Slik dekker interiør-ekspertene 17. mai-bordet

FEST I HAGEN: Forhåpentligvis skinner solen på 17. mai i år. Da kan man dekke et flott bord utendørs, fylt med blomster og godsaker.

Mulighetene er mange!

Malin Gaden
Publisert:

Endelig er mai her, og vi kan (forhåpentligvis) se frem mot en måned fylt med deilig vær og vårstemning.

Mange ser nok også frem til 17. mai, og har nok allerede begynt å planlegge alt som skal gjøres til den store dagen. Akkurat det har vi også gjort, men vi har fått litt hjelp på veien.

Vi har nemlig spurt fem interiøreksperter om hvordan de dekker årets 17. mai-bord. Her finner du masse deilig borddekningsinspirasjon!

INNREDNING

Serviset som setter prikken over i-en

Når Maren Baxter, kunstner og vinner av Norges vakreste hjem i 2016, samt interiørprisen «Gullfjæren Årets Borddekker» i 2021, dekker bord, går hun «all in».

– Jeg elsker å forandre stil hvert år! Jeg har hatt alt fra det tradisjonelle med fargene rødt, hvitt og blått, til mer fargerikt og unikt.

Blir det fint vær på 17. mai i år, tenker interiøreksperten å dekke på til feiring utendørs.

– Gjerne med et koldtbord hvor en selv kan forsyne seg.

For å sette prikken over i-en på det feststemte bordet, pynter hun med noe spiselig og lekkert. I år faller nok valget på en rød, hvit og blå dessert i lekre glass.

– Her har jeg brukt jorbærgelé til rødfarge, blåbærgelé med litt blå konditorfarge til det blå og panna cotta til det hvite.

På hennes bord vil du også finne en miks av gammelt og nytt.

– Jeg bare elsker disse vakre, gammeldagse dukene og servisene sammen med mer moderne elementer. Blomster er også et «must» hos meg da jeg synes det frisker opp hele stylingen!

Fest i hagebyen

Hage- og interiørentusiast Victoria Dam, som bor i et idyllisk hjem i Ullevål Hageby i Oslo, tenker å ha årets 17. mai-feiring der hun trives så godt – i hagen!

– I år blir det langbord i hagen midt i mellom frukttrærne! Mye blomster, kirsebærkvister og natur på bordet! Jeg elsker å bruke fakirer for å lage blomsterdekorasjoner. Gjerne spredt og vilt! Så det er bare å fylle på med et hav av blomster – det går det ikke å få for mye av.

Dam bruker gjerne en kombinasjon av brukt og nytt når hun dekker 17. mai-bordet sitt.

– I år blir det mye fra siste tidens loppisrunder! Bland enkle vaser og fakirer i sølv med blomster i. Det gir litt ekstra fest til bordet!

For å tilføre det hele det lille ekstra, serveres årets drikke med de lekreste isbitene.

– Legg spiselige blomster i isformer. En enkel og vakker dekorasjon som setter prikken over i-en. Jeg bruker både syrin og stemor!

Men det stopper ikke der. Gjestene som ankommer hagebyen i år får servert deilig, hjemmelaget is.

– Den beste isen lager du selv! I år kommer jeg til å lage en egen is-bod til barna! Det er helt supert og enkelt, og en ekstra hyggelig ting for de små gjestene som kommer. Superenkel oppskrift er det også! Bare miks bær og frys ned i fine former! Noen bær og frukter som funker fint til dette er druer, melon, jordbær og bringebær. Det går også fint å fryse ned saft, som for eksempel denne kirsebærisen som jeg laget fra hjemmelaget saft:

Bruktbordet

Gamle ting og bruktfunn står i fokus når Camilla Harbu Bielecki, eier av vintagebutikken Tidstypisk og forfatter av boken med samme navn, skal pynte årets 17. mai-bord.

– Det fungerer overraskende bra som samtalestartere. Et lite tips dersom du har gjester som ikke kjenner hverandre så godt. Mange er interessert i antikviteter og gamle greier, og det ligger jo mye historie bak tingene.

Derfor oppfordrer hun alle som trenger noe nytt til årets feiring å sjekke ut vintagebutikker og loppemarkeder.

– Fine bruktfunn og vakkert arvegods gir borddekkingen en mer personlig stil. Du trenger ikke å ha like servisedeler til alle, men kan fint mikse og matche, dog kan det være lurt å holde seg litt innenfor en viss fargeskala eller tema, tenker jeg. Ha en rød tråd hva gjelder farger og stil, og du får en fin helhet og balanse.

