Maleboom i pandemien: – Enorm interesse

TRENDY MED GRØNT: Ifølge interiørekspert Tone Kroken kommer vi til å se mye mer grønt på veggene fremover.

Disse fargene kjøpte flest nordmenn i 2021.

Malin Gaden
Publisert:

Hva gjør man når man så å si er isolert i hjemmet sitt under en pandemi? Jo, man lærer seg å lage surdeigsbrød, strikker en genser eller setter opp en haug med stiklinger i vinduskarmen. Men én ting som også ble svært populært i løpet av denne tiden, var å male.

I en uhøytidelig og liten undersøkelse gjort i MinMote-redaksjonen, kom vi frem til at det må ha vært litt av en maleboom under pandemien? Rundt oss virket det som om alle tok koster, ruller og fargeprøver fatt. Skal vi tro Jotun og Fargerike, kan det se ut til at vår lille undersøkelse stemte.

– Du og du, som vi har malt der hjemme! Jotun har hatt økte salgstall i Skandinavia gjennom pandemien – og merket enorm interesse, forteller Nina Klæboe Mørkve, skandinavisk fargesjef i Jotun.

– Mye hjemmetid har nok også fått oss til å se på boligene våre med nye øyne, og vi har måttet tilpasse oss «ny bruk» når hele familien skal benytte hjemmet samtidig til sine ulike gjøremål.

INNREDNING

Male? De fineste interiørfargene nå

Troner på toppen

Fargesjefen forteller at det som topper fargestatistikken helt klart er beige og greige toner – en overgang fra det mer grålige. Farger som «Washed Linen», «Kalk», «Marrakech», «Soothing Beige» og «Sand» er det hun kaller for «de største beige fargene».

– Dette sier kanskje noe om at folk har ønsket å innrede hjemmene sine i lune og varme farger. Det føles kanskje trygt i en usikker verden?

TOPPLASSERING: Beige og greige toner, her representert ved fargen «Kalk», er blant det som har vært mest populært blant folk i løpet av pandemien.

Like bak de beige og greige tonene kommer noen kulørte farger. Jotuns fargesjef forteller at blått er fargen som hevder seg i kampen.

– Vi nordmenn ELSKER blått, sier Klæboe Mørkve og legger til at «Deco Blue» og «St. Pauls Blue» er store favoritter.

ELSKER BLÅTT: Ifølge Jotuns fargeekspert er blått noe nordmenn elsker. Denne fargen heter «Deco Blue».

– Men så har det skjedd noe! Det har kommet mengder av grønt. Folk vil ha grønt i alle varianter! Og vi forstår dem godt, for mange har oppdaget at grønt er en utrolig god basisfarge å tilføre i hjemmet. Grønt fungerer godt til en mengde andre farger, både nøytrale og de mer kulørte, samt til tresorter av både lyse og mørkere valører. Perfekt for våre skandinaviske hjem, sier fargesjefen og fortsetter:

– Grønt har jo også den generelle evnen til og oppleves som rolig og avslappende, så vel som frodig og levende. Litt avhengig av kulørtonene du velger selvsagt.

Fargene «Minty Breeze», «Treasure», «Exhale» og «Northern Mystic» er deres mest populære farger nå for tiden.

EASY BREEZY: Fargen «Minty Breeze» har vært veldig populær en stund.

Både grønt og blått ble begge trukket frem som fine farger å ha på soverommet av søvnveileder Hans Holter Solhjell og stylist og interiørdesigner Tone Kroken, fordi de virker beroligende. I saken MinMote skrev om gode soveromsfarger, trakk Kroken frem denne blåtonen som en favoritt:

Klar vinner

Tale Olivia Henningsen, kreativ leder hos Fargerike, sier det er delt hva de har solgt mest av, men at det er en klar vinner på topp.

– Vår absolutte vinner er Timian. I tillegg har vi en annen grønnfarge på topp 10: Aura.

Også Henningsen trekker frem beigetonene som populære farger. «Serengeti», «Marrakech», «Muskatnøtt» og «Elvesand» har vært favoritter her, men de varmere tonene i «Chai», «Pastelldrøm» og «Kanel» trekkes også frem.

– Det er de naturlige varme fargene som vinner frem, legger Henningsen til.

MER GRØNT: Fargerikes klare fargevinner er «Timian».

Ble tungt med mørke toner

Fargeekspert og eier av KOI fargestudio, Dagny Thurmann-Moe, har uttalt til MinMote at følelsene våre påvirkes av farger i stor grad, og kan endre oppfatningen vår av et rom.

– Farger påvirker både rom og humør i stor grad. Vi har hele følelsesspekteret som assosiasjonssett til de forskjellige fargene, og de kan enkelt få et rom til å virke, koselig, elegant, kaldt, varmt, skummelt, trygt, deprimerende eller oppkvikkende.

Stylist og interiørdesigner Tone Kroken sier til MinMote at dempede, mørke farger var det hotteste før pandemien. Men siden alle ble værende hjemme – hele tiden – ble det for tungt med mørke toner.

– Iveren etter noe nytt, lett og lekent gjorde at vi malte. Vi har malt veggene rosa, lyseblå, i deilige pudder- og blush-farger. Det gjorde også hverdagen lysere og gladere. Vi kjente at fargene gjorde det lettere. Malingsbutikkene gikk rett som det var tom for maling.

INTERIØREKSPERT: Tone Kroken.

Hun forteller at hun selv ville male om alt hjemme i lette pasteller. På Instagram-kontoen hennes rant det inn med spørsmål om farger. Hva man burde velge og hvordan burde bruke dem. Spørsmål som: «skal taket males i samme farge som veggen, eller i en leken kontrastfarge?» og: «hva med dører og lister og vinduer?» , var blant spørsmålene som kom inn.

– Jeg foretrekker å male alt i samme farge: vegger, lister og dører – og gjerne taket også om du har en god takhøyde. Ellers kan du gjerne male taket i en annen farge eller bare male halve veggen – alt er lov.

Blant fargene som er spesielt populære nå, trekker Kroken frem brunt, beige og kamel. Gjerne med en «dæsj» gult.

– Vi ser også at grønt kommer i deilige, dype farger, samt hvite nyanser med en kontrast. Hva med å bare male vinduskarmen i en kontrastfarge? Det blir et lekent år med farger og mønster – det er bare å glede seg.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.