MinInteriørstil: Villa Sole

Kaia Helle elsker gamle møbler, og ved å rullere på interiøret får hun maks ut av  hva hun allerede har.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

I denne spalten stiller vi personer med unike og inspirerende hjem spørsmål om stil, innredning og gode interiørtips.

Kaia Doniselli Helle bor sammen med mannen og tre barn i Sandefjord. Hun studerer markedsføring, og deler bilder fra sitt hjem på Instagram på kontoen @villasole1933.

– Sånn ellers er jeg en kreativ sjel, med hobbyer som foto, matlaging, baking og interiør. Sistnevnte litt til manns store frustrasjon fordi jeg kan diskutere oppussing og interiør 90 prosent av døgnet om jeg fikk mulighet. Heldigvis er mannen min både handy og tålmodig, sier hun.
Paret lette en stund før de fant drømmehuset, og flyttet inn i Villa Sole i mai 2017.

– Da vi jaktet på hus hadde vi to kriterier, det skulle være ekstra plass til gjester og det skulle være gammelt med masse karakter og sjarm. Villa Sole oppfylte begge kravene våre. Huset fikk navnet Villa Sole når plantegningene var ferdig fremstilt i 1928.

– Hvordan vil du beskrive din interiørstil?
– Jeg har en stor kjærlighet for antikk, gamle ting og gjenbruk. Jeg drar ofte inn nyere elementer underveis også. Jeg liker å blande gammelt og nytt. Både da det gjelder klær og interiør synes jeg det er ekstra spennende å finne noe ikke alle andre har. Jeg følger ingen spesifikk stil, og liker en blanding av det herskapelige, romantiske og elegante. Kanskje eklektisk herskapelig er en stil?

– Hva er ditt favorittrom, og hvorfor?
– Favorittrommet mitt om dagen er biblioteket. Her har jeg lagt ekstra tanke på å gjøre det koselig ettersom jeg sitter her mye og leser og studerer.

– Hva er ditt beste kjøp i hjemmet?
– Det er ikke akkurat et kjøp jeg skal nevne, men heller en veldig sjenerøs gave fra en tante og onkel. Vi arvet et veldig flott spisestuemøblement fra dem. Siden spisestuen er ganske stor lette vi etter en spisestuegruppe som kunne romme det med meste av rommet. Gleden var derfor stor da vi fikk det som står der i dag. Over tre meter langt og plass til å romme mange mennesker i flere år fremover.

– Hva inspireres du av?
– Jeg blir lett inspirert av interiør på filmer og TV-serier. Gjerne der handlingen er fra andre tidsepoker. Ettersom jeg er glad i antikk og gjenbruk, finner jeg mye inspirasjon fra eldre stiler. Ellers så finner jeg masse inspirasjon på Instagram og jeg elsker å bla i interiørblader. Sistnevnte kommer alltid til å være en favoritt, uansett hvor digital hverdagen vår er i ferd med å bli.

– Hva er dine beste innredningstips?
– Vær vågal og følg ditt interiørhjerte. Det er du og ikke naboen som skal bo ditt i hjem. Vær tro til det du liker og stol på magefølelsen. Trives du i ditt hjem med valgene du har tatt, så vil gjestene dine garantert trives også. Jeg liker alle stiler på hver sin måte, og jeg liker de spesielt godt hvis den spesifikke stilen er fylt med særpreg og personlighet fra eieren. Skal du pusse opp så lag deg et moodboard. Ofte er det lettere å finne din stil med bilder, tøystykker og farger. Et pluss er at et moodboard er en fin måte og være kreativ på og det kan være dekorativt.

– Er det noe i hjemmet du aldri vil kvitte deg med?
– Mye, men for å nevne noe er det et eldgammelt vitrineskap vi har stående i spisestuen. Det var malt bonderødt da jeg kjøpte det så det måtte pusses og males igjen. Derfor er det nå sort. Jeg er ellers glad i å beholde møbler som de er. I andreetasje har vi et gammel lintøyskap jeg har fått fra foreldrene mine. Dette er urørt og i original stand, det er mye som skal til før jeg kvitter med det.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?
– Vi fjernet nylig en stor åpen peis i spisestuen. Vi ønsket en svart gammel peis der, og gleden var stor når mannen fant en gammel Ulefoss-peis på Finn. Den har nå fått plass foran en av de gamle teglsteinsveggene.

– Har du noen gode sparetips til innredning?
– Flytt på interiør! Både møbler og annet dekor. Jeg har noe rosa fløyelsgardiner som har vært brukt i spisestue, stue og på soverom. På soverom fungerte de både som gardiner og sengeteppe. Jeg har til og med brukt diverse gardiner som duk ved borddekking. Nylig tok jeg ned en større puff fra vårt walkin closet ned til TV-stuen. Med et eldre stort messingfat på toppen ble det plutselig et salongbord. Det er ganske mye som kan brukes til andre ting enn det de opprinnelig er ment til. Bruk fantasien, så er det mye man finner som kan ha andre bruksområder.

– Har du gjort en god DIY?

– Vi pusset opp kjøkkenet nylig, fjernet overskap, spraylakkerte kjøkkenviften og malte innredningen grønn. Selv om mye ble gjort følte jeg det manglet det lille ekstra. Midt på natten kom jeg plutselig på at et gammelt bord jeg brukte som midlertidig sybord kunne fungert som en kjøkkenøy. Med enkle knagger på siden ble det helt perfekt. Forandring fryder alltid, og man trenger ikke alltid kjøpe nytt for å få litt avveksling hjemme.

... og er det noe du bevisst har lagt ekstra penger i?
– Da vi fikk drivhuset vårt bestemte vi oss for å legge ekstra tid og penger i uteplassen der det skulle stå. Jeg er veldig glad i blomster og hage. Store deler av året er jeg nesten like mye der ute som inne.

– Hvordan får du mest mulig ut av innredningen uten å kjøpe nytt?
– Jeg legger mye bort, og tar det frem etter en stund og rullerer på interiøret.
Når jeg tar storrengjøring fjerner jeg alt fra vinduskarmer, hyller og bord. Når jeg har vasket ferdig setter jeg alt på plass igjen, og veldig sjeldent blir samme dekorasjon plassert tilbake samme sted. Da har jeg fått vasket og gjort om på interiøret på samme tid.

– Hva står øverst på interiør-ønskelisten akkurat nå?
– Vi skal med tiden fjerne enda en peis i gangen og her ønsker jeg meg en stor, flott marmorert kakkelovn. Det blir det første gjestene våre møter når de kommer inn til Villa Sole. Tidløst, elegant og praktisk!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.