Harbu Bielecki liker at bordet hun dekker gjenspeiler hennes vintagestil. Derfor leker hun seg litt mer med farger og bruktfunn.

– Jeg er jo ingen minimalist, men liker at det bugner av ting jeg er glad i, og det gjenspeiler seg i borddekkingen. Du kommer langt med en skikkelig fin duk, selv det slitne hverdagsserviset får et visst festpreg da.

– Og bytt ut papirserviettene med stoffservietter, det gir luksusfølelse! På loppiser bugner det av stoffservietter i bomull/lin og vakre broderte duker og håndsydde duker i hardangersøm, ikke er det spesielt dyrt heller med tanke på kvalitet og håndverk. Det gjør ingenting om duken har en liten flekk eller to, du setter bare en vase eller lysestake oppå flekken, så er det ingen som ser den.

– Selv har jeg kjørt på med et gammelt storblomstret tekstil som festduk, den som blir som stort maleri på bordet.

I tillegg til en blomstrete duk, befinner det seg også både blomster og grønne kvister på bordet hennes.

– Du trenger ikke å kjøpe dyre, fancy blomsterbuketter, det er vel så fint å ta inn grønne kvister og blomster ute fra hagen. Små, lave vaser gjør seg på et bord med mange gjester, så kan folk lett se hverandre og prate sammen.

Bordet får sitt røde, hvite og blå med kopper, skåler og asjetter i de norske fargene.

– Jeg er veldig glad i blåmønstret porselen, og det funker jo året rundt, men blir ekstra fint på 17. mai! For å hente opp det blå, har jeg funnet frem noen gamle, blå krystallglass, samt Marie-champagneglass i krystall fra Hadeland – disse fant jeg på Finn. Krystall hører absolutt med på 17. mai-bordet, det gir festpreg på 1-2-3. Bare husk å vaske gamle krystallglass for hånd, ikke i maskin!

Inspirert av Norden

Marianne Haga Kinder driver Gullfjæren, som kårer Norges beste interiørprofiler. Selv har hun også en Instagram-konto hvor hun deler inspirerende interiørglimt fra hverdagen sin. I år har hun latt seg inspirere av den nordiske stilen like før 17. mai.

– Jeg tok utgangspunkt i karaffelen som jeg fant på et loppemarked nylig, og stråene som jeg har hatt stående siden sommeren i fjor. Kombinasjonen med den grønne kransen, stråene og hvite mini-orkideer passer godt til de røde stofflaggene.

Login • Instagram

Duken er hun lagt på litt tilfeldig. For som Marianne selv sier:

– Alt behøver ikke alltid være så perfekt!

Bordet toppes med det hun anser som det viktigste: De norske flaggene.

– Jeg har derfor valgt å kombinere dem med hvitt og grønt, som gjør at flaggene «popper.» Serviset har også en spennende struktur i overflaten, og sammen med krystallglassene, krystaller og marmor gir dette fine kontraster.

– Har du noen gode tips til de som skal dekke bord i år?

– Lag et høyere midtpunkt på midten av bordet og dekorer ut fra det. Her har jeg brukt et stettefat med dekorative kaker som skal spises til desserten. Som en hyggelig hilsen til gjestene har jeg satt frem en liten vase på hver kuvert med et stofflagg og et strå. Har du mulighet, er det dekorativt å henge en krans over bordet.

Rustikke omgivelser

Interiørinfluencer Amalie Fagerli, som vant interiørprisen Gullfjæren for borddekking i 2020, er midt i et oppussingsobjekt og på flyttefot, og derfor blir årets feiring på låven.

– Festbordet blir på låven i digge, rustikke omgivelser. Det gjør meg absolutt ingenting, for dette er en stil jeg virkelig elsker! Flyttefot eller ei, jeg liker som regel å dekke 17. mai-bordet i jordnære farger – i litt gammel, rustikk stil.

Fargeskalaen hun bruker er veldig ton-i-ton, og det er det grønne som gir kontrastene.

– Og grønt må vi ha! For min del blir det liksom ikke 17. mai uten hvitveis på bordet. En av fordelene vi som bor på landet har, er at vi kan plukke selv.

Linserviettene holder hun i en mørkere bruntone enn duken for å gi bordet mer liv.

– Jeg er ikke så glad i å fylle hele bordet med masse norske flagg, men ønsker du å ha mer flagg enn det jeg har, kan du for eksempel bytte ut serviettene jeg har med papirservietter eller lignende med norske flagg på.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: