Hjemme hos: Victoria i Hagebyen

VELKOMMEN: For Victoria Dam er det glede og terapi i å være kreativ; dandere, pusse opp, grave og skape.
VELKOMMEN: For Victoria Dam er det glede og terapi i å være kreativ; dandere, pusse opp, grave og skape.Mattis Sandblad

– Jeg har hele livet blitt dratt mot det kreative, sier Victoria Dam. Med personlighet, dedikasjon og sirlig kreativitet skaper hun hage og hjem.

Solen steker, fugler kvitrer, barn leker i gatene. Syrinen blomstrer og fyller luften med sommerlig sødme. Forsommer i Ullevål Hageby er for mange selve innbegrepet av idyll. Det føles som en egen mini-landsby plassert ganske så sentralt midt i hovedstaden, som ellers preget av asfalt og høye bygårder.

Her har Victoria Dam (36), mannen hennes og deres tvillingdøtre på 8,5 år skapt sitt drømmehjem. Og drømmehage.

Planter i krukker skaper hagefølelse selv på mindre arealer, som i trapper og på små balkonger, tipser Dam. Selv er hun glad i terrakottapotter i ulike størrelser.
Planter i krukker skaper hagefølelse selv på mindre arealer, som i trapper og på små balkonger, tipser Dam. Selv er hun glad i terrakottapotter i ulike størrelser.Mattis Sandblad

For Dam selv, er hus og hage et utløp for kreativitet. Hagearbeid er en frisone. Hun kan knapt tenke seg noe bedre, sier hun, enn å la timene fly forbi en sommerkveld med hendene i jorden.

Plante frø, passe på dem, og se at de blir til knopper, blomster, urter og grønnsaker.

De barbente føttene hennes er mørkebrune av solen, med nøyaktig skille der sandalene har vært. Også de solbrune hendene vitner om timevis utendørs.

Det største beviset på dedikert hagearbeid er selvsagt hagen selv, som når MinMote kommer på besøk tidlig i juni, står i full forsommerblomst.

– Välkomna, sier Dam hjertelig på svensk, smiler varmt og viser oss inn på kjøkkenet.

Vinduene i huset, som er originale fra da det ble bygget i 1922, står vidåpne og inviterer uterommet inn.

– Vinduene har originalt glass, og de gir et så fint lys og spill. Vi elsker dette huset. Vi har gjort alt selv, forteller hun.

Vinduene på kjøkkenet er originale fra 1922, og noe av det Dam er mest glad i med huset.
Vinduene på kjøkkenet er originale fra 1922, og noe av det Dam er mest glad i med huset.Mattis Sandblad

Dam og mannen har pusset opp ti hjem sammen, fem av dem har vært totaloppussing.

Siden de kjøpte huset i hagebyen for tre år siden, har vegger fått ny maling, hagen er totalforvandlet, fliser og nye gulv er lagt med egne hender. Også det hvite tapetet med grønne kløverblader i gangen har Dam montert selv. Akkurat det med litt variabelt hell, sier hun og ler mens hun peker på en tapet-bit som har skallet av.

Men man lærer av å prøve og feile.

Nå skal paret snart i gang med oppussingsprosjekt nummer elleve. Dette intervjuet ble avtalt og gjennomført før det ble kjent at huset skulle selges.

Fra stuen og kjøkkenet skimter man gangen hvor det er tapetsert med kløver-tapet.
Fra stuen og kjøkkenet skimter man gangen hvor det er tapetsert med kløver-tapet.Åsa H. Aaberge/VG

En følelse av Sør-Europa

I tillegg til jobben som markedsansvarlig for et mediebyrå, tar Dam oppdrag innen hagedesign på fritiden, og deler hageinspirasjon og lærdom på Instagramkontoen @hagebyen.

– Jeg har alltid elsket å være ute, sier hun mens hun danderer reddiker, nøtter og fiken rundt nybakt brød på en skjærefjøl på kjøkkenbenken.

Herfra har man direkte utsikt ut i hagen, så kjøkkenvinduet kan fungere som et slags kioskvindu om sommeren, om man vil servere rett fra kjøkkenet og ut på langbordet.

Man får litt Sør-Europa-følelse av hjemmet. Dam er blant annet glad i portugisisk porselen og fargerike fliser. I vinduet står en sitronplante med sitroner som snart er modne. De får nok lys og varme i den gamle vinduskarmen til å gro godt, selv her i kalde nord, forteller Dam.

Åsa H. Aaberge/VG

I hagen er det svenske møblementet, et langbord og seks stoler i eik og stål, pyntet med en blomsterbukett fra hagen, fersk kaffe, juice og frukt.

– Mine besteforeldre hadde et slikt hagemøblement da jeg var barn, så jeg er ekstra glad for å ha det selv nå, sier Dam.

Mattis Sandblad
Åsa H. Aaberge/VG

– Det er terapi å sitte ute

Frem til hun var ti år vokste Dam opp i Bangalore i India, før hun og moren flyttet til Sverige og besteforeldrenes hjem utenfor Göteborg.

Hun tilbrakte alle somrene i barndommen hos besteforeldrene, og det var der interessen for både hagearbeid og interiør blomstret først.

– De var veldig interesserte i både hage og interiør. Morfar bygde møbler, og mormor tegnet kjøkkenet selv. Hagen skapte de fra bunnen, ingenting var perfekt, men det var en drøm. Det var trær, små stier, en dam morfar laget. En drømmehage for et barn, og jeg fikk være med på det de jobbet med.

– Så du har fått hage- og interiørinteresse med i oppdragelsen?

– Jeg tenker det. Jeg har hele livet blitt dratt mot det kreative. Nå er jeg så glad for at jeg endelig får gjøre mer av det, jeg har alltid drømt om det, sier Dam.

Hun forteller at både interiør og hage handler gir kreativ tilfredsstillelse og ro for henne.

– Hagen er som et rom for meg også. Det er terapi for meg bare det å kunne sitte ute og grave. Jeg kan sitte i timevis og bare grave, grave, grave.

Dam bodde både i Halland og Stockholm, før hun for ti år siden flyttet til Oslo for å starte opp kontorer for Visit Sweden i Norge.

Her blir hun værende, så lenge hun har en hage å holde på med, sier hun med latter.

Mellom kjøkkenet og stuen var det en vegg for tre år siden. Den rev Dam og mannen, for å få et åpent rom med masse lys. Ovnen er original fra huset.
Mellom kjøkkenet og stuen var det en vegg for tre år siden. Den rev Dam og mannen, for å få et åpent rom med masse lys. Ovnen er original fra huset. Mattis Sandblad
Planten til høyre i stuen er en «Ficus Lyrata», som har vokst seg stor i Dam sitt eie. Den trives best innendørs. Bildene på veggen er en blanding av tegninger familien selv har laget og ting de har kjøpt.
Planten til høyre i stuen er en «Ficus Lyrata», som har vokst seg stor i Dam sitt eie. Den trives best innendørs. Bildene på veggen er en blanding av tegninger familien selv har laget og ting de har kjøpt.Mattis Sandblad

Da Dam og familien overtok huset var hagen overgrodd.

– Det var ingenting her i det hele tatt, bare masse store røtter, og det var så dårlig jord. Det har vært mye jobb, forteller hun.

Etter utallige arbeidstimer har Dam og familien skapt sin egen lille oase. Hagen er kanskje ikke så stor i areal, men den er planlagt og utnyttet til den minste millimeter.

Runde steiner i sirlige rekker rammer inn blomsterbed og en liten grussti, inntil huset står tulipaner fra Nederland på rekke og rad i full blomst.

– «La belle epoque» er min favoritt, sier Dam og viser frem en utsprunget, fyldig tulipan i pudderrosa.

Tulipaner fra Nederland. Fra høyre: Sensual Touch, La belle epoque Pep Talk Copper Image Uncle Tom
Tulipaner fra Nederland. Fra høyre: Sensual Touch, La belle epoque Pep Talk Copper Image Uncle TomMattis Sandblad
I denne lille delen av hagen skinner solen lengst på kvelden, perfekt for ettermiddagskaffe, eller et glass etter en lang arbeidsdag i hagen.
I denne lille delen av hagen skinner solen lengst på kvelden, perfekt for ettermiddagskaffe, eller et glass etter en lang arbeidsdag i hagen.Åsa H. Aaberge

Steinheller markerer uteplassene i to soner: en for langbordet, og en til ettermiddagskaffe i solen. Midten av plenen er dedikert til urter og grønnsaker i fire separate soner.

– Der har jeg sommerkål, sortkål, grønnkål, Physalis, artisjokk, vannmelon, rosmarin og persille, forteller hageentusiasten.

Ved inngangspartiet står terrakottapotter fylt med blomster på rekke og rad i trappen. Store tønner i tre er plassert ved innkjørselen. Der kommer det georginer utpå sommeren.

Georginer er favorittblomsten, sier Dam, blant annet varianten «Watermelon Penny».

– De graver jeg opp på høsten og forvarer inne om vinteren. De blomstrer først utpå sommeren. Georginene kan bli ganske høye, så jeg håper de skaper en vegg her. Det blir gøy, sier Dam og tar på de grønne bladene som ennå ikke har slått ut i blomst.

En romslig oppvaskkum er lurt å ha, for å skylle og vanne planter og grønt fra hagen.
En romslig oppvaskkum er lurt å ha, for å skylle og vanne planter og grønt fra hagen.Åsa H. Aaberge/VG
Frihet for barna er noe av det Dam setter mest pris på med å bo i Ullevål Hageby. Døtrene på 8,5 år har en nydelig lekestue i hagen.
Frihet for barna er noe av det Dam setter mest pris på med å bo i Ullevål Hageby. Døtrene på 8,5 år har en nydelig lekestue i hagen.Mattis Sandblad

– Hagen, og mye rom for barna å leke seg på, svarer Dam kontant på spørsmål om hva som er det beste med hjemmet de har skapt.

Det er ingen tvil. Og snart skal hun og familien få en større hage å boltre seg i.

De flytter snart lenger bort i Hagebyen til et nytt oppussingsprosjekt, og en ny hage å røske opp i, planlegge, og dandere.

Da drømmer hun om svarte og hvite sjakkruter på gulvet i gangen, og drivhus. Og så vil hun ha mye grønt både inne og ute.

– Jeg elsker grønt!

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?