Dette er plantene som gjelder nå

MORE IS MORE: Mye planter er en av plantetrendene akkurat nå.

Fire trender vil dominere fremover, mener ekspertene.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

Det er nok mange av oss som har innsett viktigheten av å ta naturen inn i hjemmene våre, etter nærmere to år innendørs.

Interessen rundt planter var oppadgående allerede før pandemien, men ekspertene er enig i at interessen har ekspandert ytterligere som følge av de siste to årene. Hvis du er usikker på hva du bør utvide plantesamlingen din med, bør du følge med nå.

Ifølge ekspertene er det nemlig disse fire trendene som gjelder akkurat nå:

Planter store som trær

Grønne, frodige planter er et populært valg hos nordmenn, og en fin måte å benytte seg av planter som en del av interiøret. Og akkurat nå ønsker vi oss store planter. Veldig store.

– De skal gjerne være store som trær. Én stor plante kan gjøre underverker for innredningen og stemningen i et rom, og vil du ha skikkelig tropisk jungelfølelse, kan du sette inn flere forskjellige typer i ulike høyder, sier Plantasjens markedssjef Vibeke Næss.

PLANTEEKSPERT: Vibeke Næss fra Plantasjen sier planter kan gjøre underverker for innredningen.

Særlig folk i byer, har lagt sin elsk på store planter.

– Store planter i små leiligheter skaper et frodig og dekorativt uttrykk. Det kan også tenkes at de som bor i leiligheter ikke har tilgang på like mye grøntareal utendørs, og derfor trenger ønsker flere og større planter i sitt eget hjem, forteller hun til MinMote.

STORE SOM TRÆR: Athanasia Siamos sier folk vil ha planter som minner om trær.

Athanasia Siamos fra Planterommet i Bergen, sier til MinMote at de opplever en økt forespørsel på store planter.

– Folk vil ha store planter innendørs som minner litt om trær. For eksempel er fiolinfiken og gummifiken veldig populære.

Fargerike blader

Men grønne planter trenger ikke bare være grønne. Akkurat nå er det utrolig trendy med grønne planter med fargerike og mønstrete blader.

– Her finnes det masse gøyale kombinasjoner av farger, mønstre og teksturer å leke seg med. Eksempler på dette er Calathea, Gummifiken i varianten Ruby eller Tineke, Caladium, Coleus og Alocasia for å nevne noen, sier guttene bak Instagram-kontoen «Plant Papis», Rodrigo Qvale og Andreas Qvale Hovland.

PLANTE-INFLUENCERE: Guttene bak Instagram-kontoen «Plant Papis».

Vibeke Næss fra Plantasjen sier at nettopp Alocasia er blant deres mest populære plante om dagen.

– Denne tropiske planten kjennes best igjen på sine store blader med tykke og dekorative bladnerver, og finnes i mange spennende varianter og størrelser.

Jo flere, jo bedre

At planteinteressen blant folk har økt, fører også til at vi stadig får flere planter rundt oss. Et stort antall planter blir derfor trukket frem som en av vårens store plantetrender.

– Nordmenn får ikke nok av planter, og en god grunn til det er nok at mange har fått øynene opp for plantenes positive effekt på oss mennesker de siste årene, sier Næss hos Plantasjen og fortsetter:

– Forskning viser at det å bringe naturlige og levende elementer som planter inn i hjemmet, har en positiv innvirkning på menneskets følelser, stressnivå, helse og velvære. Planter gjør oss glade, og gir oss noe meningsfylt å holde på med når vi steller og får de til å vokse seg fine.

DOMINERENDE TREND: Nordmenn får ikke nok av planter, sier ekspertene.

Middelhavsfølelse

Nå kan vi endelig reise til sydligere strøk igjen, men det at vi har vært nødt til å holde oss hjemme i lang tid har påvirket plantetrendene. Flere tar nå middelhavsstemningen inn i stua, ifølge Næss.

– Oliventrær og sitrusplanter er kjente klassikere, men likevel trendy akkurat nå. Cordyline, også kalt Australdrakelilje, er en iøynefallende plante med lange, tynne blader. Ta godt vare på disse innendørs på en sval, lys og fuktig plass, og se fram til hagesesongen!

Også en velkjent «sydenplante» er populær blant nordmenn om dagen.

– Mange velger å ha palmer, strelitzia Nicolai, fiolinfiken og monstera deliciosa som statementplante i hjemmet sitt, sier «Plant Papis» til MinMote.

Effekten av pandemien

Og selv om pandemien endelig ser ut til å gå mot slutten, tror ekspertene planteinteressen vil fortsette.

– Jeg tror planter er kommet for å bli. Når folk har fått den mestringsfølelsen ved å ha en plante hjemme som vokser seg stor og fin, så tror jeg det er noe de vil fortsette med, sier Athanasia Siamos fra Planterommet i Bergen.

«Plant Papis» tror planteinteressen vil få en naturlig plass i balanse med resten av hverdagen.

– Mange oppdaget gleden av å ha planter som hobby fordi man hadde ekstra tid, men også gleden av planter som en del av interiøret. Nå som pandemien forhåpentligvis er over tror vi at mange ønsker å forsette dette, men nå i balanse med resten av livet. Det som er bra er at de fleste planter trives godt med å være litt i fred, så det kan passe fint at planteforelderen får noen andre ting å gjøre (les: ivrige overvannere).

Fiolinfiken

Fiolinfiken

Fiolinfiken er en trendy plante som trives best på et lyst sted, men ikke i direkte sollys.

369,-hos Hageland
Gå til butikk
Gummifiken

Gummifiken

Gummifiken er en lettstelt plante, som tåler å tørke litt mellom vanning.

149,-hos IKEA
Gå til butikk
Calathea Roseopicta

Calathea Roseopicta

Calathea foretrekker jevn fuktighet og jevn temperatur.

400,-hos Mester Grønn
Gå til butikk
Monstera

Monstera

Superpopulær plante med frisk grønnfarge.

400,-hos Mester Grønn
Gå til butikk
Alocasia 'Amazonica'

Alocasia 'Amazonica'

Alocasia 'Amazonica' som trives på lyse steder.

89,-hos Plantasjen
Gå til butikk
Oliventre

Oliventre

Oliventre er en tidløs og populær klassiker.

1999,-hos Plantasjen
Gå til butikk
Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: