Male? De fineste interiørfargene nå

Flere farger gjør seg gjeldende nå, blant annet lyseblått som her hos Nordsjö.

Dette er ekspertenes tips.

Publisert:

Ønsker du en skikkelig oppgradering i hjemmet er maling en god idé. Det gir en totalforandring, samtidig som det ikke nødvendigvis er så tidkrevende eller dyrt.

Men hvilke farger er det egentlig som gjelder på interiørfronten nå? Vi har fått ekspertenes beste tips.

Interiørstylist Tone Kroken er en av Norges mest anerkjente innen sitt felt. Hun trekker særlig frem en farge:

– Beige!

– Beige er fargen som er superhot nå. Det samme med hvite nyanser, og da gjerne blande og mikser de hvite fargene. Det gir et rent, moderne og stramt uttrykk – og er den perfekte bakgrunnsbasen for alle type stilarter.

Hun trekker også frem kombinasjoner og strukturer i malingen som sterkt i trendbildet nå.

– Kombiner gjerne, som at vegger er malt med struktur og at taket, lister og dører er malt i samme farge, i en glatt vanlig maling.

INTERIØR

7 interiørtrender vi har troen på nå

DETALJER: Ved å kombinere ulike typer maling kan du skape et spennende uttrykk, råder Tone Kroken. Fargen heter Old Flax og er fra Pure&Original.
ULIKE OVERFLATER: Interiøreksperten mener du bør vurdere maling med ulik tekstur.

Nylig har også malingsprodusentene Nordsjö og Jotun lansert sine nye fargekart som er gjeldende for 2022. For oss som er glad i hjemmefiks er det en fristende prosess å bla i fargekartet.

Hos Nordsjö er det den lyseblå fargen «Bright Skies» som er plukket ut som hovedfarge. Den beskrives som frisk og luftig av produsenten, og skal gi oss nettopp følelsen av frisk luft.

«I år derimot, gjenoppstår mer levende farger og lyse toner som en refleksjon på positivitet og en frisk start», heter det i en pressemelding.

FRISKT: Denne lyseblå fargen har Nordsjö troen på for året som kommer.

Hos Jotun er farger som kan løfte humøret og skape nye ideer i fokus.

«Årets fargepaletter er designet for å reflektere og fremheve ulike aspekter av personlige behov og livsstil. Fargene legger til rette for at du kan skape den stemningen du ønsker for deg og dine», står det på Jotuns nettside.

Blant fargene finner vi flere beige og brune toner, en del duse blåfarger, samt litt grønt og gult.

INNREDNING

Gjenbruksprofilene forteller: Slik lykkes du med brukt interiør

Dagny Thurmann-Moe, fargeekspert og kreativ direktør hos KOI Fargestudio, forteller til MinMote at det ikke er mye nytt å se i fargene som blir presentert.

– De har sirkulert i mange år, og det er mye fint og anvendelig. Det vi ser nå er at spekteret utvider seg og at stadig flere farger og nyanser oppfattes som «aktuelle». Dette er igjen et tegn på at vi i stadig større grad tar mer personlige valg og ikke velger det samme som nabo eller venner.

Selv om det er mye beige i fokus, tror fargeeksperten at det er noe vi kommer til å se mindre av fremover.

– Beige, hvitt og grått er fortsatt synlige, men er en del av en nedadgående trendkurve. Dette gjelder særlig grått, som har fått stor slitasje de senere årene. Vi kommer til å se mindre av disse fargene i de kommende årene, og flere av veldig mange andre.

FARGEEKSPERT: Dagny Thurmann-Moe.

Selv om fargeprodusentene lanserer sine fargekart, mener Thurmann-Mote at det ikke er relevant å se på farger for sesongen.

– Se heller på hvilke farger og kombinasjoner som kan vare for livet. Vi må slutte å velge farger til hjemmene våre basert på kortlivede trender, og heller se på hvordan livet blir godt over tid i farger du kan trives med lenge.

– Hva bør man tenke på når man velger farger til hjemmet sitt?

– Når vi jobber med privatkunder, jobber vi med stil- og fargeestetiske analyser. Det er viktig for oss å finne ut hva slags farger, objekter og interiører kunden kan trives med i mange tiår fremover. Tenk varighet, og ikke vær red for å tøye strikken og å ta personlige valg. Det er når man får særpreg at interiøret får affeksjonsverdi og gjennom det, estetisk varighet, som igjen gir en estetisk bærekraft.

Selv om interiørstylist Kroken har mest tro på rolige beige toner for de store flatene, slår hun også et slag for individualistene. Hva med et knallblått rom, som her hos Else Kåss Furuseth?

– Masse grønt og blått kommer, men da mest som pynt og accessoirer ... men er du individualist ville jeg gjort som dette, sier hun og henviser til det knallblå rommet med fjærlampe.

Publisert:

Finn mer innhold om: