Hjemme hos: Fredrik og Harald

JULESTEMNING: Hjemme hos Fredrik Holth (bildet) og Harald Trollsaas på Nordstrand oser det av julestemning. Legg merke til mistelteinen som henger i taket og skiller kjøkken og stue.

Bli med inn i parets magiske julehjem!

Malin Gaden
Publisert:

Det er desember. Solen har lagt seg bak skyene som ligger over Oslofjorden. Været er grått, men julestemningen er det ingenting å si på. For like ved fjorden, faktisk bare et steinkast unna, ligger en sveitservilla fra 1800-tallet omringet av snø. Snø som faller i perfekt «The Holiday»-stemning. Akkurat som bestilt.

Julestemningen blir ytterligere forsterket idet døren åpner seg og Fredrik Holth stikker hodet ut. Med et bredt smil om munnen, hvite knestrømper, matchende genser og et rødt tørkle i halsen, kunne han like gjerne vært med i Ralph Laurens julekampanje.

Ut fra stuen kommer man ut på balkongen. Om våren og sommeren bugner det av grønne planter, men nå er det pyntet til jul.

Men det er ikke dét som står på agendaen i dag, tro det eller ei.

– Kom inn, sier han og leder oss opp en etasje.

Døren åpnes og vi blir møtt av lukten av amaryllis, varm kaffe og duftlys. I bakgrunnen kan du høre jazzversjoner av velkjente julelåter.

– Skal jeg fyre opp i peisen?, spør Fredrik og peker mot det gigantiske smykket av en kakkelovn som pryder stuen.

Du kan nesten ikke be om et bedre bilde på behagelig førjulstid. Det knitrer i peisen, det lyser fra julestjernen i vinduet og i hjørnet står et stort tre med pynt på. Fargerike kuler, en liten fugl her og der, den norske kongefamilien, Wenche Foss og Kim Friele. Alt i ett tre.

Julepynt av Wenche Foss henger i parets juletre.

Fredrik er opptatt av å ha det gøy med interiøret. Men å få inn juletreet i år, var alt annet enn moro.

– Skal jeg fortelle denne historien?, spør han seg selv og ler.

– Ok. Det var siste dagen i november. Vi hadde hentet juletreet og skulle gjøre det klart etter alle kunstens regler. Først sette det i kokende vann i et par minutter, så i en kaldtvannsbøtte, så akklimatisere i gangen før du tar det inn. Alt var gjort. Det var gløgg og julemusikk – stemningen var på plass. Mens vi pynter treet faller noe ned. Det var en stålorm, sier Fredrik og blir møtt med et gisp fra både undertegnede og fotografen vi har med.

– Ja, nettopp! Akkurat den reaksjonen hadde jeg. Men Harald løftet den opp med et kjøkkenhåndkle og fikk den ut. Og det må jeg si altså – det var helt fantastisk. Harald reddet julen!

Fredrik er fan av de kongelige og falt derfor veldig for denne kakkelovnen som har navnet Karl Johan.
HJEMME HOS

MinInteriørstil: Kristoffer Saghaug

Feststemt

– Har du et favorittrom?

– Jeg tror vi sitter her nå, sier Fredrik.

Vi har beveget oss bort fra juletre og kakkelovn og inn i spisestuen. Her står langbordet midt i rommet, dekket og klart til julefest.

– Hvis du kunne invitert hvem som helst til middag nå, hvem ville det blitt?

– Å, jeg har juletreet fullt av dem!

Julepynten av Kim Friele er Fredriks favoritt.

– Først og fremst Kim Friele. Hun har banet vei for oss og gjort livene våre lettere å leve. Hun har tatt den kampen og har måtte tåle mye drit. Hun ser jeg virkelig opp til, sier en rørt Fredrik og tar en liten pause.

– Wenche Foss måtte jeg også ha hatt her. Og besteforeldrene mine. Julen er jo sånn, man blir nostalgisk. Tenker på de som ikke er med oss lenger, og de var veldig viktige personer i livet mitt, sier han og fortsetter:

– Og så måtte jeg hatt samboeren min her. Og deg, for eksempel!

– Å, meg?

– Nye mennesker er noe av det gøyeste som finnes. Man aner ikke hva som bor i den nye personen man blir kjent med.

– Det er et julebord jeg ikke ville gått glipp av. Jeg kommer!

Tapetet i spisestuen er fra Rebel Walls og tilfører rommet det lille ekstra.
Bordet var pyntet til jul med lekre glass, lange lys og grønne vekster.

– Når det ikke er full fest, hvordan ser en typisk kveld ut hjemme hos dere?

– Jeg skulle ønske jeg kunne si at vi setter oss ned og leser avisene og sånn, men vi lager middag, snakker om hvordan dagen har vært og ser på litt TV. Der gjorde pandemien noe med oss. Vi ser mer på TV enn vi leser bøker.

– Har du sett dokumentaren til Meghan og Harry?, spør jeg Fredrik, som har gitt tydelig uttrykk for at han er fan av de kongelige.

– Skal jeg vise deg noe?

Han reiser seg opp og forsvinner. Hva han skal hente, vet jeg ikke, men jeg ser for meg at han skal plukke ned de tre tallerkenene med Astrid, Ragnhild og Märtha som henger på kjøkkenet.

Men der tok jeg feil.

På kjøkkenet henger det tre tallerkener med tre kjente fjes på.

Tilbake kommer han nemlig med en bunke brev i hendene. Julekort fra prins William og prinsesse Kate, dronning Elizabeth, fyrst Albert og fyrstinne Charlene, kong Charles og dronning Camilla.

For å nevne noen.

I 2021 bestemte Fredrik seg for å sende ut julekort til kongefamiliene. Han fikk svar fra samtlige!

– Jeg elsker kongelige og det gjorde også mormor, som gikk bort for noen år siden. Dette er en hommage til henne.

Fredrik bestemte seg i fjor for å sende en liten julehilsen til kongefamiliene. De eneste som ikke svarte var den norske og svenske kongefamilien.

– Da de første brevene kom i romjulen, så spurte vi oss selv: Hva tenker postmannen nå?, sier en lattermild Fredrik og legger til at det siste brevet kom i påsken.

– Man føler seg litt «crazy», men det er gøy. Vi må gjøre ting mer gøyalt.

Julen varte virkelig helt til påske for Fredrik og Harald. Det siste julekortet fra de kongelige kom påsken 2022.
HJEMME HOS

Hjemme hos: Sofie Årnes

Leken stil

Lek og moro er to stikkord som går igjen i Fredrik og Haralds interiørstil. Trehesten i stuen har fått på seg gevir for anledningen, bildene på veggen viser alt fra Mummitrollet til en mann som krabber ut av rammen, og tapetet i spisestuen er et kunstverk i seg selv.

Rundt om i rommet finner du også flere dyriske elementer, deriblant en gepard-lampe med fløyel og frynser. I hjørnet står en palme som har vært med dem i tre år.

Dyriske elementer preger interiørstilen til paret.
I stuen står en stor, grønn og komfortabel sofa. På veggen henger det bilder som Harald har satt opp. Motivene er fra postkort som de har fått blåst opp.
Trehesten som står i stuen fant Harald i India. Nå er den blitt pyntet til jul.

Selv om det er mye spennende å se på her, er paret også opptatt av at det skal være nok luft i et rom slik at disse detaljene virkelig kommer til sin rett.

Før var det skillevegg her og gulvene var lakket i en mørkere farge.

– Spisestuen er nok kanskje det som har forandret seg mest.

«Vær glad i livet og inviter venner til fest», er den klare beskjeden fra Fredrik Holth.

Gammelt og nytt

Da paret kjøpte boligen høsten 2021, startet de oppussingen ganske kjapt. I tillegg til et splitter nytt kjøkken, la de også til noen lekre, profilerte lister på veggene. De er det Harald som har tegnet.

– Harald er veldig nøye og bruker lang tid, jeg er utålmodig og velger noe raskt. Men Harald får oftest rett. Jeg kan gjøre mange bomkjøp, sier Fredrik og ler.

Selv om listene er nye ønsket de å ta valg som så ut som om de hadde vært i boligen lenge. Kombinasjonen av gammelt og nytt er noe paret virkelig har falt for.

– Vi liker godt å reise – gjerne rundt i Europa. Så her ser du nok en kontinental stil med skandinavisk touch. Vi blander gjerne elementer som gamle skatter fra loppemarked rundt om i verden med andre ting fra Norge.

Flere av disse gjenstandene er blitt svært populære i Norge nå, men Fredrik og Harald oppdaget dem i Portugal for mange år siden.
Paret hadde lyst på et staselig speil til stuen. Dette fant de på Finn, og har stått på en familiegård i Akershus i over 100 år. Akkurat nå er det pyntet med gjenstander paret har funnet på en av sine mange reiser. Disse søte små er blitt hentet hjem fra San Francisco.

– Er det noe i leiligheten dere er spesielt fornøyd med?

– Kjøkkenøya!

Midt i kjøkkenet står en svær øy laget av dekton, og her kan de lage mat og se utover både stue og Oslofjorden. I øyen er det også skap med glassfronter slik at du kan se de lekre glassene og vasene som står der. Stikkontaktene er lagt inn i kjøkkenøya, og viften er av de som er innfelt.

Alt for å skape den deilige, luftige følelsen.

Kjøkkenet er pyntet til jul, og den lille sittekroken skaper ekstra hyggelig stemning.

– Er det noe her du aldri kommer til å kvitte deg med?

– Den her, sier Fredrik og viser frem en terrin i hvitt med blått mønster.

– Den er garantert ikke verdt noe, men det er fra bryllupsserviset til oldeforeldrene mine. Det sto alltid på kjøkkenet hos mormor, så det har høy affeksjonsverdi.

Denne har vært i Fredriks familie i mange, mange år, og han har ingen planer om å kvitte seg med den.
HJEMME HOS

Hjemme hos: Yngve og Andrés

– Gjør så mye for rommet

Grønne elementer er også blitt en viktig del av parets interiørstil. Ikke bare ser vi det i pyntegjenstandene og den store sofaen som pryder stuen, men det er grønne vekster overalt.

– Det gjør så mye for rommet og er med på å skape noe organisk. Store planter koster en formue, men du kan kjøpe en liten palme på Ikea og få den like stor.

Det er ingen tvil om at Fredrik har grønne fingre. Og noen ganger dukker det neste planteprosjektet hans opp fra de mest uventede steder. Vel, i dette tilfellet falt det faktisk rett i hodet hans.

– Jeg tar med reisene mine hjem. Det gjør at de varer mye lenger. Jeg fikk en sitron i hodet i Italia i 2017. Jeg tok den med hjem, plantet steinene, og det har nå blitt til seks sitrontrær.

– Du tuller?

– Nei! De står ute her i den andre oppgangen og overvintres. Det er veldig gøy å få til sånne ting!

Ikke lang unna Fredriks lille sitrontre-oransjeri, er det en utleiedel som tilhører boligen. En dag håper paret å gjøre om dette til et bibliotek.

– Man må aldri stoppe å drømme! Men akkurat nå er dette drømmen, og det er viktig å nyte det.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: