INTERIØR

Interiørgrepene som gjør deg glad

HEMMELIG DØR: Fra hovedsoverommet har Camilla og ektemannen laget en smal, hemmelig dør for å få direkte adgang. Legg merke til den nostalgiske kommoden vasken er plassert på. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Har du noe i leiligheten av affeksjonsverdi som du har arvet eller kjøpt brukt?

– Nesten alt i denne leiligheten er kjøpt brukt, og noen få ting er arvet. Det innebærer i grunnen at det aller meste her er av stor affeksjonsverdi, da det enten minner meg om noen nære som har gått bort, eller fine turer og opplevelser. Det store oljemaleriet av en bokser er nok noe av det som betyr mest for meg. Box var hunden til tanten til farmor. En premiert, og åpenbart også portrettert voffs. Farmor elsket dette maleriet, og snakket alltid om det, da vi var på besøk. Jeg husker fortsatt hvordan hun en dag fortalte meg at det skulle jeg arve, mens hun blunket lurt. Og sånn ble det, heldigvis mange år senere. Nå henger det i gangen, og er det første man møter, når man kommer inn døren her i Eugenies gate.

– Hvor henter du inspirasjon?

– Jeg blir veldig inspirert av å reise, og tiltrekkes av gamle steder med historie i veggene, kulturer som er opptatt av å bevare, og folk som ikke er redde for å bruke masse farger! Enten det er hoteller, restauranter eller bare generelt en stemning, vil jeg alltid foretrekke sjarm og skjeve tak fremfor strøkne skyskrapere.

LOPPISKUPP: Oljemaleriet på badet fant Camilla på et loppemarked for en slikk og ingenting. I ettertid fant hun at det er malt av en anerkjent kunstner og var utstilt på høstutstillingen i Oslo i 1952. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hva står øverst på ønskelisten?

– En coronafri hverdag? Sånn interiørmessig ønsker jeg meg en kluster-lampe i flaskegrønt munnblåst glass. De har den i blankt glass på Artilleriet i Gøteborg (virkelig verdt et besøk!), men den grønne vet jeg faktisk ikke hvor jeg skal få tak i. Et marked i Istanbul, kanskje? Jeg synes den er så nydelig – organisk, skulpturell, og lysende som smaragder.

SOBER AUBERGINE: Soverommet har blitt malt i mørk burgunder og har kontinentale innslag som gullspeil, og lysekrone selvsagt. Foto: Johanna Siring, MinMote

– Hva er ditt beste tips når det gjelder innredning?

1. Se på innredning som en kontinuerlig prosess, der reisen er målet. Det innebærer å gi seg selv tid til å finne varige løsninger og ta kvalitetsbevisste valg.

2. Kjøp og selg brukt. Det er flust av spennende markeder rundt omkring i verden, for ikke å snakke om Finn. Smakfullt er overhodet ikke ensbetydende med kostbart!

3. Spar heller til en klassiker som du vet du blir fornøyd med, fremfor å kjøpe noe du blir delvis misfornøyd med. Det er dyrt å være dumsnål.

4. Bytt tekstiler og planter etter årstid. Dette er en økonomisk, miljøvennlig og ikke minst fin måte å fornye interiøret på, uten å kjøpe masse nytt. Ulike putetrekk og bordduker kan tilføre et helt nytt uttrykk.

5. Blås i trender og «regler». Fokuser heller på å ha det gøy, og på hva du selv liker! Det er du som skal trives i ditt eget hjem.

– Hva var ditt siste kjøp?

– Jeg fikk tak i en gammel portiérklokke med klokkeklar klang, som står i vinduskarmen ved badekaret. Det er gøy med noen humoristiske innslag her og der, og i barndomshjemmet er det faktisk en ringeklokke over badekaret, fra fordums tid, så den er litt inspirert derfra. Også er det veldig praktisk for den som bader å kunne ringe på den andre hvis man ønsker å bli servert, da!

HJEMMEKONTORET: Malerier, gamle skinnmøbler og klassiske designelementer er i salig blanding i leiligheten i Eugenies Gate. Foto: Johanna Siring, Min Mote

– Hva kommer aldri inn i hjemmet ditt og hvorfor?

– Jeg liker egentlig ikke å være så bastant. Og selv om det er noe jeg personlig ikke har sansen for, betyr ikke det at det ikke skinner som et smykke i et helt annet hjem. Men jeg føler meg vel mer hjemme i både 17- og 1800-tallet, i tillegg til det skandinaviske 50-tallet. Sånn stilmessig, altså! Så typisk 70-talls er det kanskje ikke så mye av, det kolliderer litt med stilen for øvrig. Skilt med søte sitater kolliderer nok også litt med det øvrige.

NB! For ordens skyld, Finn.no er eid av Schibsted som igjen eier VG.

Publisert: